Naistenpäivä eli tasa-arvon päivä

Tänään on perjantai, joka ei ole ihan mikä tahansa arkipäivä muiden kuuden päivän keskellä. Tänään perjantaina 8. maaliskuuta vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Kun päivää ensimmäistä kertaa vietettiin jo yli 100 vuotta sitten 1900-luvun alussa, naisten asema oli tuolloin huonompi kuin mitä se on tänä päivänä. 

Miehet hallitsivat näin kärjistetysti sanoen lähes kaikkea. He huolehtivat perheen elannosta käyden töissä ja siten varmistaen, että ruokaa saadaan pöytään joka päivä.Vaikka naisiakin nähtiin jo töissä tuohon aikoihin, työssäkäyvää miestä arvostettiin enemmän, sillä naiset nähtiin yhä kotona ”pelkkinä kotiäiteinä”. Miehet hallitsivat valtion poliittista hallintoa ja varmistivat, että muihin maihin on hyvät poliittiset ja sotilaalliset suhteet. (Silti I ja II maailmansota saivat jostain syystä alkunsa mutta ei mennä siihen.) Urheilukisojakin järjestettiin aluksi vain miehille ja naisurheilijoita oli siihen aikaan harvassa – tänä päivänä tilanne alkaa onneksi tasaantua ja mies- ja naisurheilijoita on aika lailla lähes yhtä paljon.

1900-luvun alussa naistenpäivällä haluttiin siis muistuttaa, että naiset ovat yhtä arvokkaita työntekijöitä, urheilijoita, johtajia – you name it – siinä missä miehetkin, ja että naisten aseman tulee olla yhteiskunnassa yhtä arvostettu ja tasa-arvoinen kuin miesten. Näiden lisäksi naistenpäivällä halutaan nykyään muistuttaa, ettei kaikkien naisten asema ole yhtä tasa-arvoinen eikä kaikkien naisten kesken toteudu samat elämän perusoikeudet kaikkialla maailmaa. 

Mietitään esim. Afrikassa asuvien naisten arkea. Kaikki eivät ole oikeutettuja opiskeluun tai kunnon työhön. Kunnon työllä tarkoitan, että sitä ei tehdä orjuuden alaisena tai erittäin huonopalkkaisena. Osa elää jonkin uskon- tai kulttuuriryhmän keskellä, jossa nuorten tyttöjen sukuelimiä silvotaan, koska muuten he olisivat ”likaisia”. Silpominen on yksi maailman pahimmista ihmisrikoksista – kenenkään ei tulisi kokea tällaista, sillä se ei ole millään tavalla eduksi terveydelle, päinvastoin. Raakaa ja julmaa koskemattomuuden lain rikkomista. Myöskään pakkoavioliitot ja raiskatuksi tuleminen eivät ole hyväksyttäviä asioita. Nainen ei ole mikään lelu, jonka kanssa voisi leikkiä ihan miten vain haluaa.

Mua harmittaa ja raivostuttaa niin kovasti, etteivät kaikki maailman naiset ole tasa-arvoisia keskenään, vaikka eletään jo vuotta 2019. Jokaisen naisen tulisi saada kokea elämässään rakkautta ja arvostusta omassa yhteisössään ilman minkäänlaista väkivaltaa tai ahdistelua.

Saan olla onnekas, että oon syntynyt ja asun Suomessa. ”On lottovoitto syntyä Suomeen.” Maailma olisi miljoona kertaa parempi paikka elää, jos kaikki saisivat elää sulassa sovussa keskenään ja kaikkien ihmisten kesken perus- ja ihmisoikeudet toteutuisivat tasa-arvoisesti.

Mulle naisena oleminen merkitsee sitä, että saan olla just sellainen kuin haluan välittämättä muiden mielipiteistä. Kuljen pää pystyssä ja kannustan myös muita olemaan rohkeasti oma itsensä. Teen just sellaisia asioita, joista tykkään ja meen omia tavoitteita ja unelmia kohti. Uskallan näyttää mun tunteet niin hyvinä kuin huonoinakin päivinä. Ennen kaikkea mulla on ympärillä paljon upeita naisia, joista saan olla kiitollinen.

Ihanaa naistenpäivää kaikille meille naisille! Yhdessä me voidaan luoda jotain suurta.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *