Kanadalaismuusikon esikoisromaani rakkaudesta, sodasta ja seikkailusta

Pikkuseikkoja

Emma Hooperin esikoisromaani Etta ja Otto ja Russell ja James tuo ensimmäiseksi mieleen kahden rohkean naisen muistelmista tehdyt filmatisoinnit Tracks (2013) ja Wild (2014), joissa nuori nainen kulkee jalkaisin läpi Australian aavikon tai pitkin Yhdysvaltoja. Myös Hooperin kirjassa päähenkilö talsii viikkotolkulla, tällä kertaa pitkin Kanadan erämaita, mutta nyt keskushahmo on 82-vuotias muistisairas vanhus.

Hooperin romaani on yhtä aikaa surullinen ja onnellinen. Se on seikkailukertomus ja satu, rakkaustarina ja sotakuvaus, tarina nuoruudesta ja vanhuudesta. Luonto eri muodoissaan on kirjassa elävästi läsnä. Juoni kulkee vaivatta vuorottain nykyajan ja muistojen ja eri henkilöhahmojen näkökulmien välillä.

Etta ja Otto elävät pienessä maalaiskylässä keskellä Kanadan preeriaa. Etta on päätynyt sinne aikoinaan nuoreksi kyläkoulun opettajaksi. Otto on maanviljelijäperheen lapsi, joka muiden paikallisten miesten tavoin lähtee Eurooppaan sotimaan. Toinen maailmansota erottaa nuoret toisistaan mutta myös saattaa heidät yhteen aktiivisen kirjeenvaihdon myötä.

Etan ja Oton sotavuosien aikana toisilleen kirjoittamat kirjeet saavat yli 60 vuotta myöhemmin jatkoa, kun Etta jättää aviomiehelleen viestin keittiönpöydälle ja kertoo lähteneensä. Otto alkaa kirjoittaa Etalle kirjeitä tämän poissa ollessa, jotta Etta voisi lukea ne palattuaan. Kirjeistä tulee tärkeämpiä kuin Otto arvaakaan.

Etta lähtee koska tahtoo nähdä valtameren elämänsä ensimmäisen kerran. Reitti länteen olisi nopeampi, mutta Etta valitsee suunnakseen tuhansien kilometrien päässä odottavan itärannikon, johon liittyy henkilökohtaisempia, lähipiiriä koskettavia tarinoita. Seuraan liittyy sympaattinen kojootti, joka saa nimen James Etan sisaren syntymättömän pojan mukaan.

Etta on odottanut Ottoa tämän ollessa sodassa, nyt on Oton vuoro odottaa. Otto oleskelee kotona kaverinaan Kauraksi nimeämänsä marsu ja tappaa aikaa leipomalla pullia ja muotoilemalla eläimiä paperimassasta. Naapurissa asustaa Russell, Etan elämän toinen mies, joka ei tahtoisi päästää Ettaa oman onnensa nojaan yhtä helpolla.

Kanadalainen mutta Briteissä asustava Emma Hooper on muusikko, tutkija ja kirjailija, joka esittelee itsensä Twitterissä: "Books about Places and People. Songs about Dinosaurs and Insects. Research about Gender and Pop and Robots." Jos haluat päästä Hooperin mielenmaailmaan, voit kuunnella hänen sooloprojektiaan Waitress for the Bees'iä.

Kommentit

Liina-Liina
Lights & Music

Tämä menee pakko lukea -osastolle. Kirjoitin itse Tracks- ja Wild-kirja/leffoista vähän aikaa sitten ja huomaan haaveilevani vaelluksesta itsekin :D En tiedä mikä tuossa "viikkokausia yksin talsimisessa" viehättää mutta selkeästi en ole ainoa :)

Eiksjoo
Pikkuseikkoja

Heh, joo, se tuntuu olevan pinnalla nyt :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.