Miksi kiinnostuin luonnonkosmetiikasta? (sis. ällöttäviä ihottumakuvia)

12788183_730967370339117_778980772_n.jpg

Minun arkipäivissäni ei ole yhtään mitään päivittäisiä kauneudenhoitorutiineita, ja useinkaan en edes katso peiliin ennen kotoa poistumista. Hygieniasta huolehtiminen riittää: pesen hampaat, kainalot ja laitan dödöä, siinä se. Nyt kun iho on ilmojen kylmettyä ihan järjettömän kuiva, yritän välttää päivittäistä suihkua, koska jälkikäteen se tarkoittaa litratolkulla lotraamista kosteusvoiteiden kanssa. Joka toinen päivä piisaa ihan hyvin. Poskettoman kuivuuden lisäksi ihoni on ihan perushyvässä kunnossa, silloin tällöin on jotain näppyjä tai läiskiä mutta mitäpä niistä 🙂

Olen kuitenkin kärsinyt joskus tosi ikävistä iho-ongelmista. Näin syyskuussa yhtä ystävää pitkästä aikaa, ja hän ei voinut lopettaa kämmenteni ihmettelemistä. Sulla on ihan oikeesti tavalliset kädet!! Ei ole tosiaan aina ollut, sillä muutama vuosi takaperin kämmeneni olivat yhtä ihorikkoa, rakkulaa, märkää ja tulehdusta. Vuosia kestänyt kämmenien ja jalkapohjien infektio-ekseema meinasi pakottaa lopettamaan työn lähihoitajana ja pahimmillaan kädet oli siteiden peittäminä paketissa päivätolkulla. Ramppasin ihotautilääkärillä toisensa perään kuulemassa, että laita sitä apteekin perusrasvaa. Ei toi mitään allergiaa ole, ei näytä siltä. Sain kymmeniä reseptejä sisäisiin ja ulkoisiin antibiootti- ja kortisonikuureihin. Sormista meni kaikki voimat kun niitä ei pystynyt käyttämään mihinkään: en voinut kantaa kauppakasseja enkä avata itse pullojen kierrekorkkeja. Luin hetki sitten vanhoja blogitekstejäni vuosien takaa, ja se ahdistus ja tuska mitä silloin kävin läpi on unohtunut ihmeen hyvin nyt, kun tilanne on ollut jo pari vuotta parempi! 

En yhtään ihmettele, jos nuo kaksi alla olevaa kuvaa on otettu minusta TAYSin ihoklinikalla. Ainakin muistan, että lääkäri ihan onnessaan napsi minusta kuvia ku on niin hurjia reaktioita, mutta toki voi olla että jollakulla muullakin on ollut ihan täsmälleen samanlaiset oireilut samoissa kohdissa. Kertoo varmaan käsi-ihottumieni hankaluudesta, että toi alempi kuva näyttää aika hyvässä vaiheessa otetulta. Pahimmillaan kaikki iho kuoriutui pois, sormet turposivat, rakkulat märkivät ja ihottuma levisi myös käsien selkäpuolelle ja jalkapohjiin. Apteekin perusvoiteet pahensi tilannetta tosi paljon, ja lopulta haistatin lääkäreille pitkät. Tosin sille yhdelle lääkärille, joka viimein antoi mulle lähetteen allergiatesteihin, olen ikuisesti kiitollinen, sillä testeissä paljastui erilaisia kosketusallergioita (kuten tosi paha allergia hiusvärien PPDlle, joka ilmeni myös kun menin värjäämään hiukseni mustaksi ja korva näytti sen jälkeen tuolta). Muut olivat sitä mieltä, että ihottumani eivät vaikuta allergiaperäisiltä, ja jatkoivat Abopasen ja muiden myrkkyjen tyrkyttämistä. 

ppd ihottuma.jpg

kuva täältä

infektioekseema.jpg

kuva täältä

Vaikka mielenkiintoa meikkaamiseen ei ole, olen sekä atooppisen ihon että noiden paskamaisten allergiaoireiluiden vuoksi tosi kiinnostunut ihonhoidosta ja kosmetiikasta, ja seuraan sekä testailen uutuuksia usein ja mielelläni. Perusvoiteiden ja markettikosmetiikan vaihtaminen luonnonkosmetiikkaan on ollut pelastukseni. Plus rakastan kaikkia hyviä tuoksuja, joten suihkugeelien ja kosteusvoiteiden nuuhkiminen on ihan parasta. Totta kai luonnonkosmetiikassakin pitää löytää juuri ne itselleen sopivat tuotteet, mutta sopimattomia tuotteita on tullut vastaan paljon vähemmän kuin ”tavallisen” kosmetiikan parissa. Selkein ero on kosteusvoiteissa. Apteekin perusvoiteella rasvaaminen nostaa kämmeniin edelleen vesikelloja. Muutaman vuoden rasvasin itseni suihkun jälkeen aina kumihanskat kädessä, koska rutikuiva iho vaati kosteutusta, mutta kämmenien iho ei kestänyt niitä voiteita lainkaan. Enää tätä ongelmaa ei ole, vaan esimerkiksi Laveran ja Weledan kosteusvoiteet käyvät myös käsivoiteeksi.

Ulkonäöstä piittaamattomien päivien lisäksi on siis myös sellaisia iltoja kuin vaikka eilen. Kävin saunassa, hengasin hetken vilvoittelemassa pihalla, fiilistelin takkatulta ja kävin läpi kaikki ihanat voidepurtilot ja -purnukat joita olen ostanut. Puhdistin, kuorin, lotrasin seerumit, öljyt ja voiteet. Mun iholle on hyvästä saada olla mahdollisimman paljon rauhassa, antaa kehon hoitaa itse itseään, mutta tällaiset boostailu-hetket pari kertaa viikossa on tarpeen myös!

15102245_880636195372233_1399010353_o.jpg

Kommentit (6)
 1. Miten sulla alkoi toi ihottumaoireilu? Itsellä oli kanssa tosi paha, eikä syytä saatu selville! Pohdin vain olisiko mahdollista että stressillä olisi ollut vaikutusta ärhäkkään puhkeamiseen! onneksi vaivasi vain reilu puoli vuotta ja rauhoittui kesälomalla! Jälkikäteen ajatellen oli ihan hullua kituuttaa töissä raksalla kun koko kädet ja jalkapohjat vuoroin kesi nahasta, vuoroin oli tulehtuneena rakkuloilla!

  1. Mä en nyt ihan täysin muista miten se alku meni, kymmenen vuotta siitä jo.. Atooppinen iho mulla on ollut ihan pienestä mutta se ilmeni pienenä aina taive-ihottumana. Mutta todella selkeesti stressi ja kylmät ilmat aina pahentaa! Kylmetitkö usein kätesi siellä raksalla?

   Mulla ainakin ilman hanskoja kylmässä oleminen hajottaa kädet heti, ja siihen vielä kaikki mekaaninen ärsytys, hiki, stressi.. Se on semmonen noidankehä äkkiä :/ Mulla se kutina oli jotain niin karmeeta etten saanut nukuttua, sitten oli väsynyt ja siitä stressikäyrät nousi, stressantuneena nukkui entistä huonommin jne. 

 2. Itse päädyin luonnonkosmetiikan kannattajaksi myös yliherkkyyssyistä. Tutummat ja joskus lyhyemmät ainesosaluettelot, miellyttävämmät tuoksut ja ihoystävällisyys (toki, varmasti merkeissä eroa) kiinnostavat kummasti sen jälkeen kun on vuosia etsinyt itselle sopivia tuotteita ja manannut milloin liian kuivaa ja kutisevaa, milloin pikkunäppylöitä keräävää ihoa. Markettikamat osasin vältellä jo nuorempana huonojen kokemuksien myötä ja siirryin pitkäksi aikaa apteekin perusvoiteisiin, kunnes niihinkin alkoi liittyä epäilyjä. Tosin mun reaktiot on paaaljon lievemmät kuin sulla, lähinnä tasapainottelua, mutta ai että se ilo, kun löytää itselleen sopivat tuotteet 🙂

  1. Tuoksuissa on kyllä usein huima ero! Ainakin mulle hyvä tuoksu on kosteutuksen jälkeen tärkein kriteeri kosmetiikkatuotteen valinnassa.

   Ja se on ihan parasta kun löytää jonkun tökötin, jota käyttäessä huomaa selkeän eron ihon voinnissa 🙂 Esimerkiksi Madaran Peel-hedelmähappokuorinta on semmoinen, mitä ilman en halua enää olla. Lyhyelläkin vaikutusajalla kirkastaa kasvoja ihan mielettömästi, mutta ei ärsytä tai kuivata!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *