Alatiesynnytys ja synnytystoivelista

Miten lopulta päädyin alatiesynnytykseen

Oon kirjotellut tänne aikaisemminkin mun synnytyspelosta. Ensimmäistä postausta aiheesta lukiessa tulee ihan itku silmään siitä kuinka peloissani oikeasti olin. Se pelko vaikutti mun jokapäiväiseen elämään. Olin alkuun täysin alatiesynnytystä vastaan ja sektio oli ainoa vaihtoehto. Lukiessani mm. tätä kyseistä postausta olen todella onnellinen kun sain pelkooni apua.

Luin myös oma kannasta kirjaukset mun pelkopolikäynneistä, ja sieltäkin huomasin kuinka pelokas olin ollut. Kätilötkin olivat kirjauksissaan huomanneet sen ja onnekseni ottaneet mun pelon tosissaan. 

Ensimmäinen käynti oli enemmänkin mun tiedonjanoon ja pelosta puhumiseen liittyvä käynti. Sain tutustua synnytyssaliin ja minulle esiteltiin välineitä yms. Tällä käynnillä olin edelleen todella alatiesynnytyspelkoinen enkä suostunut oikeen ajattelemaan asiaa alkuun. Meinasin mm. pyörtyä ja jouduin mennä makaamaan sängylle kun aloimme puhua alatiesynnytyksestä. 

Ensimmäisen käynnin jälkeen sain prosessoida mielessäni asiaa n. kuukauden verran kunnes oli seuraava käynti. Tämän kuukauden aikana uskaltauduin etsimään tietoa erilaisista kivunlivitysmenetelmistä ja lukemaan synnytyskokemuksia. Mitään synnytysvideoita en ole katsonut enkä aijo katsoakkaan. Aloin enemmän ja enemmän kallistua alatiesynnytykseen. 

Toisella käynnillä juteltiin edelleen mun pelosta ja siitä mihin ratkaisuun olin päätynyt. Sain moniin kysymyksiini vastaukset ja juttelimme paljon kivunlievityksestä ja synnytyksestä ylipäätään. Lisäksi kirjasimme synnytystoivelistaani muutaman asian jotka koin itse tärkeäksi. Lisäksi teen vielä tämän oman listan johon olen lisännyt asioita. Nyt olen menossa luottavaisin ja hyvillä mielin synnyttämään oman esikoiseni alateitse. Edelleenkään sektio ei ole poissuljettu ja siitä olen toiveisiin myös maininnut. Kumpikin synnytystapa on mielestäni ihan yhtä oikea. 

Keskusteltiin myös mistä tämä mun pelko voisi johtua. Päädyin itse siihen että se johtui epätietoisuudesta molempia vaihtoehtoja kohtaan. En ollut koskaan uskaltanut tutustua asiaan. En halunnut katsoa synnytysvideoita tai jos televisiosta tuli ohjelma jossa synnytetään, jouduin kääntämään katseen pois. En myöskään halunnut lukea asiasta. Olin myös kuullut kaikenlaisia kauhutarinoita ja mm. saamani kommentointi alatiesynnytykseen liittyen vain lisäsi pelkoani. 

 Mitä toivon omalle synnytyskokemukselleni: 

- Luottamuksellisen ilmapiirin luominen, toiveitani kuunnellaan. 

- Täytyy olla jämpti eikä liikaa ”lässyttää”, jolloin mulle tulee turvallinen ja ammattitaitoinen olo henkilökunnasta. 

- Haluan että minulle ja miehelle kerrotaan mitä tapahtuu ja miksi. 

-Kivunlievityksiä ja ohjausta tarjotaan aktiivisesti. Kipuja myös lievitetään ajoissa. 

- Tens, epiduraali (olen avoin kaikille vaihtoehdoille).

- Amme ? 

-Jumppapallo

- Tukea imetykseen

- Saisin valita ponnistusasennon itse. 

- En halua synnytykseeni mukaan opiskelijaa 

- Kätilö mielummin nainen kun mies. En epäile mieskätilöiden ammattitaitoa, mutta koen olevani rennompi naisten kanssa. 

- perhehuone/perhepesähotelli toive

- synnytyspelko otettaisiin huomioon mm. siinä miten mulle puhutaan ja miten asioita tehdään. 

- Jos lapsi on perätilassa samantien sektio. En halua synnyttää perätilassa olevaa vauvaa. 

Netistä löytyy hyvä ”pohja” synnytystoivelistan tekemiseen, jos ei oikein tiedä mitä siihen haluaisi tai voi laittaa.

Tämä lista löytyy osoitteesta : https://www.vau.fi/synnytys/synnytykseen-valmistautuminen/synnytyssuunnitelma-tee-oma-toivelistasi/

Moni näistä on varmasti ”itsestäänselvyyksiä”, mutta mulle nää asiat oli vaan tosi tärkeitä. Halusin kirjoittaa ne pelkoni takia ylös. Pelko ei ole siis todellakaan hävinnyt kokonaan, mutta se on vähentynyt todella paljon. Aluksi arvioin sen asteikolle 9 ja nyt arvioin sen asteikolle 3. Edelleen on terve pelko ja miettii usein että mitä jos... 

Onko täällä muita synnytyspelkoisia, ja miten te pääsitte siitä yli, vai pääsittekö ? Kirjoititteko te listaa synnytystoiveistanne ja koitteko sen auttavan teitä pelossanne ja sen käsittelyssä ? 

Millaisia toiveita teillä on/oli omaan synnytykseen liittyen ? Meinaatteko tehdä synnytystoivelistaa ollenkaan ?

- Piia - 

 

 

 

 

Kommentit

Mä pelkäsin synnytystä kyllä alku- ja keskiraskaudessa. Menin kuitenkin synnyttämään ihan luottavaisin mielin joogasalin valmennuksesta voimaantuneena. Mulle toimi hyvin tens ja lämpöpussit pitkään! Tens varsinkin oli tosi positiivinen yllätys. Epiduraali on semmoinen jumalten nektari et sitä vaan, kun alkaa siltä tuntua. Sen laittaminenkaan ei ollut paha homma ollenkaan. Pikkuisen aiheutti kutinaa mutta sain sillä levättyä hyvin. Tsemppiä matkaan!

piiakarpovuo

Itse oon kanssa ajatellut et ostan jo ihan kotiin tuon tens- laitteen :) kuulemma tosi hyvä ja monet kehuneet ! Kiitos tsempeistä <3

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.