Lohturuoat: Perinteinen vispipuuro

vispipuuro.jpg

Voiko ihanammin päivä enää alkaa.. No, kyllä voisi. Esimerkiksi niin että olisin nukkunut pitkään, sen sijaan että heräsin puoli seitsemältä ajattelemaan kaikkea jonninjoutavaa. Pyörittyäni sängyssä kaksi tuntia päätin luovuttaa uudelleen nukahtamisen kanssa ja nousin ylös. Onneksi oli edes ihanaa aamupalaa valmiina!

Käsite lohturuoka on ollut mun mielestä aina vähän hassu, sillä kyllä minua yleensä lohduttaa ihan mikä tahansa hyvä sapuska. Maanantaina tehdessäni kermaista jauhelihakiusausta ja haikaillessani perinteistä vispipuuroa niin paljon, että ostin ensimmäistä kertaa vuosiin mannaryynejä kotiin, aloin kuitenkin miettiä että ehkä nämä lapsuuden suosikkiherkut lukeutuvat nimenomaan siihen lohturuoka-kategoriaan. Lisäksi, kun Toni viime viikonloppuna kysyi mitä kokkaisi minulle ja minun pyyntöni oli automaattisesti lohikeitto sillain ku meidän Muntti sen tekee (kuohukermaa + rutosti valkosipulia), niin eiköhän tässä nyt ole aika ilmiselvää, että väsynyt kaamoskoomaaja hakee lohtua tutuista ja turvallisista mauista, jotka yhdistyvät kivoihin lapsuusmuistoihin. Vispipuuroa toiselta ja lohisoppaa toiselta isoäidiltä, ja jauhelihakiusausta syötiin usein kotikotona.

Syksyllä söin oikeastaan päivittäin aamupalaksi chiapuuroja. Chiansiemenistä saa myös hyvää vispipuuroa, mutta nyt ku pirtti on herätessä välillä tosi viileä, niin ei todellakaan tee ensimmäisenä mieli alkaa lappamaan suuhun jotaki kylmää jyvämössöä, ehei. Otin illalla pakastimesta pussillisen (Mummun poimimia) puolukoita ja tein niistä ihanaa, kauniinpunaista ja kuohkeaa puuroa mannaryynipussin kyljestä löytyneellä ohjeella. Tosin suolan jätin pois koska se ei vaan kuulu puuroon! (Töissä mun tekemiä aamupuuroja aina parjataan, kun en osaa laittaa tarpeeksi suolaa niihin :D)

15127501_881107725325080_1561860060_o.jpg

Koko tönön valtasi niiiiiiiiiin ihana tuoksu!! Kuohkeaa puuroa saa kun malttaa antaa sen jäähtyä ihan kylmäksi asti ennen vispausta. Tavallinen maito on aina ollut yksi inhokkimakuni, joten sen verran lapsuudenreseptistä nyt poiketaan, että puuron toveriksi lautaselle päätyi kaurajuomaa. Ja sokeria päälle! Tosi hyvää vispipuuroa saa myös vaihtamalla perinteiset puolukat mustaherukoihin tai kuivattuihin aprikooseihin.

VISPIPUURO

litra vettä

4dl puolukoita

0,5-1dl sokeria

1,5dl mannaryynejä

(ripaus suolaa)

Keitä puolukoita vedessä kymmenisen minuuttia, vispaa sitten sekaan mannaryynit ja anna kiehua vielä toiset kymmenen minuuttia. Lisää viimeiseksi sokeri. Vatkaa jäähtynyt puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi ja nauti!

ps. Jos ei jaksa kokata, niin kaupan valmispuurokin on ihan hyvää tavaraa!

Kommentit (6)
  1. Mullakin puuro ainoo paikka jossa makeaa ja suolasta EI saa sekottaa 😀 Ostin kerran Fazerin jotain vadelmapuurohiutaleseosta ja ihmettelin, miten pahaa se olikaan. Tajusin kattoo ainesosaluettelon ja niinhän siellä oli kuten arvelin suolaa! Ehkä tottumiskysymys en tiiä, mutta mun puuroon ei suola kuulu piste 🙂

    1. Piste!! Joo se ei vaan käy, pilalle menee hyvät puurot 😀 

  2. Ai hitsi, mie olen haaveillut vispipuurosta viikon, mutta en ole saanut aikaiseksi sen keittämistä. Mutta hei miehän olen ollut kipeenä!

    Pitää varmaan kaivaa pakastimesta puolukat tänään ja ryhtyä toimeen tuumailun sijasta. Kuntokin alkaa olla melkein kohdillaan.

    Miun puuroon kyllä kuuluu ripaus suolaakin, kaikkeen makeaan laitan vähän suolaa ja suolaiseen makeaa, koska ne korostavat makuja ”väärissä ruo´issa” 🙂

    1. Määki tykkään esimerkiksi ananaksesta pitsassa ja homejuusto+pipari-yhdistelmästä, mutta puurossa en suostu sotkemaan suolaista ja makeaa :´D 

      Toi vispipuurokin on oikeesti tosi helppo tehdä, miksi en saa useammin aikaiseksi? Rakastan myös ihan tavallista mannapuuroa ja riisipuuroa, mutta ikinä niitä ei tule tehtyä. 

      1. Ootko kokeillut ikinä polentapuuroa? Se tuo kesän lautaselle ihanalla värillään ja maullaan! + sitä voi käyttää lisäkkeenäkin vaikka kanan/kalan/lihan kanssa.

        1. Oi en oo, piti heti googlata ja pitää kyllä kokeilla joskus sekin! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *