Talveen varautumista

talvi.jpg

Oi kyllä! Monet karsastelevat vielä syksy-sanankin käyttöä, mutta minä olen mielessäni hypännyt suoraan tuleviin tuiskuihin ja pakkasiin. Ensimmäinen talvi pirtissämme oli melko helppo, sillä järkyttävät paukkupakkaset kestivät aika lyhyen aikaan useiden kuukausien sijaan ja lumitöihinkin joutui kohtuullisen harvoin. Keittiössä oli välillä lämpöasteita alle viisitoista, yläkerran putket jäätyivät ja pesuhuoneen lattialämmitys hajosi (ah kymmenasteisessa kylppärissä suihkussa käyminen) mutta muuten meni oikein kivasti 😀 Nyt ajattelin, että voisi olla fiksua varautua tulevaan lumiseen aikaan edellisenä opitun valossa jo etukäteen.

1. Vuoraa lattiat matoilla ja ikkunat paksummilla verhoilla

Laminaatti + vetävät nurkat = perkeleen kylmä lattia pakkasella. Meillä on ollut koko kesän matot pois lattioista siivoamisen helpottamiseksi. Olen opettanut itseni imuroimaan alakerran joka päivä (!!!!!!!) pikaisesti, sillä rakkaat piskit möyrivät omassa pihassaan siihen malliin, että hiekkaa ja kaikenmaailman risunpätkiä on lattioilla ihan jatkuvasti. Viime syksynä vielä pidin mattoja lattialla sadekeleilläkin, ja sen olivat näköisetkin.. Tällä viikolla järjestin kaikki mattomme pesulaan, ja levitän ne takaisin paikoilleen vasta lumen tultua, pahimmalta kurakaudelta niitä (ja hermojani) säästääkseni. 

(Tampereen seutulaisille tiedoksi: Lielahden pesulassa on kuljetuspalvelu, joten autottomankin on helppo saada mattonsa pesulaan. Meiltä meni pesuun 15 isoa mattoa ja hintaa tuli 165e. Noin isosta satsista ei peritty kuljetusmaksua, mutta normaalisti se on 0-10e matkan pituudesta riippuen.)

Ja ihan vain lämmityssyistä taidan joutua kirpparikierrokselle uusia verhoja etsimään! Voi harmi. Makuuhuoneessa on tällä hetkellä pitsiverhot jotka eivät paljon vetoa pidätä, joten jotain paksumpaa tarvitaan. 

2. Tiivistä parvekkeen ovi

Sieltä vetää ihan pirusti.

3. Lämmitysasioita

Takkaa voisi lämppäillä joka päivä, eli polttopuutilanne pitää tarkistaa. Viime syksynä elelimme tosi kauan ilmalämpöpumpun varassa ja teimme valkean vain kylmempinä päivinä, mutta haloo, se pumppu pääsee paljon vähemmällä = kuluttaa vähemmän sähköä jos takka höökää jatkuvasti. 

12143355_681250408644147_3169188935469122297_n.jpg

Paljon vaatteita ylle ja torkkupeittoja sohville -> voi pitää huonelämpöä pari astetta alhaisempana. Ja ohkainen kesätäkki sängyssä vaihtuu paksumpaan versioon (minulla, Toni varmaan nukkuisi lumilinnassakin palelematta).

Uuniruoan laittamisen jälkeen luukku rakoselleen, että loppulämpö tulee hyödyksi huonetta lämmittämään. Keittiön ja eteisen väliseen oviaukkoon voisi laittaa jonkun paksun verhon, että siellä pysyisi lämpö edes hetkisen eikä heti karkaisi portaisiin. Ja keittiöön pitäisi myös hommata toimiva sähköpatteri, että sitä lämpöä tulisikin sinne jotenkin.. 

4. Lumen kolaaminen kivijalkaan

Tämä on jokin vanha niksi, millä lattioiden alta ei vissiin huikaa niin kovasti. Pitää kokeilla.

5. Saunan ja keittiön välisen seinän eristäminen

Sauna/kylppärisiipi on rakennettu lisäpalaseksi tönömme pohjoiskylkeen joskus ysärin puolessa välissä. Yläkerran vessaan menevät putket kulkevat tuolla vanhan ulkovuorauksen ja saunan seinän välissä, eikä siellä ole kämäisiä villoja lukuunottamatta mitään eristeitä, joten pakkasilla asteet menevät miinuksen puolelle ja putket jäähän. Ei hyvä. Itsehän en näistä asioista sen enempää ymmärrä, mutta onneksi jotkut ymmärtävät ja uretaania sinne kuulemma pitää laittaa. Tehdään näin.

14139024_823414144427772_1035741703_o.jpg

Kommentit (4)
  1. Ai niin ja toinen juttu: lumieriste. http://www.ita-savo.fi/uutiset/lahella/talon-lisaeristys-lumella-vain-omalla-vastuulla-261145. Me on käytetty 80-luvulla rakennetussa talossa lumieristettä, mutta otettu se kevään tullen pois. Siinäpä sitä onkin kuntosalia, kun seiniä koristaa 1,5m lunta, joka on pakkaantunut ja kovettunut paikoilleen ja se pitäisi saada sieltä pois. Esimerkiksi sellaista on harrastettu, että ei ole poistettu koko läjää, vaan vain puolisen metriä seinän vierestä eli tehty siihen sellainen railo. Puoli metriä siksi, että siihen mahtuu kävelemään ja lapioimaan kohtuudella.

    1. Voisinkin muuten kysäistä edellisiltä asukkailta et harrastiko he tuota lumen kolaamista. Asuivat tässä yli 30 vuotta niin jos ei mitään ongelmia ole siitä seurannut niin ehkä se sitten tämän talon kohdalla toimii 🙂 Kiitos linkistä!

  2. Takkahommista sellainen juttu, että jos siinä takassa ei käytä tulta joka päivä, se kylmenee. Sit sulla on keskellä kämppää kylmä kivikasa. Siis tosi kylmä, jos ulkonakin on tosi kylmä ja sittenhän se ilmalämpöpumppu vasta töhin joutuuki. Kannattaa alottaa tulistelu jo hyvissä ajoin (lue: nyt) ennen kuin takka kerkiää kylmetä syksyn viimoissa kunnolla. Ei siinä varmaan tarvi polttaa kuin yksi pikku pesällinen tähän aikaan ja talvella päivittäin yksi kunnon pesällinen, niin se ei kylmene. Jos takkaa haluaa käyttää ihan kämpän lämmittämiseen, niin sitten tietysti useampi pesällinen kerralla.

    Joillakin on sellainen kunnon varaava uuni ja ne voi tehdä niin, että ne polttaa useamman pesällisen kerran viikossa ja se riittää vähentämään muita lämmityskustannuksia eikä kivikasa kylmene. Tuo teidän takka ei kuitenkaan näytä sellaiselta ja harmikseni meilläkään ei semmoista pömpeliä ole.

    1. Itseasiassa toi takka varaa tosi hyvin, joka toinen päivä kun lämmittää pesällisen niin se pysyy mukavan lämpösenä seuraavaan päivään 🙂 Toki siis pakkasilla saa lämmittää useammin. Ihan vielä ei viitsi alkaa lämppäilemään kun alakerta on niin lämmin muutenkin että pidetään ovee/ikkunaa usein auki, mutta heti kun alkaa viiletä niin että tekisi mieli laittaa ilppari päälle niin täytyykin kyllä tukeutua takkaan. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *