Plösöstä proteiiniksi 6.6.2020

Johdanto
 
Tiedäthän sen tunteen, kun unelmakeho on ollut haaveissa monia vuosia tai vuosikymmenen, etkä osaa tai tiedä mistä aloittaa? Tämä ongelma oli minulla lähes koko nuoruuteni, ja vasta nyt näin aikuisiällä rupesin tajuamaan terveyden päälle miten tärkeää liikunta on, kiitos tietysti kumppanilleni, joka on tiennyt saliharrastuksista paljon. Kerron tässä blogissa miten kuntoiluelämäni lähti liikkeelle, mitä olen oppinut, miten kehityin ja tulen kehittymään lisää.

Kirjoitan kaunistelematta asioita ja puhun melko suoraan, koska tämä kuntoilun ja itsensä kehittäminen on lähtenyt radikaalisti alkuun, koska aloin kyllästyä siihen, etten saa koskaan mitään aikaiseksi. Vihalla ja raivolla sain aikaiseksi.

Taustaa minusta
 
Olen 1996 syntynyt nainen ja pituudeltani 146 cm. Osaamisiini kuuluu taiteen teko monin eri tekniikoin. Rakastan eläimiä ja tykkään pelata pelejä. Olen monipuolinen persoona, joka tykkää tehdä monenlaisia asioita eli olen ”monitoiminainen”.

Alku (Lenkkeily ja uimahalli)
 
Minulla oli lukion 2. vuotena kiinnostusta armeijaan, mutta silloin en ollut henkisesti tai edes fyysisesti mitenkään siihen valmis. Lukion aikaan pidin enemmän piirtämisestä, taiteilusta, pelaamisesta ja eläimistä, joten kohdistin energiani enemmän siihen, kuin mihinkään liikuntaan. Tuohon aikaan olin aika plösö eli en kuitenkaan mikään läskisäkki mutta pullaa…

Minulla ei ollut oikein ketään, kuka neuvoisi tai ei ollut roolimallia terveellisen elämän rakentamiseen. Olin siis omillani omien tietojeni kanssa.

Ammattikorkeakoulun toisena vuotena aloitin lenkkeilyn pienin askelin. Alkuun koko ajatus syletytti, mutta lähdin kannustuksen avulla tekemään lyhyitä hölkkälenkkejä. Pituudeltaan nuo lenkit olivat n. 5-8 km. Syksyn 2018 aloitin lenkkeilyn ja tein sitä pari kertaa viikossa koulun jälkeen. Tuo syksy oli aika kylmä ja sateinen, mutta siitä huolimatta lähdin aina lenkille, jos olin sen jo merkannut kalenteriini.

En tarkalleen muista lenkkeilyn määrää syksyn aikana mutta n. 20 kertaa kävin tekemässä lenkit, kunnes talvi alkoi tuoda kylmyyttä säähän. Koska lenkkeily ei enää maistunut, aloitin uimahallissa uinnit. Kävin uimassa matkaa tunnin verran, ja tietysti saunat siihen päälle. Uinnin tarkoituksena oli kasvattaa kestävyyttä ja lihasta, mutta tuntui siltä, ettei se uinti yhtään tehonnut minuun. Oli melko turhauttavaa, koska toivoin, että saisin jonkinlaisia lihaskipuja, jotka kertoisivat sen, että liike on mennyt perille.

Ehdin käydä talven aikana n. 20 kertaa uimassa, jonka jälkeen aloitin 2019 keväällä lenkkeilyt kumppaninin kanssa. Lenkkeily kahdestaa tuotti paineita, koska toinen jaksoi pinkoa pitkin jaloin, kun taas itse laahasin perässä hengästys rinnassa. Alku on tietysti aina vaikeaa, ja turhauttavaa kun ei jaksa, mutta toistojen avulla se kehittyy.

Kuntosalin aloitus
 
Toukokuussa 2019 aloitin pienillä kokeiluilla salin. Ensimmäiset 20 kertaa tuntui alkuun ylitsepääsemättömiltä ja todella rankoilta. Tein kumppanin kanssa raskasta treeniä jo heti alussa, jotta aika ei menisi pienten painojen nyhräämiseen. Tämä tekniikka alkoi tuottaa tulosta, koska keskityttiin jo heti rankkoihin liikkeisiin. Treenasimme kolmesti viikossa salilla, joka toinen päivä. Ensimmäinen viikon treeni oli usein rintatreeniä, toinen päivä jalkoja ja kolmas selkää. Näitä ollaan toistettu tähän päivään saakka, ja ilmeisesti jatketaankin samalla tavalla mutta pienillä treenimuutoksilla.

Ylätaljalaitteen käyttöä

 

Tavoitteeni salilla oli nostaa suurissa liikkeissä oma painoni eli n. 60 kg. Maastavedossa nostaminen hipoo lähes 60 kg ja kyykky tangolla onnistuu n. 50 kg. Tavoitepainoissa ei olla vieläkään, vaikka yli 100 kertaa olen käynyt jo salilla eli vaatii toistoja ja toistoja lisää.

Selän röyhistelyä

 

Ennen salia olin painanut n. 56-57 kg mutta salilla treenaaminen tuotti minulle lisäkiloja ja massaa eli painoksi tuli 60kg, joka heitteli välillä kilon verran.

Kulmasoutuliike tangolla, jossa 20kg painoa.

 

(50. kerta salilla oli 25.10.2019, 100. kerta oli 15.3.2020. Tänään (6.6.2020) 132. kerta. Kerron myöhemmin toisessa kirjoituksessa omista treenaustavoista.

Kalorit kohdilleen kuntosalin aikana
 
Salia aloittaessa keskityttiin siihen, että pidän kalorit aika korkealla, jotta jaksan nostaa suuria painoja kehollani. Laihana salille ei kannate mennä, koska jotain voi kehossa mennä rikki, jos ei ole sitä ”pelastusrengasta” ympärillä. Eli läski auttaa nostamaan suuria painoja kuin nahka.

Kun tavoitepainot on jaksettu nostaa, sen jälkeen voi aloittaa laihdutuksen ja lihasmassan ylläpidon salilla. Ei siis haittaa jos maha pömpöttää salilla tai läski tursuaa, se antaa ns. voiman nostaa ja suojan (tekniikka), ettei selkä kärsi.

 
Lenkkeily kuntosalin lisäksi
 
2.4.2020 aloitettiin lenkkeily lyhyellä matkalla. Juoksua tuli yhteensä 2 km vaihtelevassa maastossa, jossa kuitenkin 3 pysähdystä. Etureidet olivat tämän lenkin jälkeen hapoilla ja hengitys tuntui vaikealta. Harmitti tuossa vaiheessa jo, kun omasta mielestä suoritus oli todella alhainen ja surkea. Ei tietenkään lenkki voi heti ensimmäisellä mennä hyvin, jos sitä ei ole harrastanut. Eniten suututti se kun en vain jaksanut.

No toistoja toiston perään. 22.5.2020 juoksin ensimmäisen harjoitus cooperin tuloksella 1,77 km pysähtymättä. Tähän päivään asti olin käynyt vain 6 kertaa juoksulenkeillä + kävelylenkit, joita en ota ylös. Tämän päälle myös salia 2-3 kertaa viikossa. Ennen tuota cooperia juostiin ja käveltiin yhteensä 1,9 km.

 
Oma ajatus kehostani

 
Useinhan sanotaan, että ei kannata tuomita itseään tai ruoskia itseään sen takia, jos jokin asia ei miellytä itsessään. No olen todennut sen, että vihalla ja raivolla pääsee eteenpäin, joten halusin myös radikaalisti aloittaa itseni ”parantamisen”, koska en ole ollut koskaan tyytyväinen kehooni, ja sille on monia syitä . On niin, että sosiaalinen media ja ihmissuhteet ovat tuoneet ilmi sen, etten ole ”täydellinen”.

Jos järjellä ajatellaan, niin olen tällä hetkellä terveennäköinen, hyvinvoiva ja muodokas pienellä rasvakerroksella. Eli siis sopivissa mitoissa. Minulla kuitenkin on se tavoite, että saisin sen ”pyykkilautavatsan”, kapeat posket ja kädet sekä hyvät reidet ja muut kehon osat.

Tällä hetkellä alaosa on ok omasta mielestäni. Jaloissa ollut pläski on vähentynyt ja lihakset näkyvät selkeämmin.

Olen tehnyt itseni kanssa sopimuksen niin, että kun tämä pelastusrengas katoaa vatsastani, hankin napakorun. Vatsarasva katoaa aika hitaasti mutta oikeilla keinoilla se kyllä lopulta häviää, uskoisin niin. Pitää olla kärsivällinen ja tehdä paljon työtä.

Kuntosalin ja laihdutuksen vaikutus tähän asti
 
Herkut unohtuivat pian sen jälkeen, kun aloin tosissani ottamaan laihdutuksen. Nyt kuukauden ajan en ole syönyt mitään jäätelöitä, sipsejä tai makeisia. Sipsit olivat ennen suuri himoni mutta nyt niitäkään ei kiinnosta edes ajatella. Tärkeintä on, että syö aamulla kaurapuuron ja kahvin, päivällä tukeva ateria ja illasta ei sitten muuta kuin nesteitä.

Huomattavat muutokset minun kehossani on se, että olen saanut parempia lihasmuotoja, nestettä on laihdutuksen avulla lähtenyt ja kasvot ovat kaventuneet. Tein melkein täydellisen raivolaihdutuksen aloittamisen niin, että laskin päivän kaloritarpeen, ja miinustin siitä 500 kaloria pois, jotta saisin oikean laihdutukseen sopivan määrän energiaa. Lepopäivinä minunkokoiselle käy 1000 kaloria, treenipäivinä syön 1500 kaloria mutta usein olen pyrkinyt 1300 kaloriin.

Ruokailu ja raaka-aineet
 
Ruokailuuni kuuluu nyt kaurapuuro aamulla, kahvi, kauramaito tai tavan kevyt maito. Riisikakkujen päälle laitan majoneesia, kinkkua ja juustoa salaatin kera, tämä toimii hyvin välipalana tai kevyenä iltapalana, jos kova nälkä on saavutettu. Päivälliseen kuuluu usein riisi tai peruna, jauhenliha tai kana, salaatti ja riisikakut lisukkeeksi. Suolakurkku ja sipuli ovat pitäneet sipsihimot kaukana ja maut parhaimmillaan ruisleivän tai jälleen taas riisikakun päällä. Ilmakuivatettukinkku on ollut nyt kestosuosikki ja herkku. Hedelmiä, rahkaa ja proteiinijuomia juodaan yleensä salikertojen jälkeen.

Aion kyllä esim. juhannuksena nauttia kunnon ruuasta ja herkuista sekä synttäreillä annan itselleni armoa ja nautin herkuista. Elämän pitää myös maistua välillä. Tietäähän sen, että jos ruoka on sekunnin suussa, niin se on ikuisuus vatsassa…

Tavoitteeni
 
Tavoitteeni on ylläpitää hyvää kuntoa, parantaa kestävyyttäni ja taata itselleni terveellisempi elämä liikkumattomuuden sijaan. Liikunta ehkäisee lihasjumeja, päänsärkyjä ja lisää energisyyttä päivään. Aina ei toki jaksa tehdä täysillä, ja lepopäiviä on hyvä olla. Venyttely on tärkeää, jotta lihaskalvot eivät kiristy. Kireys voi estää lihaksen kehittymisen.
Myös ylimääräisten kilojen karsiminen antaa positiivisemman kuvan itselleen ja asioiden tekeminen on helpompaa esim. lenkkeily helpottuu kun ylimääräinen karsiutuu eli jaksat kantaa ns. itseäsi.

Suurin tavoitteeni ja haasteni tulevaisuudelle on armeija. Tahdon käydä kokemassa armeijan, koska samanlaista kokemusta ei varmastikaan tule tavallisessa elämässä. Koiranohjaus kiinnostaa eniten eli haluaisin erikoistua sotakoirankouluttajaksi, koska minulla on lapsuudesta asti ollut kokemusta erilaisista eläimistä. Koen, että tulevaisuudessa armeijan jälkeen voisin vaikkapa työkseni kouluttaa koiria erilaisiin tehtäviin. Mutta sen näkee sitten, mitä haasteet tuo tullessaan.

Muuta
 
Treenata voi 1000 eri tavalla, treenitapoja voi vaihdella elämäntyylin mukaan, ja vielä etsitään itselle juuri sitä sopivinta tapaa liikkua. Myös ruokailutottumusten muutos on jo iso askel. Siinä kohtaa kun tajuaa, että läski on läskiä, niin haluat laihtua. Kehopositiivisuus on vain utopiaa ja kaunistelua. Se enemmänkin kannustaa ihmistä olemaan epäterveellisiä ja samalla tuhoamaan omaa hyvinvointia ja elämää. Pienellä muutoksella saa ihmisestä nopeasti terveen, jos vain on TAHTOA siihen. Tämä on oma näkemykseni, ja itsekin jouduin näkemään hieman elämää ennenkuin tajusin asioita. Nyt ymmärrän miten tätä terveellistä elämää jatkossa ylläpidetään.

Kuvia salitreenamisestani löytää Instagram-tililtä: karon_askeleet

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *