Mo’ Money

IMG-2053.JPG

Pikasuositus viikonlopun alkajaisiksi. Varsinkin kaikille teille, jotka luulette että käytän kaiken vapaa-aikani ilmaroikkujana tai elokuvissa. Olen myös erittäin ahkera lukija ja nykyään myös podcastien kuuntelija. Yöpöydälläni ovat viime aikoina olleet sellaiset helmet kuin Maria Veitolan Veitola-kirja, Audrey Hepburnin elämänkerta (Donald Spoto) sekä aivan ihastuttava Eveliina Niemisen esikoisteos Late Bloomers, joka kustantajan sanoin on kokoelma tarinoita siitä, miten ylisuorittaminen ja loputon itsensä kehittäminen tekevät arjesta temppuradan. Tämän kirjan haluaisin omakseni, jotta voisin palata siihen aina uudestaan ja uudestaan. Olen suuri kirjastofani ja luenkin 99% ainoastaan lainakirjoja. Hyvin harvoin ostan teoksia kotiin.

Uusin lainakirjani oli kuitenkin niin järjettömän hyvä, että taitaa tulla Adlibriksen lahjakortille vihdoinkin käyttöä. Julia Thurénin Kaikki rahasta – Näin säästin kymppitonnin vuodessa -kirja puhuu rahasta niin avoimesti ja käytännönläheisesti että ujompikin talousihmisen taimen ymmärtää miten ottaa talousasiat haltuun. Tämä kirja pitäisi saada jokaisen itsenäisyyttä aloittavan nuoren aikuisen käteen, jotta fiksuja päätöksiä voi tehdä jo alusta asti. Vaikka osa asioista olikin tuttuja, sain kirjasta uuden kipinän sijoittamiseen ja varasinkin jo neuvotteluajan pankkiini. Boom! 

Kuulkaas, kohta on loppukuusta eväänä muutakin kuin vettä ja näkkäriä. Kaikki rahasta oli yksi parhaista talousoppaista, jonka olen koskaan lukenut. Tämä on myöskin ainoa talousopas, josta olen tehnyt sivutolkulla muistiinpanoja. Ja minä sentään opiskelin entisessä elämässäni liiketaloutta. Suutarin lapsella jne. Lisäksi olen ihastunut purkkisäästämiseen, josta kuulin kirjan kautta ensimmäisen kerran Eeva Kolun kertomana. Jars -menetelmässä kuukausitulot jaetaan kuudelle eri tilille seuraavanlaisesti:

  • 60% menee elämiseen eli vuokraan, bussilippuun, laskuihin ja ruokaan
  • 14% menee lyhyen tähtäimen säästöihin eli minulla matkatilille
  • 10% pitkän tähtäimen säästöihin ja sijoittamiseen (Hello eläkesäästöt!)
  • 5% koulutukseen
  • 10% humputteluun, hemmotteluun tai shoppailuun
  • 1% hyväntekeväisyyteen

Mikä mahtava fiilis onkaan kun ryhdistäytyy ja ottaa talouspirun sarvista kiinni. Ensi kuussa on testikuukauden vuoro. Katotaan miten naisen käy. Jos ei muuta niin ainakin pääsen pian eroon vanhoista luottokorttiveloista ja muista täsmä/kulutus/keksi oma bullshit-nimi -lainasta, joka tuli typeryydessä otettua remontin vuoksi, ja jonka korko hipoo pikavippien korkoa. 

Tätä kirjoittaessa soi: Donna Summer – She Works Hard For The Money

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *