Apple pie -omenapiirakka inkiväärillä ja siiderillä

Mikä näyttää uunivuoassa paistuessaan makaroonilaatikolta, mutta maistuu valmiina aivan taivaallisen hyvältä? Inkivääri-siideri-omenapiirakka. Halusin leipoa jotain kauden omenoista ja lisäilin taikinaan vähän sitä mitä kaapista löytyi. Inkivääri antoi makealle herkulle potkua ja siideri pykälän marinoitua makua. Osasyynä mehevään makuun oli myös  tumma ruokosokeri. Olen vältellyt amerikkalaisen, kannellisen omenapiirakan tekemistä, koska luulin että se on vaikeaa. Ei ollut, testaa vaikka!

Pohja

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl tummaa ruokosokeria
  • ripaus suolaa
  • 150 g voita
  • 3-4 rkl vettä

Täyte

  • noin 1 kg omenoita (noin 5-6 isoa omenaa)
  • 25 g voita
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • 1,5 dl tummaa ruokosokeria
  • 1 tl kanelia
  • n. 1 cm pala tuoretta inkivääriä
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 0,5 dl omenasiideriä (loput kokille)

  1. Tee ensin pohja. Sekoita kuivat aineet. Nypi kylmä voi joukkoon - paloittele ensin lohkoiksi ja hieman pehmittyä, nypi sormin. Lisää lopuksi vesi (arvioi sopiva määrä, että taikinasta tulee sopivan notkeaa). Laita taikina lepäämään jääkaappiin puoleksi tunniksi. Tee sillä aikaa täyte.
  2. Kuori ja lohko omenat paloiksi. Kuori inkivääri ja paloittele pieneksi tai raasta pala.
  3. Ruskista voi pannulla tai laakeassa kattilassa ja paista lohkoja siinä muutama minuutti. Lisää sokeri, sitruunamehu, inkivääri ja kaneli ja anna hautua käännellen minuutin verran. Lisää vehnäjauhot suurusteeksi ja sekoita hyvin. Lisää lopuksi siideri ja sekoittele keitos muutaman minuutin ajan muhennosmaiseksi. Ota pannu pois liedeltä.
  4. Ota esiin piirakkavuoka, jonka halkaisija on n. 22-24 cm. Myös pyöreä uunivuoka käy. Ota taikinasta 1/3 erilleen piirakan kanneksi. Kaulitse taikinan osaset kahden leivinpaperin välissä pyöreiksi kiekoiksi. Mitä ohuemman kiekon saat, sen parempi. Asettele pohjakiekko vuoan pohjalle ja reunoille.
  5. Lisää täytettä sen päälle. Asettele lopuksi kansi päälle ja nipistä pohja ja kansi toisiinsa napakasti kiinni. Pistele kanteen muutamia reikiä haarukalla.
  6. Paista 175 asteisessa uunissa alatasolla noin 35 minuuttia tai kunnes kansi on kauniisti ruskettunut.
  7. Anna jäähtyä puolisen tuntia ennen tarjoamista ja herkuttele vaahdotetun vaniljavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa.

VINKIT:

  • Käytä inkivääriä tuplamäärä, jos olet minun tapaani inkiväärifani.
  • Voit käyttää tumman sokerin sijaan myös hillosokeria (täyte) ja tavallista hienoasokeria (pohja). Tummassa sokerissa on paahteinen, pehmeä maku.
  • Jos omenoista on irronnut pannulla paistettaessa paljon nestettä, ja olet tarjoamassa piiraan heti lämpimänä, älä lisää lientä pohjan päälle, ettei torttu vetisty. Jos tarjoat piirakan vasta tuntien kuluttua, ehtii täyte hyytyä, vaikka se olisi paistettaessa kosteampikin.
  • Piirakka mehevöityy jäähtyessään, joten se on mahtavaa myös seuraavana päivänä jääkaappikylmänä.

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Käytitkö makeeta vai kuivaa siideriä? :)

Nina Enroth

Mmmm vaikuttaapa hyvältä! Ehkä viikonloppu tuo tullessaan tällaisen piiraan myös meidän kotiin.

Anna Karhubear

Vierailija: Itse käytin kuivaa siideriä, suosittelen sitä. Oman maun mukaan voi tietty käyttää makeampaakin :)

Nina: Suosittelen. Oli helppo leivottava ja tosiaan maistuu hyvältä seuraavanakin päivänä. Js sitä jää ;)

Nina Enroth

Oh nam! Tein. Ähky. Kiitos Anna!

Anna Karhubear
Pelkkää valoa

Hei jes, kiva että maistui! Pitääkin tehdä tällä viikolla vielä itsekin...

Kommentoi