Miten pelkopotilaalla meni hammaslääkärissä?

Varasin tosiaan eilen ajan yksityiseltä hammaslääkäriasemalta. Siltä, josta olin kuullut eniten suosituksia. Alaikäisenä julkisella puolella suoritettu hammashoito väkisin kiinni tuolissa pitämisineen traumatisoi niin pahasti, että en vain pystynyt soittamaan kunnan hammashoitolaan, vaikka rahatilanteen kannalta se tietenkin olisi ollut paljon parempi vaihtoehto. (En siis asunut lapsena täällä Lempäälässä, mutta yksityinen tuntui silti paremmalta vaihtoehdolta.) Tyhjäsin siis säästötilin, tsemppasin itseäni ihan hitosti vielä matkalla ja päätin, että nyt olen menossa niin hyvään yksityiseen hoitoon, että pelkoni otetaan varmasti vakavasti ja saan hyvää kohtelua. Olin itkenyt koko aamun koska pelotti niin saatanasti, enkä todellakaan jaksanut katsoa peiliin lähteissäni. Ja pakko sanoa, että tuli sellainen olo kuin olisin tullut arvioiduksi pärstäkertoimen perusteella heti vastaanotolle tullessani, heti esitietolomakkeen ojentaneesta sihteeristä (?) alkaen. Vastaanotto oli enemmän tyyliä mikäs peikko sieltä tulee, onko sulla varaa maksaa tästä  kuin toivomaani hysteerisesti pelkäävän potilaan kohtaamista. Pelkopotilaan hoidossa olisi mielestäni ensisijaisen tärkeää muodostaa heti hyvin lämminhenkinen hoitosuhde, mutta yksikään työntekijä koko käynnin aikana ei edes esitellyt itseään minulle.

Olin aikaa varatessani sanonut, että edellisestä käynnistä on kymmenen vuotta, pyytänyt erityisesti pelkopotilaisiin erikoistunutta lääkäriä ja kertonut miettineeni nukutuksessa suoritettavaa hoitoa. Tsekkasin vielä ajanvarauksen jälkeen asian kotisivulta ja kyllä, lääkärini nimen alla luki erikoistumisena pelkopotilaat. En tiedä millaisia kursseja hän moista mainintaa varten oli käynyt, sillä vastaanotolla kuulin muunmuassa seuraavat kommentit:

toi sun viisaudenhammas on aika pommi

mietiksää nyt ihan tosissas sitä nukutushoitoo

mää raaputan seuraavaksi sun hampaita tällä koukulla, tässä on kyllä se pallo päässä ettei oo piikki mut et sää varmaan sitten tästäkään tykkää jos kerran niin kamalasti pelkäät

en itse hoida nukutettavia potilaita ollenkaan, koska on niin puuduttavaa olla koko päivä kiinni siinä saman ihmisen äärellä kun siitä ei pääse sitten mihinkään ja pitää vieläpä pelätä, että aika loppuu kesken

Oman hysteerisen pelkoni kanssa olisin toivonut oikeasti ihan super empaattista, rauhallista ja korostetun huomioivaa käytöstä sekä lääkäriltä että hoitajilta. Ihan alkaen siitä, että pelkkä hoitotuoliin istuminen oli ajatuksena aivan kauhistuttava, eikä mikään no niin istus tohon. Saati se, että mää nyt raaputtelen tällä koukulla. Ja miksei minua ohjattu suoraan sellaisen lääkärin luo, jonka kanssa olisi voinut heti puhua nukutushoidoista, kun kerran niistä aikaa varatessa mainitsin? Tämä lääkäri ei esimerkiksi osannut sanoa, voisiko tarvittavat toimenpiteet (juurihoidon aloitus, mahdollinen POMMIVIISURIN poisto, pahasti lohjenneen hampaan poisto + reikien paikkauksia) tehdä pelkässä sedaatiossa vai onko nukutus ainoa vaihtoehto. 

Hintoja myös korostettiin koko ajan. Tottakai niistä kannattaakin puhua, koska kyse ei todellakaan ole mistään halvasta lystistä ja potilaan pitää se tiedostaa, mutta en voinut välttyä siltä vaikutelmalta että minulla ei oletettu olevan niihin varaa. (Ei siis olekaan muuta kuin osamaksulla, mutta kun luottotiedot on kunnossa ja palkkatulot säännölliset, niin asiassa ei pitäisi tiemmä olla mitään ongelmaa.) Ehkä lääkäri otti jotenkin henkilökohtaisena loukkauksena sen, etten suostunutkaan jäämään hänen tuoliinsa hoidettavaksi pelkkien rauhoittavien voimin.

Oli käynnissä hyvääkin: Purskahdettuani heti hoitotuolin reunalle istuttuani itkuun minulle sanottiin, että hienoa että olet nyt täällä peloistasi huolimatta, se on se tärkein askel, pelkoja on tosi monella etkä ole asian kanssa yksin. Lääkäri ei rapsutellut sillä koukullansa hampaitani kovin voimakkaasti, vaan sanoi kokeilevansa ihan hiljaa vain. Minulle myös näytettiin tietokoneen näytöltä röntgenkuvani ja selitettiin hyvin tarkasti, millaisiin toimenpiteisiin on tarvetta.

14800656_859500927485760_1855587036_n.jpg

Minulle tehtiin eilen siis perustarkastus, jonka aluksi otettiin röntgenkuva. Tarkastuksen jälkeen menin nukutushoidoista tietävän hammashoitajan kanssa täyttämään esitietolomakkeita anestesiaa varten, ja häneltä sain pääasiassa ystävällistä kohtelua; sain kysellä rauhassa eikä minua keskeytetty. Vaikka kyllä tänne kato on tulijoita ei ollutkaan erityisen hienovarainen kommentti ihmiselle, joka joutuu nyt yli kuukauden olemaan jonossa jatkuvien särkyjen kanssa. Ibuprofeenin syömisestä johtuvasta mahahaavariskistäkin olisi ehkä voinut kertoa jotenkin hienovaraisemmin, kuin joo siis kyllähän sulla semmonen riski sitten on. Kenties vaikka ohjata käyttämään mahansuojalääkkeitä.

Ehkä olen tosi nirppanokka, kun en ollut eiliseen palveluun kovin tyytyväinen. Ehkä peilaan sitä aika paljon siihen, miten huomioon ottavasti pyrin aina itse puhumaan asiakkaille töissä; selittämään rauhallisesti mitä tehdään ja miksi, ja antamaan aikaa reagoida. Nolaaminen on pahinta, mitä pelkäävälle voi tehdä. Ja eiköhän ihmisten väliseen kanssakäymiseen kuulu aina edes esitellä itsensä, vaikka hygieniaohjeistus kieltäisikin käsipäivään sanomisen.

Kommentit (11)
 1. Reklamoi reklamoi reklamoi. Jos ihminen törsää koko säästötilinsä saadakseen hyvää, empaattista ja ystävällistä hoitoa, hänellä on myös oikeus sitä saada. Olen itse menossa poikkeuksellisesti yksityiselle, kun en halunnut jonottaa julkiselle puolta vuotta kaiken maailman ongelmien kanssa. Eka kertaa yksityisellä hammaslääkärillä ja odotan jotain taivaaseen astumiseen verrattavaa kokemusta noilla hinnoilla. Sitä tylytystä kun saa julkisellakin, ja vielä puoli-ilmaitteeksi.
  terv. lapsuuden oikomishoidosta traumatisoitunut

  1. Toivottavasti saat ihan huippua kohtelua! On ne kyllä hinnoissaan, huhhuh :/

   Ja joo, ehdottomasti laitan palautteet menemään. Vaikka ois kuinka ollut hammaslääkärillä itsellään vaan huono päivä niin jotenkin koko ton aseman väellä tuntui olevan paska asenne..

 2. Surkeaa palvelua! Tuo ei ole kyllä asianmukaista pelkopotilaan käsittelyä. Jos asuisit Jyväskylässä, voisin suositella erästä maailman PARASTA hammaslääkäriä, joka todella tekee hammaslääkärissä käynnistä niin miellyttävää kuin se voi olla. <3 

  1. Voih, asuisinpa 🙂 Mulle soitettiin tänään että pitäisi mennä tapaamaan sitä nukutushoidon tekevää lääkäriä, ja nyt mietin että ehkä linkkaan kuitenkin tämän tekstini hänelle etukäteen, jos vastassa olisi sitten hiukan ymmärtäväisempää kohtelua.. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *