”Minä luulen, että se selviää paremmin, jos sillä on vähän vaikeuksia.”

Pelkkää valoa

Olen joutunut miettimään lähiaikoina erityisen paljon erään latteuden todenpitävyyttä omassa elämässäni: Se mikä ei tapa, vahvistaa. Totta, eikä oikeastaan edes kamalaa.

Elämä on harvoin helppoa. On helvetin vaikeaa taistella läpi erojen, riitojen, tuhojen, ahdistuksien, menetysten ja muiden elämän koettelemusten. Helpotuksen tuulahdus näissä ongelmissa on ollut se, että tietää tuskan päättyvän joskus.

Erityisen väsyttävää, ärsyttävää ja epäreilua on kuitenkin kohdata yllättävää epäonnea, esimerkiksi vakavia muutoksia terveydentilassa, joihin ei voi vaikuttaa. Ainoa keino on hyväksyä ongelmat ja epätietoisuus osaksi elämää, kömpiä yli ja eteenpäin. Tämä ei tappanut eikä tapa. Voisiko se siis vahvistaa minua?

Olennaista on kai ymmärtää, että elämän draaman kaari muodostuu vasta ihan lopussa. Pitää yrittää jatkaa vaikeissakin paikoissa, vaikka se on ihan perseestä. Seuraava luku on vasta edessä ja itse voi vaikuttaa, millä sävyllä se kirjoitetaan. Oman elämänsä tarinan muodostumiseen voi vaikuttaa, aina.

Kun valahtaa epätoivon ja itsesäälin kuoppaan voi muutama sana muodostaa oivalluksen, jonka avulla riuhtaisee itsensä ylös ja jaksaa taas taapertaa. Sitä vahvistuu vähitellen, huomaamattaan.

Joku lausui minulle muutama päivä sitten Tove Janssonin kiteyttämän Muumi-viisauden. Sanat olivat itselleni sinä päivänä se ystävällinen käsi, joka pudisteli tomut polvista ja tuuppasi pehmeästi eteenpäin. Ehkä ne auttavat sinuakin jonain hankalana hetkenä.

"Mutta Niiskuneiti oli löytänyt ensimmäisen rohkean krookuksen nenännipukan. Se oli pistänyt esille lämpöisestä maasta eteläisen ikkunan alla eikä ollut vielä edes vihreä.

- Pannaan lasi sen päälle, Niiskuneiti sanoi. Siten se selviää kylmästä yöstä.

- Älä pane, sanoi Muumipeikko. Anna sen selvitä miten parhaiten taitaa. Minä luulen, että se selviää paremmin, jos sillä on vähän vaikeuksia."

Tove Jansson: Taikatalvi

Kuva: A-lehtien kuva-arkisto

Kommentit

Kati Toivanen
Kaksi-nolla

<3, Anna.

Anna Karhubear
Pelkkää valoa

Sydän sykkii sinnekin! En ikinä aatellut siteeraavani Muumeja, mutta onhan Jansson nyt herttileijaa aika nerokas kiteyttäjä.

Kryonik
Trans-Time

Oot mun idoli, sydän <3

Vieras Mies (Ei varmistettu)

Se mikä ei tapa, saattaa sattua ns. vitusti. Vahvistuminen tapahtuu vasta siinä vaiheessa, kun käsittelee tai on käsitellyt asian. Ihmisillä on harhakäsitys, että asioiden sivuun jättäminen on sama kuin käsittely. Latteus se minkä taakseen jättää edestään löytää on varsin osuva. Pahimmillaan edestään saattaa löytää sellaisen kasan käsittelemättömiä asioita, että pää menee kokonaan tukkoon eikä tiedä mistä aloittaa.

Been there, done that, not doing it again.

.vm

Anna Karhubear
Pelkkää valoa

Kryonik: Pumpsipum eli sydäntä sinne! Siisteintä on se, että jos mä pystyn olemaan idoli, niin kuka vaan voi olla idoli!

Vieras Mies: Juuri näin. Vahvistumiseen tarvitaan ihan perkeleesti kärsivällisyyttä. Yhtäkkiä sitä huomaa, että enää ei satukaan (ainakaan niin paljon).  Edestään on tosi paljon mielekkäämpää löytää mukavia seikkailuja kuin vanhoja mörköjä.

LiisaMaalla
Kivistössä

Kömpiä yli ja eteenpäin kuulostaa tässä hetkessä erittäin hyvältä. Auringonpaisteista viikonloppua Anna!

Anna Karhubear
Pelkkää valoa

Kiitos Liisa, samoin sinne!

mikihara

Osuvammin ei osaisi muu kuin muumi sanoa. Lohtua tuova kirjoituskudelma, sopi päivän tunnelmiin. Kiitos. :)

bubble
Fiction is my thing

Voih. Ihana teksti, hirmusti tsemppiä (& valoa) sinne!!

Ja niin, hyvin kirjoitti Vieras Mieskin taas. Voi kun asiat tajuaisi ja selkiytyisi joskus.

Anna Karhubear
Pelkkää valoa

Kiitos kivoista kommenteista mikihara ja bubble. Valoa viikonloppuun!

Mrs.Jukka (Ei varmistettu)

Rakas Anna,
Ihailen taitoasi ammentaa voimaa vaikeuksista. "Pelkkää valoa" sanoo kaiken. Olet esikuvani, ystäväni,tärkeä Dr.Philini ja ennenkaikkea kaikkeni.
Uskon lujasti karmaan elämässä, joten pakotan meidät kaikki uskomaan, tsemppaamaan ja lyömään kaikki loitsunsa peliin, että sinä kyllä selviät. Kaikesta.
&lt;3

netta jasminet

On tää niin jännä, mun henkilökohtainen Tove Jansson-viikko näyttää vaan jatkuvan. Tiistaina juteltiin tuttavan kanssa siitä, miten cool Tove oli. Sillä ku oli upeita miehiäkin. Torstaina kirjoitin koulussa Tovesta. Tänään puhuin ystäväni kanssa Muumi-mukeista. Ja nyt vielä sinä sekä omine viisauksinesi että Toven.

Koska en tiedä missä olet juuri nyt, en voi halata. Mutta ajattelin, että jos Muumien viisaudet lohduttaa ja sinulla on aikaa, niin klikkaapas tätä:

http://areena.yle.fi/video/1321788151560

Itselläni oli viime sunnuntaina kaiken kaikkiaan surkea olo. Kyseinen linkki oli paras lohtu, mitä siihen olotilaan pystyi saada (Buranan lisäksi tietenkin).

Epäsateista ja leikkiaurinkoista viikonloppuja sulle toivotellen,

Netta.

 

 

Jemma T
Auringonpolttamat

Anna on maailman ihanin nainen. Voimia sinne ja iso hali miulta <3

Anna Karhubear
Pelkkää valoa

Kiitos kovasti ja kauniisti iki-ihanista kommenteistanne Mrs. Jukka, netta jasminet ja Jemma T! Täällä tassutellaan häntä pystyssä kohti uutta viikkoa, toivottavasti sielläkin!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.