Flunssatroppia kuusenkerkistä

kuusenkerkkä 1.JPG

kuusenkerkkä 3.JPG

Kesäloman mokoma otti ja loppui! Onneksi samaa sorttia on tiedossa toiset kaksi viikkoa elokuussa, joten eiköhän tämä tästä. Paitsi että loman aikana tuli retkeiltyä ja rilluteltua, vietin myös paljon aikaa luonnossa ja sain kotitehtävien tekemisenkin jo hyvään alkuun. ”Pakollisten” yrttien keräilyn lisäksi opiskelu on saanut aikaan inspiraation myös ihan omien hörhöilyhommien toteuttamiseen ja olenkin noukkinut mukaani vähän sitä sun tätä.

Kuusenkerkkien poimimisaika alkaa olla eteläisemmässä Suomessa lopuillaan. Kuten kaikkia luonnonantimia, kannattaa kerkkiäkin tietenkin kerätä vain puhtailta alueilta kaukana valtateistä. C-vitamiinirikkaat kerkät eivät kuulu jokamiehen oikeuksien pariin vaan niiden keräämiseen tarvitsee maanomistajan luvan, mutta onneksi minä pääsin lomalla Mummulan rantametsikköön keräyskipponi kanssa. Kuusenoksat olivat kuin liukuvärjättyjä, kun osassa kerkät olivat jo kasvaneet melkein nuorten neulasten näköisiksi tuoden tummiin havunoksiin vaaleamman vihreät kärjet. Nättii, eipä? Osan kerkistä pakastin ja käytän ne talven aikana smoothieiden sekaan, osasta taas tein ensimmäistä kertaa ikinä vanhan kansan flunssatroppia eli kuusenkerkkäuutetta.

Troppia varten roskista ja hämähäkinseiteistä puhdistetut, alle viisisenttiset ja vielä pehmoneulaiset kerkät laitetaan uuttumaan vahvaan alkoholiin. Minä ostin tätä tarkoitusta varten kuusikymmenprosenttista Koskenkorvaa. (Oli muuten aika lystiä saapastella Alkoon kyselemään, että mikäs se mahtaa olla tujuinta alkomahoolia mitä Suomessa laillisesti myydään..) Alkoholia pitää olla niin paljon, että kerkät peittyvät täysin. Purkkiin pitäisi jättää sen verran tilaa, että sen sisältö sekoittuu hyvin kun purkkia kääntelee ylösalaisin. Sitten vain korkki tiukasti kiinni ja troppipurkki huoneenlämmössä auringolta suojaisaan paikkaan tekeytymään. Kerkät voi siilata pois muutaman viikon tai jopa vasta kuukausien kuluttua. Itse ajattelin antaa niiden uuttua ainakin yhden kuukauden. Purkkia kannattaa kääntää päälaelleen päivittäin. 

Valmis, siilattu troppi säilytetään tiiviissä lasipullossa tai -purkissa. Flunssan oireiden yllättäessä tai tautiepidemioiden lähestyessä otetaan purkista teelusikallinen suoraan suuhun, tai jos tuntuu väkevältä, sekoitetaan veden joukkoon. En yleensäkään sairasta usein (kopkopkop) mutta kyllä ne flunssanpirulaiset välillä kaappaavat minutkin. Syksyllä siis nähdään, onko kerkkätropista apua!

kuusenkerkkä 2.JPG

Kommentit (1)
  1. Pakastaminen on just paras tapa säilöä kerkät 🙂 

    Kuivattamista ei suositella. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *