Lux Helsinki 2022

Alkuvuoden kohokohtiin kuuluu näin pääkaupunkiseutulaisena vuosittain järjestettävä valofestivaali Lux Helsinki. Vuoden pimeimpään aikaan pääsee muutaman päivän aikana ihailemaan tuttuja rakennuksia ja tiloja, jotka muuntautuvat ainutlaatuiksiksi kaupunkitaideteoksiksi.

Lux Helsinki peruttiin viime vuonna koronatilanteen vuoksi ja tämän vuoden reitti on suunniteltu turvallisen festivaalivierailun varmistamiseksi. Kantakaupungin tuttua kävelyreittiä on turha odottaa, sillä teoksia on sijoitettu sinne tänne pitkin Helsinkiä. Suosittelen siis ehdottomasti varaamaan tarpeeksi aikaa teosten näkemiseen ja ehkä valitsemaan vain muutaman suosikin, jos et halua käyttää katsomiseen koko iltaa. Tänään vielä ehtii ihailla teoksia klo 17-22.00 välillä. Älä myöskään unohda Lux Korkeasaarta, joka on maksullinen tapahtuma, johon lippu varataan etukäteen.

Meidän iltaan sisältyi Otso Vartiasen molemmat teokset Bling the Roof (Citycenter) ja Pixels (Forum). Näistä erityisesti Forumin taideteos oli todellinen valoiloittelu. Puuttui vain jonkun ison artistin keikka, joka olisi sopinut teoksen yhteyteen. Siitä kävelimme Lux Eduskuntatalolle, joka oli näkemistämme teoksista ehdottomasti tylsin. Ilmeisesti valoilla pyrittiin kunnioittamaan rakennuksen arvokasta arkkitehtuuria, mutta toteutus jäi mielestäni valjuksi.

Miehen ehdoton suosikki oli UPM-Kymmene pääkonttoriin projisoitu 3D-animoitu videoteos Sen lauluja laulamme, joka oli Soil Searchers Collectiven käsialaa. Teos vastaa hienosti kysymykseen Millainen on metsä, jota emme näe? Maan päällä metsä näyttää huiman komealta, mutta pinnan alla metsällä on oma jännittävä, pienipiirteinen maailmansa. Tässä teoksessa on myös todella hieno äänimaisema.

Viimeseksi suuntasimme Olympistadionille, josta ensimmäinen vastaan tuli eteläisellä parkkialueella sijaitseva Sun Effectsin Virtaa! 30-metrinen valopylväs näkyy ja kuuluu. Teoksen yli 200 valaisinta kuljettavat säkenöivää voimaa ukkosenjohdattimena, joka tuo hetkeksi näkyviin ja kuuluviin valtavan ympärillämme aaltoilevan enegiamassan. Tämä oli hieno ja vaikuttava valoteos.

Viimeisenä sujahdimme sisään Olympiastadionille, jossa Dan Archerin Borealis teos meitä jo odotti. Tämä oli minun suosikkini näistä kaikista edellämainituista. Kuinka usein pääset näkemään upeita ”revontulia” Helsingin yllä? Ja mikä parasta, eri väreissä leiskuva Borealis on joka päivä erilainen, sillä tuulet ja vallitseva sää muuttavat sitä jatkuvasti. Tämä oli todella pysäyttävä ja henkeäsalpaavan kaunis teos. Hattua päästä!

Oletko käynyt jo Lux Helsingissä? Mikä oli oma suosikkisi?

Tätä kirjoittaessa soi: The Velvet Underground – Beginning to See the Light

kulttuuri tapahtumat-ja-juhlat suosittelen
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *