Kirjahyllyssäni x 3

Olen tänä keväänä ja kesänä lukenut enemmän kuin vuosiin. On se sitten koronakevään peruja tai jotain muuta, mutta olen ahminut tietokirjoja ja fiktiota ihan uudenlaisella innolla. Toki ajankohtaiset tapahtumat ja vallalla olevat ilmiöt kuten ilmastonmuutos ja Black Lives Matter -liike ovat osaltaan aiheuttaneet alati pulppuavan tiedonjanon. Haluan entistä enemmän tietää miksi ja koska. Keräsin teille kolme kirjasuositusta, jotka ovat kaikki eri genreä, mutta kaikkia yhdistää sama asia. Uuden ja vieraan pelko ja vastareaktio. Tuntemattoman pelko on inhimillistä ja ihmisten väliset konfliktit ovat väistämättömiä. Olennaista on kuitenkin se, kuinka niistä selvitään yhdessä ja kuinka niitä estetään muuttumasta rakenteellisiksi.

Mennä, meni, mennyt 

Saksalaisen Jenny Erpenbeckin romaani Mennä, meni mennyt on huikea teos. Eläköityneen saksalaisen professorin näkökulmasta käsitellään Euroopan pakolaiskriisiä, jossa tarinoita on yhtä monta kuin ihmisiäkin. Jokainen ihminen haluaa tulla nähnyksi ja koetuksi, mutta miten se on mahdollista eriarvoisessa maailmassa, jossa osa ihmisistä tehdään alati näkymattömiksi ja piilotetaan heidät byrokratian pyörteisiin. Päähenkilö joutuu kohtaamaan omat stereotyyppiset ajatukset ja tekemään päätökset – pysyäkö uteliaana sivustaseuraajana vaiko ryhtyäkö aktiiviseksi toimijaksi? Hengästyttävä, surullinen, toiveikas ja mieltä avartava kirja, jonka jokaisen pitäisi lukea.

Hetken Pariisi on meidän

Pihla Hintikan esikoisromaani Hetken Pariisi on meidän on romaani, joka pitäisi saada televisiosarjaksi välittömästi. Ahmin teoksen yhdeltä istumalta, sen verran se imaisee mukanaan. Taide- ja muotimaailmaan sijoittuva romaani kertoo erilaisista ihmissuhteista ja vallankäytöstä kolmen eri-ikäisen ja taustaisen naisen silmin, joiden polut kohtaavat lopulta traagisissa merkeissä. Pariisissa marraskuussa 2015 tehdyistä terrori-iskuissa kuoli 130 ja haavoittui 413 ihmistä. Iskujen tekijöiden kerrotaan halunneensa kostaa Ranskalle ja ranskalaisille heidän osallisuutensa Syyrian sotaan. Iskut tehtiin silti yhteen kaupungin monikulttuurisimmista alueista. Onkin esitetty teoria että terroristit halusivat  iskeä monietnistä ja moniarvoista yhteiskuntaa vastaan.

Stamped from the Beginning: The Definitive History of Racist Ideas in America

Olen päässyt sivulle 161. Pyörryttää, oksettaa ja heikottaa. Vaikka asiat eivät ole minulle uusia, niin Ibram X. Kendi valottaa orjuuden syntymistä Yhdysvalloissa Euroopan valtioiden jalanjäljissä niin yksityiskohtaisesti, että toivon koko ajan lukevani fiktiota. Teoksessaan Kendi osoittaa miten ja miksi jotkut johtavista orjuutta ja kansalaisoikeuksia ajavista ajattelijoista ovat haastaneet tai vastavuoroisesti auttaneet rasististen ideoiden vahvistamisessa Amerikassa. Ja mikä pahinta, kirjasta käy hyvin ilmi että rasismi kukkii ja kukoistaa jenkeissä edelleen, ei enää orjakauppana, mutta salakavalasti piilotettuna rakenteisiin.

Jos olet yhtään ihmetellyt mielessäsi, miksi siellä Yhdysvalloissa taas vauhkotaan ja jatketaan protesteja George Floydin tapauksen jälkeen, niin lue tämä kirja. Lupaan että olet sen jälkeen askartelemassa omia mielenosoituskylttejä. Enough is enough!

Mitä löytyy sinun kirjahyllystäsi? Mikä on lukulistassa seuraavana?

Tätä kirjoittaessa soi: Sam Cooke – A Change Is Gonna Come

Kommentit (2)
  1. Tuo Pihla Hintikan kirja oli lukulistallani jo entuudestaan, mutta nyt se kiinnostaa taas entistä enemmän. 😉 Kiitos muistakin vinkeistä!

    1. Suosittelen! En tiennyt yhtään mitä odottaa, mutta yllätyin kuinka viihdyttävän kirjan Hintikka on kirjoittanut.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *