Syvään päähän


Nyt se löytyi! Nimittäin tämän kesän hillittömin, riehakkain ja hauskin kirja. Kate Davies vie esikoisteoksellaan lukijan Lontoon queer-maailman syvään päähän. Vauhti on nopea ja tapahtumat sen verran hävyttömiä että ujompia punastuttaa. Kirjan päähenkilö Julia ei ole harrastanut seksiä kolmeen vuoteen. Seksi miesten kanssa on ollut hänen mielestään aina vähän tylsää ja epätyydyttävää. Kamelin selän sekä myös selibaatin katkaisee yhden illan säätö, jossa Juliaa syytetään toisen osapuolen peniksen rikkomisesta. Ja sehän riittää. Kuinka paljon paskaa sitä täytyy yhden ihmisen sietää?

Valtion kirjeenvaihtotiimisissä työskentelevä Julia menee terapiaan ja tajuaa, että hän on ehkä sittenkin etsinyt rakkautta ja nautintoa ihan vääristä paikoista. Kirjan parasta antia onkin Julian ja terapeuttiharjoittelija Nickyn välinen dialogi. Seuraavat bileet johtavat yllättäen yhden illan juttuun naisen kanssa ja Julialle avautuu kokonaan uusi maailma ja oma tutumpi identiteetti, joka oli siihen asti pysynyt heteronormatiivisenä. Siitä alkaakin estoton tarina itsensä ja rajojensa etsimisestä ja löytämisestä. Julia saa myös huomata, että toksiset suhteet eivät ole vain heteroille varattuja.

Kirja vilisee herkullisia sivuhenkilöitä, kuten valituskirjeen kautta Julian kirjeystäväksi päätynyt pommitusilmavoimien veteraani Eric sekä Julian tanssivuosien treenikaveri; vuoroin nuijapäätä ja vuoroin kuukuppia esittävä näyttelijänalku Cat. Julian perhe ja kämppäkaveri antavat myös oman silauksensa tarinaan. Sitten ovat tietenkin ne lesbot. Erityisesti Julian intohimon kohde Sam. Synkkä, polyamorinen ja seksikäs taitelija Sam, joka johdattaa Julian tielle, josta ei ole paluuta. Taas tuli todistettua kirjaa lukiessa, että vaikka kuinka intuitio ja sisäinen ääni huutaisivat, että nyt ei tunnu hyvältä,niin toiseen ihmiseen ripustautuminen saa meidät tekemään hulluimpia asioita.

Kirjasta tuli vahvasti mieleen Fleabag tv-sarjan rivot vitsit. Jos pidit sarjasta, niin uskon että pidät tästä kirjasta. Kirja on kepeä ja viihdyttävä ja erittäin nopealukuinen. Koska kirjailija Davies on itsekin naimisissa naisen kanssa, on teos täynnä itseironisia lesboyhteisön ja lesboihin liittyviä stereotypioita, jotka naurattavat myös tälläistä tylsää cis-heteroa, joka ei ole koskaan sukeltanut syvään päähän. Vielä ei kannata siis haaveilla uudesta leivänpaahtimesta. Tietäjät tietää.

Oletko lukenut teoksen? Mitä tykkäsit?

Tätä kirjoittaessa soi: Baum – Hot Water

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *