Kick start parempivointiseen syksyyn (Suuri kaamosmasennustaisto osa 2)

DSC03548.JPG

Mää päätin ottaa kesäloman jälkeen syksystä oikein semmosen kunnon niskalenkin ja päräytinkin heti aluksi käyntiin kymmenen päivän pituisen yrtti- & kitcharipaaston. Instagramissa moni varmaan näkikin millaista huttua tuo ayurvedinen paastoruoka eli kitchari on, mutta kirjoittelen vielä joutessani siitä ihan omankin postauksensa, jos vaikka joku muukin innostuisi kokeilemaan tuollaista lempeämpää puhdistautumista mehupaastojen tai syömättömyyden sijaan. Minulla paasto sujui ilman suurempia tuskia ja siitä motivoituneena aloitin viime viikolla (ihanan Gintyn postauksen inspiroimana) myös sokerittoman syyskuun (syyntakeettomassa tilassa yhytetyn Pöpelikön emännän lupauduttua vertaistuekseni). Etukäteen sunnittelematonta tipatontakin on jo kohta kuukausi täynnä! Ei tämmöiset puhdistautumiskuurit tietenkään autuaaksi tee, mutta kun olen vahvasti sitä mieltä että ruoka on ihmisen tärkein lääke, niin haitallisten juttujen paussittaminen ruokavaliosta antaa kropalle kunnon lepotauon ja mielelle aikaa järjestellä hommat siihen malliin, että kuurien jälkeen voi sitten jatkaa sellaisella sopivan tasapainoisella linjalla, josta ei kesäloman aikana ollut tietoakaan.

Sokerittoman syyskuun aikana mulla on pannassa pelkästään valkoinen sokeri joten hunaja, itsepuristetut mehut sekä terveellisemmät makeuttajat ovat ihan fine. Laitoinkin syksyn tokaan vispipuurosatsiin sokerin sijaan taateleita tuomaan makeutta ja lisäksi lorotin päälle vielä agavesiirappia. Toivon pääseväni tämän kuukauden aikana eroon keväällä kehittämästäni typerästä tavasta ostaa lähes joka yövuoroon karkkia seuraksi. 

aamiainen.JPG

Mulle oma fyysinen ja psyykkinen terveys on tosi kova motivaattori monien asioiden suhteen ja mitä enemmän aiheesta opiskelee, sitä enemmän itsestään tahtoo pitää huolta. Tunnen kuitenkin itseni ja ailahtelevaisen vata-luonteeni niin hyvin, etten aio yrittääkään päästä jollekin sellaiselle upealle elämänhallintatasolle, mihin ei ikinä kuulu esimerkiksi ylilyöntejä lomaherkutteluiden tai pippalointi-iltojen viinimäärien kanssa. Sen sijaan toivon pääseväni taas tiukasti kiinni siihen hyvään meininkiin, että arkena syön tosi terveellisesti. Mulle tämä tarkoittaa tukevaa aamiaista, säännöllistä ruokarytmiä, lämmintä kehotyypin mukaista lounasta ja päivällistä, päivittäistä mehustamista, tarpeeksi suuria annoskokoja jotten sorru turhaan naposteluun, jaksamista tukevia yrttejä ja luontaistuotteita ja kaiken turhan karsimista pois. Vapaapäivinä voi sitten nautiskella! 

Esimerkiksi sokeri ja kofeiini ovat tosi koukuttavia ja niistä vieroittautuminen voi olla rankkaa. Jos paasto, sokeriton kausi tai kahvipannullisista luopuminen kiinnostelee mutta tuntuu mahdottomalta toteuttaa oman itsekurin puutteen vuoksi, voi kokeilla tätä minun ajatusleikkiäni tukena: Palaan mielessäni johonki oikeasti vaikeaan ajanjaksoon elämässäni. Selvisin siitäkin, mitä kymmenen päivän paasto tai kuukausi ilman karkkia on sen rinnalla? Ja miten paljon hyvää koko vuosien pituiseen loppuelämään voi saada siitä, että pistää itsensä hiukan tiukille ihan lyhyeksi aikaa? Monesti asioista tekee itselleen jo etukäteen ihan liian vaikean tuntuisia. Minä vierottauduin kahvista vuodenvaihteessa eikä se ollut lainkaan niin hankalaa, kuin olisi voinut kuvitella. Päätös oli ihan loistava, sillä kofeiinin hylkäämisen myötä esimerkiksi unenlaatuni on parantunut huimasti. Motivaatiota juuri sokerittomuuteen voi hankkia myös tieto lisää tuskaa-metodilla, eli tutkimalla miten monta sokeripalaa tutut elintarvikkeet sisältävät. Näitä erittäin havainnollistavia kuvia löytyy googlailemalla vaikka kuinka paljon. Aika moni meistä pitäisi kahdeksan sokeripalaa kahvitauolla rouskuttavaa melko pimeänä tyyppinä, mutta karkkikourallista ei mielletä lainkaan samaksi asiaksi! 

Onko muilla ruokavalioremppoja menossa? Lilies & Life-blogissa oli muuten mainio postaus syksyyn sopivista lisäravinteista, kandee tsekkailla! 

Kommentit (2)
 1. Syyskuun alusta ilman  sokeria, kahvia, leipää, pullaa (yleensäkään mitään, missä mitään jauhoja), alkoholia ja punaista lihaa. Mennään siis kasviksilla, kanalla, kalalla, kananmunilla ja Tsatsikilla viime viikko. Teetä kului varmaan 10 litraa päivässä 😀
  Ruokapäiväkirjaa selatessa tuo näyttää aika pitkälti hiilihydraatittomalta ruokavaliolta, mutta kasviksista tulee sen verran, että HH pyörivät 20-40g päivittäin. Proteiinia on sitten reippaasti.

  Alkavalla viikolla jätetään liha kokonaan pois ja keskitytään kasviksiin ja kalaan.

  Mie en yleensäkään ole makean perään, joten sokerittomuus ei tuota ongelmaa, mutta paahdettu ruisleipä maksamakkan kera on muutaman kerran unimaailmassa suuhun mennyt.

  Pieni itsensä kanssa kilvoittelu piristää alkusyksyä!

  1. Ootte kyl aika koviksia 😀 upeeta!

   Vois iteki keskittyä tohon lihan vähentämiseen, hmm, pitäisköhän taas lihattoman lokakuun.. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *