Se oikea vai sopiva?

sam-keen-quote 2.jpg

Tiedättekö kun aina kaikissa TV-sarjoissa ja elokuvissa puhutaan siitä ”oikeasta”? Siitä maagisesta tyypistä, joka tulee meidän elämään juuri sopivalla hetkellä, jonka jälkeen kaiken haahuilun ja etsimisen voi lopettaa kun seinään, koska HÄN on nyt löytynyt. Hyvästi epätoivoinen sinkkuelämä! Hyvästi yksinäisyys! Noh. Eihän se todellisuus ihan noin mene. Olen ollut viitisen kertaa parisuhteessa elämäni aikana, joista kaksi ovat olleet todella vakavia suhteita, kauniisti (lue: rehellisesti) ilmaistuna varteenotettavia tulevaisuuden kannalta. Kertaakaan en parisuhteiden välissä sinkkuna ollessani ole pitänyt itseäni epätoivoisena tai välitilassa roikkujana. Olen nauttinut omasta (ja välillä muiden ei-potentiaalisten henkilöiden) seurasta ja itsenäisyydestä täysin rinnoin. Ja mitä tulee yksinäisyyteen, niin sitä olen kokenut useimmiten parisuhteessa kuin ollessani sinkku. Olen ehkä vähän allergisoitunut termille ”Se Oikea”, sillä elämänkokemus on osoittanut, että sen yhden täydellisen henkilön sijaan kaipaan elämääni ”sitä sopivaa” ihmistä. Sen sopivan ihmisen löytymiseen on aina vaikuttanut se, miten lähellä kyseinen ihminen on ollut minua ja millainen hetki meidän tapaamisen aikana on vallinnut omassa elämässä juuri silloin.

Nuorempana tein naurettavia listoja tai arvotin toisen yksityiskohtaisen pros/cons-listan perusteella. Ulkonäkö oli todella tärkeä kriteeri. Samankaltaiset arvot ja samanlainen elämäntilanne toinen merkittävä valintakriteeri. Tutkimusten mukaan monet sosiaaliset, taloudelliset, psykologiset ja biologiset seikat vaikuttaa edelleen nykypäivänäkin siihten, ketä me pidämme viehättävinä ja ”meidän arvoisina”. Parisuhteen kriteerit pumpsahtivat mieleeni, kun siivosin tavaroitani äitini luona. Löysin vanhan vihon, johon olin merkinnyt vuosien saatossa arvostamiani ominaisuuksia. Viimeisin listaus oli kesältä 2016, jolloin erosin siihen astisen elämäni tärkeimmästä parisuhteesta. Harmittaa, kun en kirjannut ylös keneltä lista oli peräisin alunperin, mutta joka tapauksessa kredittiä en siitä voi missään nimessä itselleni ottaa. Mutta hassuinta oli että, nämä valintakriteerit pitävät edelleen paikkansa ja jos se sinkkuelämä kolkuttaisikin ovelle pian uudestaan, niin tämä listaus olisi edelleen validi, mikäli uutta kumppania kaipaisin. 

1. Haluanko tämän ihmisen kanssa seksiä?

Aika brutaali ensimmäinen kohta, mutta niin totta. Jos en halua henkilön kanssa intiimiin kanssakäymiseen olemme ikuisesti Friend Zonella. Keho kertoo kyllä onko kyseessä varteenotettava kumppani vai pelkkä kaveri. Keho on viisas. Kuuntele kehoa. 

2. Sopiiko hän luontevasti mun ympäristöön?

Jos pystyn luontevasti sijoittamaan hänet mukaani kavereiden dinnereille, äitini syntymäpäiväjuhlille tai firman pönötyskekkereille aveciksi, on hänessä potentiaalia. Mikäli haluan pitää hänet piilossa kaikilta elämäni ihmisiltä, voi alkaa miettimään miksi kannattaa jakaa elämää sellaisen ihmisen kanssa, jonka olemassaolon haluan salata ja kenen käytöstä selkeästi häpeän. Pätee myös toisinpäin. Jos en halua tavata tämän henkilön perhettä, ystäviä jne, en myöskään halua jakaa arkeani hänen kanssaan. 

3. Tuottaako hän mulle orkun alapään lisäksi myös yläpäähän?

Mies/nainen/muunsukupuolinen voi olla vaikka kuinka seksikäs tahansa, mutta jos henkilön yläkopassa ei tapahdu mitään en minäkään värähtele kummastakaan päästä. Aivot ovat ihmisen seksikkäin osa. Ihminen, joka käyttää aivojaan on vastustamaton. Olen puhunut.

4. Onko hän sen arvoinen myös huonoimmillaan?

Kun elämä on ruusunpunaista ja rakkaushöttöä täynnä, on helppoa pitää toista täykkärinä. Mitä tapahtuu kun tulee mutka matkaan? Kun asiat eivät mene enää niin hyvin ja helposti kuin alussa, niin onko ihminen edelleen kaiken sen arvoinen että haluat pitää hänestä kiinni? Osaako hän riidellä niin, ettei pyri tuhoamaan sinua ihmisenä? Säilyyko molemminpuolinen kunnioitus? Huomaat tämän kyllä, kun ensimmäinen riita koittaa. Ja se muuten koittaa. Pariskunta, joka ei ole koskaan riidellyt on verrattavissa yksisarvisella ratsastamiseen. Not happening in real life!

5. Toimiiko suhde tässä ajassa?

Mikäli huomaisin, että joudun jatkuvasti miettimään suhdetta aikamatkustajan lailla on se tuhoon tuomittu. Jos olisin nuorempi/vanhempi/laihempi/Jos asuisimme eri maassa/jos hän olisi vapaa jne… Jossittelulla ei pitkälle pötkiä. JOS suhde ei toimi tässä ajassa, tämänhetkisen elämän spekseillä, niin ei se tule toimimaan ollenkaan. Tämän kun olisin tiennyt vuosia sitten, niin olisin säästynyt monilta itkuilta. Shoulda, woulda, coulda ja silleen.

Muistatteko vielä kun Frendien Phoebe toi uuden poikaystävänsä Rogerin kavereiden luo näytille? Tuo ylläoleva klippi todistaa listani kohdan 2 just eikä melkein. Nyt tietenkin kiinnostaa muiden listat tai valintakriteerit. Löytyykö samoja juttuja? Millä ominaisuuksia arvostatte kumppanissa ja valikoituiko nykyinen tai joku entinen hellu sen mukaan?

Tätä kirjoittaessa soi: Sophie Ellis-Bextor – Young Blood

 

 

 

Kommentit (2)
  1. Mielenkiintoinen ja hyvinkin osuva lista!
    -Henna/Rohkeudelle

    1. Kiitos! Listan alkuperäinen luoja osui todellakin asian ytimeen. 🤗

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *