Kahden askeleen päässä Murakamista

Pikkuseikkoja

Jos jokainen ihminen on enintään kuuden kädenpuristuksen tai linkin päässä kenestä vain muusta ihmisestä tässä globalisoituneessa maailmassa, olen nyt tasan kahden askeleen päässä Haruki Murakamista

Tammen viimeviikkoinen Japani-ilta houkutteli paikalle paitsi puoleen hintaan tarjotun kirjamyynnin ja TeeMaan teemaistiaisten vuoksi, erityisesti illan pääpuhujan ansiosta. Japanologi, tietokirjailija ja suomentaja Raisa Porrasmaa kertoi tilaisuudessa Japanin kääntämisen kiemuroista ja Murakamin kielen ominaisuuksista. Porrasmaa on se henkilö, joka pääsi suomentamaan Murakamia ensimmäistä kertaa suoraan alkuperäiskielestä. Tähän asti käännökset on tuotettu englanninkielisten teosten kautta.

Porrasmaa on ollut harvinaisen onnekas, sillä hän on tavannut kotimaassaan haastatteluita välttelevän Murakamin Tokiossa henkilökohtaisesti kahden kesken suomenkielisen version kääntämisen tiimoilta. Erityisaseman Porrasmaalle loi kenties se, että kolmasosa Murakamin uusimmasta teoksesta Värittömän miehen vaellusvuodet sijoittuu Suomeen.

Saatan olla ujo lähestymään tuntemattomia ihmisiä ilman syytä, mutta nyt piti toimia ja käydä kyselemässä hiukan lisää Murakami-kohtaamisesta suoraan Porrasmaalta. Olen siis jutellut ihmisen kanssa, joka on jutellut Murakamin kanssa. Ehdottomasti viime viikon hienoin juttu.

Raisa Porrasmaa ja hänen tänä vuonna ilmestynyt tietokirjansa Japanin kulttuurihistoriasta

TeeMaan miedon makeaa mustaa teetä Hunanin maakunnasta Kiinasta

 

Kommentit

Elisa Helenius (Ei varmistettu) http://blogit.extempore.fi/sateenkaarenmaalari/

Hauskaa, että sain nyt blogistasi lukea, millaista tuolla kirjatapahtumassa oli kun en ehtinyt sinne. Heh, Raisa Porrasmaalla on samat silmälasit, joita mäkin kokeilin ja harkitsin tänä syksynä, kunnes päädyin näihin kehyksettömiin. Olenkin Akateemisessa selaillut tuota Temppelin hämärästä matsurin vilinään -kirjaa, joka vaikuttaa kiehtovalta.

Eiksjoo
Pikkuseikkoja

Japani on kiehtova maa =) Ja tällaisia teemakirjailtoja sais olla enemmänkin!

Kommentoi