Nerokas kasvisgratiini

parsakaali.jpg

Parsakaali on lempikasvikseni. Nuput ovat kuin pikkuisia puita! Tuitui. (Pidän kovasti myös puista.)

Kasvisgratiinia tehdään yleensä lisäkeruoaksi, mutta pidän siitä(kin) niin kovin, että päätin muokata perusohjetta hieman proteiinipitoisemmaksi, jotta se soveltuisi paremmin ihan pääruokana nautittavaksi. Reseptin nerokkuus on siinä, että ruoka maistuu edelleen ihan samalta, mutta kätkeekin sisäänsä enemmän ravintoaineita, koska soosi ei valmistukaan pelkästään kermasta. Buhaha. Huijausherkkua.

Ainesmääriä voi muokata miten tykkää ja sitä mukaa mitä kaapista sattuu löytymään. (Vegaaninen versiokin on helppo vaikka suuremmalla linssimäärällä, kasvikermalla ja -juustolla, ja jos joku osaa kertoa oikeasti hyvästä vegaanisesta juustosta niin haluaisin kyllä kokeilla, tähän asti jokainen on ollut ihan kamalaa hikimöhnää.)

1 parsakaali

1/2 kukkakaalia

2 porkkanaa

3dl kuohukermaa

juustoraastetta (minulla oli goudaa ja ryöväsin vähän myös miehen parmesanista)

pari kananmunaa

punaisia linssejä (käytin GoGreenin valmiita noin puoli tölkillistä)

suolaa

mustapippuria

Paloittelin porkkanan (okei, katselin kun mies paloitteli) kiehumaan hetkeksi. Kaaleista nypin nuput (aika isoina paloina ettei tule kovin mössöistä ruokaa) ja heitin kiehumaan vähän myöhemmin, ne kun pehmenevät nopeammin. Napakaksi keitetyt kasvikset pääsivät uunivuokaan (mieluusti mallia soma ja isoäidiltä saatu, muutkin käy). Munat, linssit ja mausteet surautin nopeasti tasaiseksi teharissa. Viimeisenä sekaan vielä kerma ja uusi nopea sekoitus. Soosi kasvisten päälle, kruunuksi juustoraastetta. Uuniin pariinsataan asteeseen noin puoleksi tunniksi. Odotellessa voi siivota köökin ja tehdä lisäkkeeksi papuwokkia.

rehuja.jpg

Arvoisa asuinkumppanini teki itselleen oman version, joka sisälsi edellisten lisäksi perunaa ja paljon valkosipulia. Parsakaalin varren olisi myös voinut kuoria ja paloitella mukaan gratiiniin, mutta se päätyi meillä tällä kertaa pakastimeen odottamaan muuta käyttöä. Kukkakaalin lehdet sen sijaan päätyivät lisukewokkiin nahistuneen paprikan seuraksi, kiitos inspiraatiosta Isyyspakkauksen mainiolle ekopaastopostaukselle! 

Valmiista ruoasta ei ole kuvaa, koska pimeys laskeutui gratiinin muhiessa uunissa, ja hämärässä lautaselle laitettuna tuo herkku näytti vain epämääräiseltä mössöltä. Mutta kaikki tietää, miltä kasvisgratiini näyttää, picture it!

Kommentit (4)
  1. Kasvisgratiinit on kyllä hyviä, oma suosikkini on perusversio kukkakaalista ja parsakaalista, mutta nuo linssit on kiva idea, täytyykin kokeilla seuraavalla kerralla! 🙂

    1. Linssit on kyllä helppo lisä kun eivät maistu mitenkään voimakkaasti sieltä läpi 🙂 Kävin eilen taas hakemassa gratiiniainekset, tästä tuli niiiin suosikki..

  2. Nam.

    mie laitan yleensä kerman ja juustoraasteen sijasta kasvislientä mihin sulatan koskenlaskijaa. Slurp.

    1. Koskenlaskija on kyllä neroutta! Kasvissosekeittoihinkin aika must.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *