Ladataan...
Pikkuseikkoja

Kim Simonsson, Moss Girl and Deer, 2016

Kim Simonsson, Golden Cauliflower Tinkerbell, 2015 ja Tinkerbell Eyes, 2016

Kim Simonsson, Voodoo Moss Girl -teoksia ja Moss People, 2015-2016, Saint Moss Woman, 2015 ja Platinum Cauliflower Tinkerbell, 2016

Nyt kannattaa pitää kiirettä ja suunnata Galerie Forsblomiin vielä tällä viikolla.

Kim Simonssonin näyttely Little Prince and Moss People vie oudolle ja ihastuttavalle, unenomaiselle planeetalle, jossa avaruuspoika, sammaleiset intiaanit ja kimaltelevat Helinä-keijut ihmettelevät toisiaan. Fiskarsissa asuva ja työskentelevä taiteilija leikittelee popkulttuuria lainaavissa teoksissaan myös materiaaleilla: Disney-hahmoilla ja mangahenkisillä olennoilla on osalla valkea keramiikkapinta, toiset on päällystetty nailonkuidusta tehdyllä sammaleella, osa taas kullalla tai patinalla. Joukossa on yksi pronssiveistoskin.

Samalla reissulla kannattaa katsastaa myös kaksi muuta samoissa tiloissa esillä olevaa kokonaisuutta: Tiina Mielosen Bloom ja Hannu Väisäsen Revitty Kimono. Mielosen värikkäissä töissä öljyväreistä muodostuu pleksilasille levein vedoin kirsikkapuita, magnolioita ja vaahteroita. Bloom-sarjan inspiraationa ovat olleet pariisilaiset puistot, erityisesti Parc Monceau, jossa Monet'nkin sanotaan maalanneen. 

Myös Väisäsen näyttelyssä hallitsevat vahvat värit. Teokset jättävät vapautta tulkintaan, mutta pohjalla voi olla vakavia aiheita kuten Pariisin terrori-isku, josta muistuttaa luodinreikä lasi-ikkunassa. Taiteilijan alkuvuosi on ollut kiireinen: Revitty Kimono -näyttelyn avajaisten aikoihin julkaistiin myös miehen viides omaelämäkerrallinen romaani ja huhtikuun lopulla Finlayson tuo kauppoihin uuden tekstiilisarjan, jonka printit ovat Väisäsen käsialaa.

Kaikki kolme näyttelyä Galerie Forsblomissa sunnuntaihin 3.4. asti

Tiina Mielonen, Pink Cherry Tree, 2016 ja Cherry Tree, 2016

Hannu Väisänen, Kimono déchiré / Revitty kimono (Dotonborigawa), 2016

Ladataan...
Pikkuseikkoja

Maailma on kylmä ja päähenkilöt kyynisiä tässä lohduttomassa tarinassa nuorista, jotka hukkaavat tulevaisuutensa.

Yiyun Litä on verrattu muun muassa Alice Munroon ja Jhumpa Lahiriin. Eikä syyttä, sillä Li kuvaa yhtä arkisesti tavallisen kansan elämää Kiinassa kuin Munro Kanadassa ja Lahiri synnyinmaassaan Intiassa. Jenkeistä en keksi tähän vertailuryhmään mukaan naista tältä istumalta, vaan mieleeni tulee ensimmäisenä Raymond Carver.

Lin romaani Yksinäisyyttä kalliimpaa liikkuu kahdella aikatasolla. Ensimmäinen on syksy 1989, kun orpotyttö Ruyu muuttaa Pekingiin ja tutustuu kahteen naapuriston nuoreen, yliopistovanhempien poikaan Boyangiin ja kaikki huomioon ottavaan, ystävälliseen tyttöön Moraniin. Lähipiiriin kuuluu myös Ruyun isäntäperheen kapinoiva tytär Shaoai, jonka yhteiskuntakritiikki hermostuttaa perhettä ja naapuristoa, sillä Tiananmenin aukion mielenosoitus on vielä aivan lähimuistissa.

Toinen aikataso on ajanjakso kaksi vuosikymmentä myöhemmin, kun kukaan päähenkilöistä ei enää pidä yhteyttä toisiinsa ja kaksi heistä on muuttanut kotimaastaan Yhdysvaltoihin. Taustalla on kohtalokas tapahtuma, joka on muuttanut näiden kaikkien nuorten suhtautumisen elämään. Tuo tapahtuma saa lopullisen päätöksensä 21 vuotta myöhemmin, ja tästä varsinainen tarina lukijalle vasta alkaa. Romaani kerii hiljalleen tapahtumia auki, aikatasoja vaihdellen.

Ladataan...
Pikkuseikkoja

Istun HKL:n 100-vuotiaassa Brändö-raitiovaunussa, joka kiertee ympäri kantakaupunkia. Jo kyyti näin kauniissa sporassa on elämys, mutta vielä mieleenpainuvamman siitä tekee yhdysvaltalaisen The Space Ladyn live-esiintyminen. Flow-festivaalillakin viime vuonna esiintynyt artisti soittaa syntikalla klassikkobiisien covereita sekä omaa tuotantoa ja laulaa päälle hauraan pehmeällä äänellä.

68-vuotias hymyilevä avaruusleidi aloittaa Strawberry Fieldsillä, jatkaa sitten Major Tomilla ja Over The Rainbow'lla. Laulajan omista biiseistä kuullaan ihastuttava Synthesize Me, jolla on tarttuva kertosäe. Taustalla vanha puuraitiovaunu natisee, puhkuu ja keikkuu. The Space Lady on juuri aloittamassa edesmenneelle entiselle aviomiehelleen, "The Cosmic Manille" omistettua kappaletta, kun saavutaan päättärille ja on pakko lopettaa.

The Space Ladyn keikkailu on osa tšekkiläisen taiteilijan Kateřina Šedán IHME-nykytaidefestivaaleille tekemää Ratikkasoittajien kiertue -teosta. Raitiovaunulinjoilla soittaa vaihtelevia artisteja eri maista tämän viikon lauantaihin saakka. Esityksiä nähdään ruuhka-aikojen ulkopuolella klo 9–15 ja 18–21. Hyppää kyytiin ja ylläty!

IHME-festivaaliin kuuluu myös muuta ohjelmaa. Kiinnostavana poimintana mainittakoon kansainvälisillä biennaaleilla näytetyt videotaideteokset, Turkin ja Armenian rajaseudulla kuvattu The Silence of Ani sekä tulevaisuuden kuvaus 2084: A Science Fiction Show Episode 2: The Fall of Artists' Republic, jotka esitetään Vanhalla Ylioppilastalolla 1.4. klo 20.

Olin The Space Ladyn keikan jälkeen jo kodin kulmalla, kun normaali moderni matalalattiaraitiovaunu pysähtyi viereeni ja sisältä raikasi iloinen kansanmusiikki. Hyppäsin hetken mielenjohteesta kyytiin yhden pysäkin ajaksi kuuntelemaan tätäkin esitystä ja kävelin sitten takaisin kotiin.

 

Ladataan...
Pikkuseikkoja

Libanonilaissyntyisen Wajdi Mouawadin näytelmä Poltto on Suomessa aiemmin esitetty Kansallisteatterissa noin seitsemän vuotta sitten. Nyt sen tuo lavalle sympaattinen pikkuteatteri Kurvista, Katri Valan puiston väestönsuojassa vapaaehtoisvoimin toimiva Teatteri Kultsa.

Kun kaksoissisarusten Jeanne'in ja Simonin yksinhuoltajaäiti Nawal kuolee, jäljelle jää vain testamentti, kaksi kirjettä ja mysteeri, joka vaatii ratkaisua. Kaksoset saavat vähitellen tietää järkyttäviä asioita äitinsä menneisyydestä tämän sodan repimässä kotimaassa Lähi-Idässä. 

Polton tarina oli minulle entuudestaan tuttu Denis Villeneuven ohjaamasta elokuvasta, joka näytettiin Rakkautta & Anarkiaa -festareilla 2011 alkuperäisnimellä Incendies. Maalauksellisessa elokuvassa kuvauksella ja (Radioheadin) musiikilla on suuri rooli; niinpä oli mielenkiintoista nähdä täsmälleen sama tarina Kultsassa täysin riisuttuna, ilman lavasteita, ilman mitään ylimääräistä. Lavalla ovat vain näyttelijät ja heidän äänensä.

Yllättäen näytelmän askeettisuus ei lainkaan vähennä tarinan nostattamia tunteita. Vahva käsikirjoitus toimii aivan omillaan, taitavien näyttelijöiden välittämänä. Arkisen vuoropuhelun lomassa vuorottelevat runolliset, henkevät monologit. Tapahtumat todella heräävät eloon, järkyttävät ja liikuttavat.

Poltto Teatteri Kultsassa, Käenkuja 6-8, maalis-huhtikuun ajan, ks. näytöspäivät

Kuvat: Timo Seppälä / Teatteri Kultsa

Ladataan...
Pikkuseikkoja

"Tää kaikki on vaan ihan ihanaa..."

Ihana Chisu valloitti perjantaina The Circuksessa, juttua tulossa pian Sylvi.fi-verkkolehteen [päivitys: suora linkki ilmestyneeseen juttuun tässä]. Tuon mekon voisin kyllä ottaa seuraaviin uudenvuodenjuhliin!

Lisää Chisun Helsinki-keikkoja on luvassa huhtikuussa: lauantaina 23.4. Kulttuuritalolla sekä torstaina 28.4. Virgin Oilissa Alasti-klubilla, jossa esitys kuullaan akustisesti ja haastatteluosuuden kanssa.

Ladataan...
Pikkuseikkoja

Kruununhaan kahvilakulttuuri tuntuu piristyneen erityisesti parin viime vuoden aikana. Seikkailtuani tässä välissä reilut 10 vuotta Töölössä ja Kalliossa, päädyin paluumuuttajaksi Krunikkaan. Oli siis aika tutustua vanhoihin kotikulmiin uudelleen.

Viinejä ja trendiruokavalioita: El Fant

Torikortteleihin vastikään avautunut El Fant on samojen omistajien kuin Kallion ihana Kahvila Sävy. El Fant eroaa siinä, että se panostaa erityisesti erikoisruokavalioihin: tarjolla sekä maidottomia että gluteenittomia vaihtoehtoja. Jopa molemmat aamiaissetit saa halutessaan maidottomana. Pienempi aamiainen sisältää pehmoisen tuorepuuron, hedelmiä ja kahvin; isommassa on gluteeniton muhkea avokadoleipä, jogurtti ja granolaa sekä kahvi ja tuoremehu. Arkisin kahvilasta saa muun muassa lounaskeittoja. Kahvila-viinibaarin viinit tilataan suoraan Espanjasta. Myöhemmin keväällä El Fant alkaa järjestää myös viininmaisteluita. Katariinankatu 3

HURMAAVIA HERKKUJA: FRANGIPANI Bakery Boutique

Pari vuotta toimineella vallilalaisella Frangipani-leipomolla oli ensin myymälä Hietaniemen kauppahallissa, nyt sen kahvila on toiminut Krunassa Maneesikadun ja Meritullinkadun kulmassa muutaman kuukauden. Suomalais-etelä-afrikkalaisen pariskunnan yritys tarjoaa ihastuttavan runsaita, amerikkalaistyylisiä kakkupaloja ja muhkeita skonsseja sekä aamiaista joka päivä klo 13 saakka. Juomalistan erikoisuutena on roobois-teestä valmistettu red espresso, josta voi tehdä vaikka red latten tai red cappuccinon. Maneesikatu 1–3

Suklaata ja macaroneja: Chjoko 

Krunan oma Ladurée täytti viime syksynä 10 vuotta. Chjokon ihanat macaronleivokset ovat aina tuoreita, maut vahvoja ja aitoja. Maidottomista mustaherukkamacaroneista on tullut oma viikonloppuherkkuni. Tarjolla on tietenkin myös laaja valikoima käsintehtyjä suklaita ja suklaakarkkeja. Lauantaisin voi ennakkovarauksella nauttia kerrostarjottimelle rakennetun Chocolate High Tea -herkuttelusetin, joka sisältää Chjokon herkkuja sekä pientä suolaista. Myymälän vieressä on myös pieni yksityistila, jota vuokrataan esimerkiksi polttariseurueille. Liisankatu 9

Rauhallisiin läppärihetkiin: Papu

Viime vuoden puolella avattu Papu Cafe tuo tuulahduksen Vietnamia Mariankadulle. Kakkupalojen rinnalla tarjolla on vietnamilaisia patonkeja ja kesärullia. Juomapuolelta löytyy Kaffa Roasteryn kahvia, Théhuoneen teetä sekä matcha lattea. Kahvin kanssa saa nykyään myös soija- ja kauramaitoa. Erikoisuutena on vietnamilainen kahvi, joka ei ehkä kaikkien suomalaisten suuhun istu. Rauhallisuutensa ja hyvien aukioloaikojensa (arkisin auki klo 20, la klo 18 ja su klo 16 asti) puolesta Papu on myös hyvä paikka mobiilityöskentelyyn. Mariankatu 24

Tajuttomasti teetä: TeeHelmi

Porvoolaisen Tee- ja Kahvihuone Helmen pitäjillä on nykyään pieni teekauppa Krunikassa. Liisankadun TeeHelmessä on teen ystäville tarjolla yli 150 vaihtoehtoa. Valmiin kupposen saa myös mukaan tai teehetkelle voi jäädä kaupan ainoan asiakaspöydän ääreen seuraamaan ikkunan takaa liikenne- ja ihmisvilinää, ollaanhan yhdellä Krunan vilkkaimmista kadunpätkistä. Testaamani Helena Petäistön suosikkijuoma ranskalaiselta George Cannon -teetalolta, "Sielunhoidon sinfonia" -niminen vihreä tee, oli oikein miellyttävä sekoitus. Paikassa järjestetään myös teetastingeja. Liisankatu 25

Muita Krunan kahviloita – kokeile näitä:
  • Café DaJan laadukas viikonloppubrunssi (Mariankatu 13)
  • Leipomo Keisarin täydellinen kanelisolmu (Liisankatu 18)
  • Café Engelin klassiset aamiaislautaset (Aleksanterinkatu 26)