You Can’t Run, It’s Halloween Night!

Se on täällä taas, nimittäin Halloween! Rakastan yli kaiken naamiaisia, kauhuleffoja ja herkuttelua. Halloween ja minä olemme siis todellakin match made in heaven olkoonkin vaikka kuinka amerikkalainen juhlapäivä alun alkajaan. Ja mikä parasta Suomessa Halloweenia voi juhlia useampanakin päivänä. Joko tänään 31.lokakuuta, Pyhäinpäivän aattona eli ”toisena halloweenina” perjantaina 1.11. tai vasta Pyhäinpäivänä lauantaina 2.11. Kolmisen päivää ihanuutta. Tämä pullero pakahtuu onnesta. Tänään on luvassa herkuttelua leffan äärellä. Kurpitsakin on kaiverrettu jo alkuviikosta. Huomenna olisi Halloween-teemaiset deitit poikaystäväni kanssa ja kutsu Halloween bileisiin ystävien luokse. Lauantaina olisi työkeikkaa tiedossa ja sen jälkeen saatan pistäytyä Vertical Clubilla katsomassa Halloween-teemaisia ilma-akrobatiaesityksiä. Täällä juhlistetaan Halloweenia hyvinkin tosissaan, jos ette vielä huomanneet. 🎃

Halloween muuten juontaa juurensa muinaisten kelttien samhaista, talven alkamisen päivästä, jolloin henkien uskottiin liikkuvan. Nimi on lyhenne englannin sanoista All Hallows’ Eve eli kaikkien pyhien aatto. Suomessakin Halloween on jo aika vakiintunut nimenä, vaikka vastineiksi on vuosien saatossa ehdotettu jo yhtä sun toista juhlanimeä vai mitäs sanotte näistä?  Marrasyö, hallainyö, kurpitsajuhla, kekrijuhla ja haamuaatto. Vaikka Halloween onkin heti toiseksi kaupallisen pyhäpäivä heti joulun jälkeen, niin Halloweenin perinteet  yltävät pitkälle. Tiesittekö esimerkiksi että Karkki vai kepponen -loru ulottuu aina keskiajalle asti, jolloin köyhät britit kerjäsivät kakkuja ja muita herkkuja rikkaammilta sekä rukoilivat vastapalvelukseksi näiden kuolleiden sukulaisten puolesta.🎃

Mikäli siellä ruutujen takana on muitakin kauhuelokuvien- ja sarjojen ystäviä niin tässä muutamat leffa- ja sarjavinkit Halloweenin kunniaksi. Näitä katsotaan meidän taloudessa tällä viikolla. 🎃

TV-sarjat

Castle Rock (HBO Nordic) on Stephen King -maailmojen psykologinen kauhusarja. Sarja yhdistää mytologiaa ja Kingin rakastetuimpien töiden kerrontaa. Se on eeppinen pimeyden ja valon saaga, joka sijoittuu Woodlandin lähelle Maineen. Ensimmäinen tuotantokausi keskittyy Shawshankin vankilan kellarin varastokopista löytyneen miehen tarinan selvittämiseen. Erityisesti Kingin teoksia lukeneille tämä sarja on pelkkää nannaa. Kirjailijan teoksia tuntemattomat päätynevät googlettamaan nimiä ja paikkoja, mutta sarja toimii myös omillaan.Castle Rockista on ilmestynyt kaksi kautta.

American Horror Story (Netflix) on kulttimaineeseen yltänyt amerikkalainen kauhusarja, jossa joka tuotantokaudella on eri tarina ja henkilöhahmot, tosin sarjan jokainen tuotantokausi on jollain tavalla kytketty aikaisempiin tuotantokausiin. Sarjasta on ilmestynyt yhdeksän tuotantokautta ja kymmenes on tekeillä. Tuotantokausien nimet kuten Murder House, Asylum, Freak Show kertonevat hyvin minne tuotantokausi sijoittuu.Suomen Netflixistä näet ainakin 7 ensimmäistä kautta. Rakastin kolmatta tuotantokautta, joka sijoittui New Orleansiin ja keskittyy Salem Covenin noitajälkeläisiin. Cathy Batesin roolityö on jotain ennalta näkemätöntä. Lämmin suositus!

Elokuvat

Us. Perheen loma saa uuden suunnan, kun ryhmä doppelgängereitä hyökkää heidän kimppuunsa. Jordan Peelen esikoisohjaus Get Out nosti kauhuelokuvien riman uudelle tasolle. Us pohjautuu Peelen omaan alkuperäiskäsikirjoitukseen, jonka hän on ohjannut ja tuottanut.

It Follows. Cannesin elokuvajuhlilla 2014 ylistetty pienen budjetin kauhutarina, jossa uskokaa tai älkää demonin kirous siirtyy seuraavaan vain seksin välityksellä. Kuulostaa ehkä huonon pornoelokuvan juonelta, mutta on kaikkea muuta. It Follows on käytännössä yhtä pitkää takaa-ajoa, mutta ei vauhdikasta vaan hidasta ja piinaavaa. Nerokas kauhuelokuva, jota et halua katsoa yksin.

Sinister. Tosielämän rikoksista kirjoja tekevä kirjailija muuttaa jokaisen juttunsa tutkimus- ja kirjoitustyön perässä perheineen yhä uusille paikkakunnille. Tällä kertaa muutto tapahtuu murhataloon, jonka ullakkolöydökset laittavat koko kirjailijan perheen vaaraan.

Näihin sanoihin ja tunnelmiin – Happy Halloween everybody!

Miten sinä juhlistat Halloween vai juhlitko ollenkaan? Ja ennen kaikkea jaathan omat leffasuosituksesi. Mikä on kaikkien aikojen paras kauhuelokuva?

Tätä kirjoittaessa soi: Mike Oldfield – Tubular Bells  (The Exorcist Soundtrack) 🎃

kulttuuri tapahtumat-ja-juhlat suosittelen leffat-ja-sarjat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *