Onneksi oot vielä niin nuori

Mä olin 20 vuotias, kun sain keskenmenon. Keskenmenon jälkeen mulle sanottiin usein ”onneksi oot vielä niin nuori!” Nuori mihin? Ikävöimään vauvaa mitä ei koskaan nähty? Olemaan raskaana? Menettämään lapsen? Ehkä sanonnan tarkoitu oli lohduttaa, mutta eihän se lohduttanut. Nuori kokemaan tuollaista? Nuori kantamaan tuota asiaa loppuikäni mukana?

Olen itsekseni miettinyt, että ajatteleeko ihmiset lapsen menettämisen olevan helpompaa 20-vuotiaana kuin vaikka 40-vuotiaana. Tai ettei nuorena olisi etuoikeutettu suremaan menetettyä lasta yhtä paljon kuin vanhempana. Tiedostan kyllä, ettei asia ole näin.

Kuulin myös paljon, että ”ei muuta kun pulla uudestaan uuniin” tai ”tehkää vauva vähän myöhemmin”. Tehkää. Tehkää?! Nuorena olin naivi ja ajattelin että ne lapset vaan tehdään. Heilutetaan vähän peittoa ja sormia napsauttamalla ollaan raskaana.

Oi miten väärässä sillon olinkaan. Mulla ei ollut aavistustakaan siitä kaikesta tuskasta mitä tuun käsittelemään sinä aikana kun se vauva tuosta noin vaan t e h d ä ä n.

Ei lapsia niin vain tehdä. Lapsia saadaan jos hyvin käy ja oot todella onnekas. Onko lapsen saaminen helpompaa 24-vuotiaana kuin 46-vuotiaana? En tiedä, ehkä voi ollakkin, fyysisesti luultavasti ainakin. Onko siis samasta syystä lapsen menettäminen nuorempana helpompaa?

Ei ole.

Toki ollaan kaikki yksilöitä, koetaan ja käsitellään asiat erilailla. Mutta voisin laittaa pääni pantiksi, että yhtä pahalta tuntuu menettää lapsi nyt, kuin esim. 20 vuoden päästä.

<3: piipa

Kommentit (1)
  1. Luultavasti nuo kommentoijat ovat tarkoittaneet, että olet sen verran nuori, että ehdit vielä saada lapsia. Ei kai 46-vuotiaana normaalisti ylipäätään voi saada lapsia. Tietysti hyvääkin tarkoittavat kommentit voi tuntua pahalta kun suru on tuoreena mielen päällä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *