Vegaanijäätelökesä! Helsingin maidottomat jäätelöpaikat

Pikkuseikkoja

Chjoko

Silvoplee

Roots Helsinki

Jädelino

El Fant

Alkukesään painottuneen ahkeran kenttätyön tuloksena olen löytänyt kantakaupungin alueelta kymmenisen paikkaa, joissa on saatavilla maidotonta ja vegaanista jäätelöä. Listaa alla! Jäätelönvalmistajista ehdottomat suosikkini ovat Chjoko ja Jädelino, koska ne ovat ainoita, joiden vegaanijäätelöt todella maistuvat oikealta jäätelöltä.

Herkullista vaniljaa ja suklaata: Chjoko, El Fant, Sävy

Liisankadun Chjoko alkoi tänä kesänä valmistaa tavallisten jäätelöiden rinnalla kauramaidosta tehtyä loistavaa vanilja- ja suklaajäätelöä. Jäätelöiden koostumus on yhtä aikaa (hyvällä tavalla) sitkeä ja pehmeä ja maku maitoinen. Maidottomia vaihtoehtoja ei välttämättä ole Chjokossa esillä, vaan niitä pitää pyytää erikseen tiskin alta. Jäätelön saa pikariin tai vohveliin. Chjokolla on myös keskustassa kiertelevä jäätelöfillari, joka parkkeeraa usein Esplanadin puistoon. Fillarissa on harvemmin tarjolla maidotonta eli kannattaa etukäteen soittaa ja tarkistaa.

Chjokon tekemää vanilja- ja suklaajäätelöä on saatavilla myös Torikortteleiden El Fantista maidottomilla suklaahippu-cookie-murusilla ja kuivatuilla marjoilla tuunattuna sekä Aleksis Kiven kadun kahvila Sävystä.

Vaihtuvia makuja ja todellisia helmiä: Jädelino

Teurastamon Jädelino valmistaa jopa 30 erilaista vegaanista jäätelöä. Maut vaihtelevat päivittäin, ja yleensä vegaanisia makuja on kerrallaan tarjolla kahta tai kolmea. Osa on enemmänkin sorbetteja, mutta joukosta löytyy todellisia helmiä. Jäätelöbaarin paras vegaanijäätelö on tuhdin täyteläinen tummasuklaa. Toinen suosikkini on herkullinen maitoinen pistaasijäätelö. Jäätelöä voi nauttia terassilla Teurastamon pihalla, tosin vieressä käy aikamoinen hurina ilmeisesti jäätelöaltaiden jäähdytyksen(?) vuoksi. Plussaa biojätekeräyksestä, jonne kompostoituvat kipot ja lusikat voi heittää.

Huom. Perjantaina 12.8.2016 on erikoispäivä, jolloin Jädelino tarjoaa vegaanisen Vihisfest-tapahtuman yhteydessä poikkeuksellisesti kerralla peräti 12:ta eri vegaanijätskimakua!

Vielä mysteeri: Hello Darling

Iso-Roban sisäpihalta löytyvän Hello Darlingin jälkkärilistalta löytyy Milk Free Banana Ice Cream. Käydessäni siellä edellisellä kerralla syömässä jäätelö oli kuitenkin loppu, ja kun yritin uudestaan, oli Hello Darling jo jäänyt kesälomalle ja omistaja lähtenyt häämatkalle (onnea!). Seuraavan kerran maidotonta jäätelöä pääsee maistamaan 16.7.

Raakajäätelöitä: Kokko, Silvoplee, Roots Helsinki, Bergga, Goodio

Yleisesti ottaen vegaanijätskiskenessä suosituin muoto näyttäisi olevan raakajäätelöt. Niiden kohdalla mennään siis samassa sarjassa raakakakkujen kanssa eli kannattaa varautua, että taateli tai cashew-pähkinätahna tunkee vahvasti muiden makujen läpi. En itse perusta näistä "hippijäätelöistä" erityisemmin, mutta pakko ne on silti ottaa mukaan vegaanijäätelölistaukseen, koska kysyntää näyttää näilläkin olevan.

Kahvila Kokon raakajäätelöt ovat koostumukseltaan jotain jäätelön ja sorbetin väliltä. Pohjalla käytetään cashewpähkinöitä ja kookosta. Marjaisilla jätskeillä - erityisesti tyrnillä - on sen verran vahva maku, että liika "raakamaisuus peittyy", joka siis omasta mielestäni pelkästään hyvä asia.

Hakaniemen Silvoplee myy (raaka)jäätelöpuikkoja, makuina mansikkaa ja minttua. Pohjaraaka-aineina on cashew-pähkinät ja kookosmaito, mutta ne eivät hallitse liikaa. Koostumus on hyvin lähellä jäädykettä. Tummasuklaakuori ja kuivatut marjalastut päällä ovat kiva lisä.

Vaasankadun uusi vegaanista ruokaa ja joogaa tarjoava tyylikäs Roots Helsinki tarjoaa kookoskermavaahdolla ja raakasuklaahipuilla koristeltua raakajäätelöä, käydessäni makuna oli minttu. Koostumus ja maku on perinteistä raakaosastoa, eli kyseessä on tuhti, pähkinäinen jäädyke, joka oli tarjoiltaessa niin kivikova, ettei lusikka mennyt jäätelöstä läpi.

Karhupuiston Berggassa oli edellisellä kerralla käydessäni tarjolla sorbettimaista avokadojäätelöä, mutta muistelen syöneeni sielä joskus myös marjaista vegaanijäätelöä, joka oli ihan ok. Avokadojäätelö sen sijaan maistui pelkältä avokadolta ja sokerilta ja henkilökohtaisesti pidin sitä aika pahana (mutta sopinee niille, jotka tykkäävät avokadosta myös makeassa muodossa).

Kampin Punnitse & säästä -liikkeessa myydään Goodion raakajäätelöitä. Makuja on minttu, mansikka, suklaa ja mokka, ja jäätelön saa pikariin tai gluteenittomaan vohveliin. Raakamaisuus maistuu voimakkaasti ja rehellisesti sanoen mielestäni parasta jätskissä oli se gluteeniton vohveli. 

Tulossa: Ben & Jerry's

Jenkeissä jo lanseerattujen Ben & Jerry'sin vegaanisten jäätelöiden tulo Eurooppaan ja Ben & Jerry'sin Esplanadin ja Kampin jäätelökioskeihin lienee vain ajan kysymys. Vegaanit ovat, hyvästä syystä, alkaneet osoittaa kärsimättömyyttä yhtiön Suomen Facebook-sivulla.

 

Jos tiedossasi on muita vegaanisia (mutta ehkä ei raaka-) jäätelöitä tarjoavia paikkoja, niin kuulisin mielelläni! Hyvää jäätelökesää!

 

Edit/lisäys: Pääsin mukaan Tripsteri-jengiin ja kirjoitan jatkossa myös siellä Helsinki-vinkkejä. Niinpä listaus vegaanisista jäätelöpaikoista löytyy myös Tripsterin sivuilta.

Kommentit

My Man Jeeves

Mmmm! Kiitos tästä. Täytynee tehdä jäätelökierros!

Eiksjoo
Pikkuseikkoja

Olepa hyvä! Makoisaa kierrosta! :D

MARI L
Rakkautta & Mamarkiaa

Ei jäätelöpaikka, mutta unelmaista, kookospohjaista vegaanijäätelöä myy Vegekauppa Vaasankadulla. Professor Grunschnabel jätskeistä suositus ainakin mausteiselle inkiväärijäätelölle ja suklaiselle kahvi-kardemummajäätelölle! 

Eiksjoo
Pikkuseikkoja

Oo, täytyy näköjään kokeilla :) Kiitos vinkistä!

Saranda
Tyhjä ajatus

Iso kiitos tästä listasta, menee ehdottomasti hyötykäyttöön! :)

Eiksjoo
Pikkuseikkoja

Kiva, että menee käyttöön! :)

Annasp (Ei varmistettu)

Kiitos listasta, lähdetään kierrokselle kun tullaan Helsingissä käymään lomalla :) Juuri tätä tietoa kaipasin, sillä asumme Etelä-Euroopassa ja täältä saa aivan taivaallista vegaanijäätelöä/sorbettia Amorino kahvilaketjuista, mutta Suomessa heitä ei ole :(

Eiksjoo
Pikkuseikkoja

Olepa hyvä! Oi, kuulostaa hyvältä ketjulta!

Jädefani (Ei varmistettu)

Espoolainen Caminito tekee myös todella hyviä vegaanijäätelöitä. Ne löytyvät kaupasta Pirkka- ja Tötterö -tuotemerkeillä. Heidän sorbettinsa ovat myös maukkaita ja loistavia rakeenteeltaan. Niitä saa ainakin Haltialan tilan jäätelökioskilta.

Eiksjoo
Pikkuseikkoja

Enpä olekaan törmännyt, pitää jatkossa pitää silmät paremmin auki :)

Tmtmtm (Ei varmistettu)

Myös suomalainen Ciao! Caffė -ketju tarjoaa nykyisin kahta vegaanista jäätelöä, vanilja-passion ja kookos-lime. Lisäksi lafkan sorbetit ovat maidottomia. Ja jäätelöt tehdään pisteissä paikan päällä!:)

TuulKrist (Ei varmistettu) http://www.tuuliakristiina.com/valaistullasillalla/

Ciao Caffen vegaanijäätelöt oli kamala pettymys kahden aikuisen testiryhmälle. Varsinkin lime-kookos oli ylimakea ja vetinen. Valmistusainelista oli pitkä ja täynnä lisäaineita. Jäätelöstä tuli myös vatsa kipeäksi ilmeisesti sen sisältämän herneproteiinin vuoksi.

Eiksjoo
Pikkuseikkoja

Kiitos vinkistä! Ja erilaisista kokemuksista kans!

Namskis (Ei varmistettu)

"En itse perusta näistä "hippijäätelöistä" erityisemmin, mutta pakko ne on silti ottaa mukaan vegaanijäätelölistaukseen, koska kysyntää näyttää näilläkin olevan."
Olipa tuo oudosti kirjoitettu. Ja raaka on hippien juttu? Syön maidotonta allergian, en aatteen vuoksi ja monta noista on maisteltu. Goodio on paras!

Eiksjoo
Pikkuseikkoja

Mullakin kuten sulla syy on terveydellinen, ei aatteellinen, vaikka aatekin on hyvä!

Diggaan itse sellaisista maidottomista jäätelöistä jotka maistuvat jäätelöltä ja on tehty esim. kauramaidosta. Niinpä kutsuin raakajäätelöitä hippijätskeiksi ihan vain siksi etten itse perusta niiden mausta, täysin puolueellinen mielipide siis. :)

Kuten tuossa ylläkin mainitsin, omasta mielestäni raakajätskien taustalla maistuu liian vahvasti taateli tai cashew-tahna. Goodion jätskit meni multa muutaman suupalan jälkeen roskiin, en vain saanut alas, vaan alko ällöttää. Täysin makuasioita tietenkin, siksi laitoin myös raakajäätelöpaikat mukaan listaukseen, koska olen ymmärtänyt, että monet muut tykkäävät niistä.

Marianne / STAY FRESH (Ei varmistettu) http://m-stay-fresh.blogspot.fi/

Hei kiitos! Pidän tän mielessä Helsinginreissua varten! :)

Eiksjoo
Pikkuseikkoja

Hyvää reissua, sitten kun tuut tänne! :)

Kommentoi