Rovaniemen vinkit: Poromies on eri mies

Ikävä tuottaa heti alkuun pettymys kaikille, jotka luulevat että Rovaniemen matkasarjan viimeinen osa käsittelee Rollon Tinder-valikoimaa. I wish! Meidän viimeinen päivä piti sisällään maisemien ihailun ja akvarellimaalauksen harjoittelun lisäksi retken lappilaiselle porotilalle. Onneksi vastassa oli hyvinkin vitsikkäitä poromiehiä.

Suuntasimme noin 15km verran Rovaniemen keskustasta Sierijärven rannalle, jossa Sieriporon tilukset odottivat meitä. Porotilalla on kunnioittava historia, sillä omistajien suvut ovat harjoittaneet porotaloutta Rovaniemellä Suomen Lapissa jo ainakin vuodesta 1800. Kuinka moni yritys yltää nykypäivänä samaan?

Meidän lyhyt visiitti oli todella monipuolinen. Pääsimme heti aamusta seuraamaan porojen ruokintaa, jonka jälkeen saimme osallistua lyhyelle poroajelulle. Olin yllättynyt kuinka kovaa porot juoksevat. Etukäteen ajattelin, että luvassa olisi ollut lähinnä kävelyvauhdilla etenemistä, mutta ainakin meidän poromme Urpo otti aikamoisen spurtin heti lähtöruudulta. Yksi vinkki kaikille eturivissä istujille. Suojaa suu ja silmät. Kavioista lentää tavaraa suoraan suuhun. Usko pois!

Ajelun jälkeen kävimme ruokkimassa poroja ja ainakin kuvissa esiintyvä Manu toi mieleen enemmän koiran kuin villin poron, sillä sen verran innokkaasti herra otti vastaan rapsutuksia ja tietenkin jäkälää. Ruokinnan jälkeen menimme lämmittelemään tulen ääreen kotaan, jossa saimme kuulla lisää niin porojen vuosikierrosta kuin itse poronhoitajien elämästä. Poro ei sovellu ympärivuotiseen aidassapitoon, vaan pääosan vuodesta porot elävät koko poronhoitoalueella vapaana luonnossa, etsien sieltä ravintonsa. Voitte kuvitella että oman tokan löytäminen saattaisi olla aika haastavaa, joten jokaisen poron korvat merkitään omistajalleen rekisteröidyllä virallisella poromerkillä.

Tiesitkö muuten, että Suomen Lapissa on enemmän poroja kuin ihmisiä? Alueella asuu noin 180 000 ihmistä ja 220 000 poroa. Aikamoista. Poro syö myös yli 350 erilaista kasvilajeja, joista tärkeimpiä lajeja on yli 100. Siinä yksi tärkein syy, miksei poroa voi pitää pelkästään aitauksessa. Onnea vaan oikeaoppisen menun tarjoiluun. Meidän visiitin aikana huomasin, että aika moni poroista oli ilman sarvia. Tämä johtuu siitä, että sekä uros- että naarasporoille kasvaa vuosittain uudet sarvet. Vuorokaudessa jopa kaksi senttimetriä kasvavat sarvet ovat maailman nopeimmin kasvavaa luuta. Wow!

Poronhoitajan työ on muuten edelleen fyysisesti raskasta, vaikka nykypäivän teknologia on helpottanut poroerotusurakkaa. Luin mm. täältä kuinka poromies kulutti poroerotusten aikana keskimäärin 3500 kilokaloria päivässä. Korkeimmillaan energiankulutus oli jopa 7100 kaloria päivässä. Siinä saa huoletta vetää aika monta pizzaa ennen kuin se rupeaa näkymään vyötäröllä. Siinä alkaa muuten oma toimistotyö tuntumaan päiväunilta näihin perinteisiin ammatteihin verrattuna. Hattua päästä!

Oletko käynyt porotilalla tai ajelulla? Mikä asia yllätti eniten?

Tätä kirjoittaessa soi: The Knife – Reindeer

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *