Pidä tasseleistasi kiinni!

Disclaimer heti alkuun. Jos olisit pyytänyt minua vielä muutama vuosi sitten kuvailemaan burleskia olisin sanonut Dita von Teese hekumoimassa martinilasissa. Jos olisi pyytänyt minua kuvailemaan kotimaista burleskia, olisin sanonut lihavat, rytmitajuttomat naiset pylleröimässä lavalla alusvaatteisillaan. Juntti mikä juntti. Omat virheet on myönnettävä, vaikka kuinka hävettäisi. Tänä päivänä hengitän ja elän tätä satiirista liioittelun taidetta jota burleskiksi kutsutaan. More is more tyyppiselle ihmisille, jollainen minäkin olen, tämä taiteen muoto ja harrastus härnää ja haastaa tavalla, jota on ulkopuolisen vaikea kuvitella.

Oma burleskitaipaleeni alkoi joulukuussa 2018 kun eksyin suomalaisen, maailmallakin menestyneen LouLou D´Vilin workshopeille. Ajattelin että kurssi olisi minulle lastenleikkiä johtuen tanssitaustastani. Kolmen erittäin hikisen ja vaikean tunnin jälkeen, kotiin palasi nöyrä nainen, joka kaikesta huolimatta oli saanut girl crushin lisäksi aikamoisen kipinän burleskiin. Siitä suora leikkaus elokuuhun 2020, jolloin aloitin käymään säännöllisesti burleskitunneilla, joista on tullut viikkojeni kohokohta.

Kuva: Mariana JM 

Mikäli korona ei olisi syönyt kaikkia kulttuuritapahtumia päällä maan, olisin tehnyt jo ensimmäisen esiintymiseni burleskilavoilla marraskuussa 2020. Koska keikkojen katsominen ja omat esiintymiset ovat nyt pannassa, ajattelin tutustua burleskin historiaan. Ensimmäinen koskaan  julkaistu kotimainen tietoteos burleskista on Marissa Mehrin käsialaa ja kantaa simppelisti nimeä Burleskikirja – Johdatus liioittelun taiteeseen. Vaikka suomalainen burleskiskene on ollut hyvinkin aktiivinen viimeisen vuosikymmenen ajan, ensimmäistä kirjaa piti odottaa vuoteen 2019 asti. Mutta hyvää kannattaakin odottaa, sanotaan.

Luen kirjaa nyt kolmatta kertaa ja se aukeaa minulle koko ajan enemmän. Vaikka et olisi kiinnostunut harrastamaan lajia tai edes katsomaan liveburleskia, saattaa tämä teos muuttaa mielesi. Kirjassa käydään läpi burleskin historiaa, niin meillä kuin muualla. Lukijalle avautuu burleskiesiintyjän arki sekä alan suurimmat nimet. Glitterin ja höyhenten maailmaan kuuluu myös burleskin feministinen historia, seksuaalisuuden ja sukupuolen sateenkaari sekä lajin poliittinen nykyluonne.

Kovan faktan lisäksi, saat myös nauraa. Odota kun pääset pilluperuukkia (kyllä luit oikein!) käsittelevään kohtaan. Myöskin burleskiesiintyjien ensimmäiset keikat tuovat hymyn huulille. Miten esittää taidetta ihmisille, joilla ei ole käryäkään siitä mitä he ovat saamassa? Ensikertalainenkaan ei jää kirjassa tietämättömän asemaan. Teoksen lopussa on pieni burleskisanakirja, josta selviää mitä on mm twirlaus, pastiesit sekä half-and-half.

Tervetuloa kiusoittelun maailmaan! Oletko tutustunut nykyburleskiin?

Tätä kirjoittaessa soi: Giorgio Cuscito – The Strip In

kulttuuri kirjat suosittelen
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *