Rovaniemen vinkit: Parhaimmat talvivaelluskohteet

Tänään jatketaan Rovaniemen lähiseudun reissuvinkkien parissa. Juuri sopivasti kaikille talvilomalla sinne matkustaville tai Rollon lomaa harkitseville. Mikäli viimekertainen meidän huskyajelusta kertova postaus jäi lukematta, niin löydät sen edelleen täältä. Nyt jätetään koiruudet hetkeksi sivuun, sillä meidän toinen reissupäivä sisälsi niin autoilua kuin vanhaa kunnon haikkausta. Otetaan suunnaksi siis Posio ja sieltä Korouoma ja Riisitunturin kansallispuisto.

Ihan alkuun pieni vitsikkyys. Tiesittekö ettei Rovaniemeläisille 100km etäisyydet paikkojen välillä ole matka eikä mikään. Sitten kun matkaa alkaa kertyä yli 250km yhteen suuntaan niin voidaan puhua jo pienestä välimatkasta. Espoolaisena tuo yli 15 km etäisyys paikkojen välillä on jo paljon. Siispä me etelän ihmeet hypättiin auton kyytiin ja posotettiin sadan kilometrin matka Posion kunnassa sijaitsevaan Korouomaan, joka on monelle retkeilijälle erittäin tuttu rotkolaakso ja luonnonsuojelualue.

Korouoma on osa satoja miljoonia vuosia vanhaa kallioperän ruhjevyöhykettä. Siellä voi vaeltaa, hiihtää tai lumikenkäillä halki koko 30 km pitkän uoman tai pysytellä 5 kilometrin pituisella Koronjää-reitillä, jonka varrelle kohoaa kanjonin kolme suurinta jääputousta (vahvat GoT vibat!). Sen verran upeita maisemia oli tarjolla, että saatiin järjestettyä extempore tuotekuvaukset ystäväni firmalle. Ja ikuistettiin aika monta hienoa hetkeä omalla puhelimella. Maasto on aika jyrkkää, joten varaudu hyviin kenkiin ja muista pitää tarpeeksi taukoja. Ehdottomasti päiväretkeilyn arvoinen kohde.

Korouoman jälkeen ajeltiin vielä 50 km lisää meidän päivän pääkohteeseen Riisitunturin kansallispuistoon. Riisitunturia ei turhaan kutsuta retkeilijän ja valokuvaajan paratiisiksi. Riisitunturin kansallispuisto vanhoine metsineen on lappilaista tunturi- ja vaaraluontoa parhaimmillaan. Talvisin puusto peittyy näyttävään tykkylumivaippaan, joka kuulemma näyttää upealta revontulien loisteessa. Revontulia me emme valitettavasti nähneet, mutta se saattoi olla myös meidän onnemme. Sydämeni ei olisi kestänyt enempää kauneutta.

Tunsin jo muutenkin olevani keskellä fantasiaelokuvan kohtausta. Henkeäsalpaavia maisemia, sadunomaisia valkoisen ja pastellin eri sävyjä, kirkkaansininen taivas, korkeita puita ja upottavia kinoksia. Huipulle kiivettyämme nautimme kupin kuumaa ja vähän eväitä. Olen niin äärettömän onnellinen, että sain kokea tunturin ainutlaatuisen kauneuden ystävieni kanssa. Jouduin paikoitellen nielemään itkua, sillä liikutus oli lähellä. Alas parkkipaikalle kävelikin normaalia hiljaisempi yksilö.

Jos olet käymässä Rovaniemen tai Posion lähiseuduilla niin älä missaa tätä kohdetta. Muita, että talviolosuhteet tunturissa vaativat aina huolellista valmistautumista ja kunnon varusteita. Vaikka meidän aikeena olikin kulkea vain lyhyt reitti huipulle, oli päällämme kunnon vaatteet ja jalkineet. Huipulla on nimittäin kylmä! Ja jos kieriskelee lumessa niin kuin allekirjoittanut, niin saattaa tulla entistä enemmän vilu. Mitäpä sitä ei tekisi Instagramin tähden. Vitsi vitsi…

Onko Korouoma tai Riisitunturi tuttuja kohteita? Mitä paikkoja suosittelisit aloittelevalle haikkaajalle?

Tätä kirjoittaessa soi: Marvin Gaye & Tammi Terrell – Ain’t No Mountain High Enough Terrell)

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *