Tortut testissä

Minua ja J.L. Runebergiä yhdistää ainakin yksi asia. Herra Runeberg oli kovasti makeiden herkkujen perään ja niin olen muuten minäkin. Tarinan mukaan Runebergin vaimo Fredrika kehitteli leivoksen eräänä kauniina päivänä keittiön kaapeista löytyneistä aineksista. Toki inspiraation Fredrika oli ehkä saanut porvoolaiselta kondiittori Asteniukselta, jonka vakiasiakaita pariskunta oli. Oli tortun alkuperä mikä tahansa, niin varma on että monissa kodeissa syödään viidentenä päivänä helmikuuta näitä vadelmaisia klassikkoleivoksia.

Tänä vuonna päätin perehdyttää oman Ranskanpullani tähän historialliseen päivään. Vänrikki Stoolin tarinoiden ja Maamme-laulun sanojen muistelun lisäksi Runebergin päivään kuuluu olennaisesti torttu. Kävin hakemassa sokkona 4 eri valmistajan torttua, istutin miehen pöydän ääreen ja pyysin rehellistä makuarviota. Ja vaikka Johan Ludvig Runeberg söi näitä torttuja mielellään aamiaisryyppynsä kanssa, niin me tyydyimme tällä kertaa litkimään teetä.

Kuvassa vasemmassa laidassa Teemu Auran Rune, sitten Fazerin ehdokas ja oikeassa reunassa Gateaun torttu. Etualalla Kaisan Cafen leivos. Sen verran toki kerroin tortun alkuperästä miehelleni, että Fredrikan reseptin versio oli rapsakampi ja yksinkertaisempi, kun tuo nykypäivän punssinen kostutettu pehmokakku.

Testin rouhein: Fazer (4,40€)

Fazerin kahvilasta mukaan haettu testin kallein torttu oli myös ulkonäöltään täydellisin, mieheni sanoin toki teollisimman näköinen. Torttu oli hyvin rouhea sisältäen paljon karvasmantelia. Purutuntuma oli erinomainen, ei liian kuiva. Tämä oli miehen suuri suosikki.

Testin yllättäjä: Kaisan Cafe (3€)

Tapiolan Ainoassa toimiva herkuttelukahvila Kaisa on tunnettu ennen kaikkea legendaarisista korvapuusteistaan. Tarjolla on toki myös erilaisia leivoksia ja kakkuja päivistä riippuen. Testin perinteitä rikkova neliön mallinen Runebergin leivos oli siis pakko napata mukaan. Tämä oli ehkä vähiten ”runergintorttumaisin” koostumukseltaan, mikä tekee siitä juuri sopivan lapsille. Punssinen maku puuttuu, ja tilalla on enemmän sokerileivosta ja hilloa.

Testin perinteisin: Gateau (3,30€)

Gateau on Tukholman Saltsjöbadetissa vuonna 1937 perustettu artesaanileipomo, jonka myymälät löytyvät myös Suomesta. Sieltä nappasin mukaan hyvin mehevän näköisen laktoosittoman tortun, joka on kostutettu arrakilla. Muun muuassa punssi valmistettiin sekoittamalla arrakkia, vettä, sokeria ja sitruunamehua (toim.huom). Karvasmantelin maku erottui selkeästi ja tortun koostumus oli erittäin miellyttävä. Perushyvä torttu, joka ei petä. Ei herättänyt sen suurempia intohimoja maistelijoiden kesken suuntaan tai toiseen.

Testin kaunein: Patisserie Teemu Aura (4€)

Patisserie Teemu Auran Pullabiilistä  noukin testin kauneimman yksilön – pakkausta myöten. Heidän Rune on gluteenittomista aineksista leivottu, hasselpähkinällä ja punssilla höystetty juuri sopivan kostea leivos. Oli muuten myöskin parhain gluteeniton tuote, mitä olen koskaan maistanut. Ja hei, ihan järjettömän hyvää vadelmahilloa! Jos veisin lahjaksi torttuja, niin valitsisin Teemu Auran yksilöt.

Mites siellä – oletko team Rune vai team Laskiaispulla? Vai niin kuin minä eli team Ihan sama kuha on pullaa!

Tätä kirjoittaessa soi: DNCE – Cake By the Ocean

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *