Poimintoja yöpöydältä: Testamentit

Tämänkertainen kirjasuositus on jatko-osa kuuluisalle vuonna 1985 kirjoitetulle Orjatteresi-romaanille, jonka sinäkin saatat tuntea parhaiten The Handmaid’s Tale -sarjana. Jos kumpikaan, sarja tai romaani ei ole sinulle tuttu, niin suosittelen tutustumaan niihin ennen kuin luet Testamentit. Kanadalainen Margaret Atwood kirjoittaa purevasti ja jaksaa edelleen kritisoida dystooppisessa yhteiskunnassa piileviä naisvihamielisiä rakenteita. Toki kun katsotaan miten maailma on muuttunut viimeisten viiden vuoden aikana (Trumpin aikakausi, aborttilakien heikennykset, #metoo paljastukset) voin vain ihmetellä onko kirjailijalla ollut kristallipalloa tulevaisuuteen. Kirjojen dystopia alkaakin näyttämään kovasti uhkaavalta mahdollisuudelta.

Testamentit jatkuu 15 vuotta ajassa eteenpäin Orjatteresi -teoksen loppukohtauksesta, joka oli maailman ärsyttävin lopetus. Voitteko uskoa, että osa lukijoista sai odottaa 35 vuotta ennen kuin saivat vastauksia? Gileadin valtion vaikutuksesta ja elämästä kertoo kolme naista. Lukijalle selviää vihdoinkin mitä Gileadissa on tapahtunut näinä vuosina ja onko naisilla enää toivoa. Kirjassa ei selitetä sen tarkemmin keitä ovat silmät, tädit, orjattaret, helmitytöt tai vaimot. Tämän vuoksi ensimmäiseen kirjaan tai edes TV-sarjan ensimmäiseen kauteen tutustuminen on enemmän kuin pakollista, jotta kirjan maailma aukeaa paremmin.

Atwoodin Orjatteresi-romaani järkytti ja kauhistutti minua luita ja ytimiä myöten. Kakkososassa ei päästä ihan samanlaisiin julmuuksiin, mutta naisten alistaminen ja entisestään huonontunut asema suututtaa edelleen. Luku- ja kirjoituskielto, avioliittopakko sekä miesten suorittamat avoimet alistamisteot ovat vain alkua. Naiset eivät suoriudu yhtään paremmin. On  sosiaaliluokkien sisäistä nokittelua ja pikkumaista vallantavoittelua koululuokilta lähtien. Pidin erityisen paljon siitä, kuinka jatko-osassa Atwoodin luomiin hahmoihin pääsi sisälle niin hyvin, että heidän julmat tekonsa saivat jopa ymmärrystä. Näin kävi entisen virallisen pahiksen Lydia-tädin kohdalla.

Jos olet edelleen sitä mieltä että totalitaarinen, ultrakonservatiivinen yhteiskunta ei voisi toteutua elämämme aikana koska fiktio, niin lue Testamentit. Tämän kirjan jälkeen olet valmis tekemään kaikkesi tasa-arvon eteen. Aloittaa voi vaikka transihmisten oikeuksista.

Oletko tutustunut Atwoodin teoksiin? Mistä hänen kirjoistaan pidät eniten?

Tätä kirjoittaessa soi: Adam Taylor – Offred is Taken Away (The Handmaid’s Tale Original Soundtrack)

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *