Ladataan...
Pikkuseikkoja

Yhdeksän tunnin lennon ja parin junanvaihdon jälkeen olo saattaa olla vähän naatti. Kunnianhimoiseen aikatauluun sidottua Japani-turneeta varten oli ensin parasta kerätä hieman voimia, rauhoittua, ja oikein pysähtyä hetkeksi, jotta todella tajuaa olevansa lomalla ja vieraassa maassa. Oikea paikka tälle aikalisälle oli Hakonen luonnonpuisto- ja vuoristoalue.

Hakone-Yumoto

Majoituimme hotellissa Hakone-Yumotossa, minuutin kävelymatkan päässä Hakone Tozan -junalinjan asemasta, josta on hyvät kulkuyhteydet alueen nähtävyyksiin. Jos on useampi päivä aikaa Hakonessa, kannattaa kuitenkin etsiä joku tyylikäs perinteinen ryokan-majatalo vuorenrinteiltä, jonne teimme erikseen päiväretken alhaalta käsin.

Päivä yksi: kulhollinen kuumaa soba-nuudelikeittoa, parin tunnin koisailut hotellilla ja visiitti onseniin, jossa vuokrasimme yksityisen kylpypaljun ja lilluimme ulkoilmassa, pimeässä, aivot totaalisen tyhjinä. Lopuksi edamameja, karaagea ja pari lasia umeshua jäähileillä. Lopputuloksena autuas olo. Taisin nukkua aika hyvin.

Gora Park

Hakonen parhaat palat:
  • Hakone Open-Air Museum: Vuorenrinteellä, käytännössä keskellä ei mitään, aukeaa valtava ulkoilmamuseo, josta löytyy lukemattomien patsaiden lisäksi kaksikerroksinen Picasso-museo ja pari muuta galleriaa. Tähän palaan vielä erikseen, kuvien kanssa!
  • Onsenit: Hakonessa(/Japanissa) on suorastaan pakollista kylpeä kuumista lähteistä tulevassa vedessä. Julkisten onseneiden lisäksi kylpyyn pääsee ryokaneissa, joko majatalon vieraana tai ulkopuolisena vieraana erillisellä maksulla. Yleisissä kylpylöissä on erikseen naisten ja miesten puoli, mutta ryokaneissa voi vuokrata myös privaattikylvyn kahdelle hengelle. 
  • Hakone Tozan -junalinja vuoristoon: Junamatka Goraan, vehreän kasvillisuuden keskellä, tarjoaa paikoitellen upeita näkymiä. Hupia tuo myös japanilaisen yksinkertainen ja älykäs tapa rakentaa junarata vuorelle: raiteet on asetettu siksak-kuviossa rinteeseen ja junat pysähtelevät ja vaihtavat vähän väliä "suuntaa", kun nokka muuttuu vuoroin peräksi ja taas takaisin nokaksi.
  • Hakone Gora Park: Suuri näyttävä puisto, jossa voi käyskennellä ja syödä eväitä.
  • Hakone Museum of Artin puutarha: Vanhaa keramiikka sisältävän museon sijaan innostuin enemmän museon puutarhoista, joista yksi nousee sammaleesta, toinen muistuttaa söpöä kumpuilevaa hobittimaata ja kolmannessa kasvaa palmuja.

Hakone Museum of Artin puutarha-aluetta

Ladataan...
Pikkuseikkoja

Mitä Japanissa ehtii tehdä kahdessa viikossa? Ainakin kylpeä, kiivetä Fujille, laulaa karaokea, käydä noin tusinassa taidemuseossa ja galleriassa, syöttää peuroja sekä syödä itsensä kylläiseksi lukemattomissa teppanyaki-ravintoloissa.

Japan Railwaysin (JR) myymä junapassi antaa loistavan mahdollisuuden kokea pienessä ajassa hämmästyttävän paljon. Passeja myydään yhdelle, kahdelle ja kolmelle viikolle. Kahden viikon passi maksaa reilut 300 euroa, ja sen voi tilata esimerkiksi täältä. FedEx tuo passin kotiin muutamassa päivässä. Kannattaa huomioida, että passi pitää hankkia jo ennen reissuun lähtöä, sitä ei voi ostaa enää Japanissa.

Vinkit junaan – top 3
  • Osta eväät asemalta: suurilla juna-asemilla on ihastuttavan laajat valikoimat bento-bokseja. Varo, ettet myöhästy junasta, kun pohdit, mitä otat.
  • Varaa hyvä kirja mukaan, mutta älä luule, että ehtisit lukea sitä, koska luotijunat ovat hetkessä perillä.
  • Tsekkaa, kuinka välipalakärryä työntävä junaemäntä käännähtää aina vaunusta poistuessaan takaisin päin ja kumartaa ennen kuin jatkaa matkaansa. Kummallisen tyydyttävää, kun se tapahtuu joka kerta.

Junapassi aktivoidaan paikan päällä maassa, juna-asemilta löytyvissä JR:n toimipisteissä, jolloin saa käyttöönsä varsinaisen passin. JR:n pisteistä voi myös hankkia etukäteen paikkalipun aina seuraavaa matkaa varten, mutta juniin voi hyvin hypätä suoraankin, kun valitsee vaunun, joka on tarkoitettu paikkaliputtomille matkustajille. Kyseiset vaunut ilmoitetaan junan lähtötaulussa, ja vaunujen kohdat on merkitty laituriin. Laiturialueelle siirtyessä junapassi ei toimi automaattiporteissa vaan sitä pitää aina erikseen vilauttaa lipuntarkastajalle. 

JR-passin kanssa saa junaverkostoa esittelevän kartan, jossa on mukana valikoituja aikatauluja suosituimmilta reiteiltä. Laajemmat aikataulut löytää kuitenkin HyperDian kautta. Haussa pitää klikata auki "More options" ja poistaa rastit kohdista, joihin JR:n passi ei käy: "Airplane", "Nozomi/Mizuho/Hayabusa (Shinkansen)" ja "Private Railway". Kaikkiin muihin juniin, myös Shinkansen-luotijuniin, passilla pääsee. Junia kulkee usein, ja luotijunat ovat nimensä mukaan älyttömän nopeita. (Kuuluu vain humahdus, kun vastaantuleva juna ohittaa toisen ja on kadonnut jo näkyvistä.)

JR-passilla on hyvät yhteydet kaikkiin isoihin kaupunkeihin. Pienimmille paikkakunnille täytyy yleensä ostaa erikseen vain loppumatkan paikallisjunayhteyttä varten parin euron arvoinen lippu. Niillä reiteillä, joilla luotijunat kulkevat, ei kannata valita paikallisjunaa vaikka se lähtisi aiemmin, sillä paikallisjunalla matkaan voi mennä reilusti yli kaksinkertainen aika.

Starttasimme oman junaretkemme Nagoyasta, jonne Finnairilla on kätevästi suorat lennot Tokion ja Osakan lisäksi. Liian moni oli haukkunut Nagoyan tylsäksi ja turhaksi kohteeksi, jonka vuoksi kaupunki jäi väliin varsinaiselta reitiltämme. Tämä harmitti jälkikäteen, koska viimeinen ilta Nagoyassa antoi viitteitä, että kaupungista löytyisi varsin viihtyisiä kortteleita sympaattisine pikku kahviloineen ja baareineen. Jotain jäi siis saman tien ensi kertaan.

 

Ladataan...
Pikkuseikkoja

Yritän hiljalleen rikkoa kuukauden kestänyttä blogihiljaisuutta. Alkusyksyn aikana luvassa on ainakin aimo annos kuvia ja kokemuksia äskettäiseltä Japanin reissulta sekä jonkin verran poikkeuksellisesti myös remontti- ja sisustusjuttuja, sillä uusi koti asettuu parhaillaan hiljalleen muotoonsa.

Ensin on kuitenkin edistettävä Rakkautta & Anarkiaa -hysteriaa. 11 päivää, 190 pitkää elokuvaa. "Pakko nähdä" -leffojen lista on pitkä, mutta karsin sen 10 mielenkiintoisimpaan. Ihastuttavia elokuvahetkiä!

10 R&A-tärppiä

1. The Lobster

Dystopiassa sinkkujen on etsittävä itselleen puoliso tai he muuttuvat eläimiksi. Yorgos Lanthimosin satiiria parisuhdepakkomielteisestä yhteiskunnasta tähdittävät Colin Farrell ja Rachel Weisz.

2. Listen Up Philip

Alex Ross Perryn komediassa Jason Schwartzman on kirjailija, joka yrittää keskittyä toiseen romaaniinsa. Tyttöystävänä nähdään Elizabeth Moss.

3. Every Thing Will Be Fine 

Wim Wendersin uudessa 3D-draamassa näyttelevät James Franco ja Charlotte Gainsbourg.

4. Youth

Paolo Sorrentinon Suurta Kauneutta (La grande bellezza) seuraa uusi suuri ja kaunis elokuva. Mukana Michael Caine, Harvey Keitel ja Racher Weisz.

5. Äidin toive

Miesten vuoron jälkeen on naisten vuoro kertoa elämän tärkeistä asioista Joonas Berghällin dokumentissa.

6. Life

Valokuvaaja-ohjaaja Anton Corbijnin neljäs pitkä elokuva sijoittuu 50-luvun Amerikkaan ja kertoo James Deanista.

7. Cobain: Montage of Heck

Viime kesänä kävin Nirvanan keulahahmon vanhoilla kulmilla Seattlessa ja katselin EMP-museossa tämän kotivalokuvia. Brett Morgenin dokkarissa puolestaan nähdään Cobainin kotivideoita. 

8. Louder Than Bombs

Joachim Trierin perhedraamassa esiintyvät Isabelle Huppert, Jesse Eisenberg ja Gabriel Byrne. Tämä täytyy käydä katsomassa jo siksi, että se on R&A:n avajaisleffa. Piste. 

...lisäksi, etukäteen katselemistani festarileffoista suosittelen erityisesti näitä kahta vetovoimaisen lämminhenkistä filmiä:

9. Love & Mercy

Bill Pohlandin kuvaus Beach Boysin johtohahmosta etenee kahdella aikatasolla. Nuorta Brian Wilsonia tulkitsee Paul Dano, vanhempana Brianina nähdään John Cusack. Lisää kirjoitin tänne.

10. Grandma

Paul Weitzin ohjaama yhden päivän road trip -elokuva sijoittuu Los Angelesiin ja yhdistää kolmen sukupolven naiset. Lisää kirjoitin tänne.