ATOPIA JA RASKAUS

*tuote saatu blogin kautta

*tuote saatu blogin kautta

Atooppinen ihoni diagnosoitiin jo vauvana. Lapsuudesta muistan kutisevat ihon, hajonneet taipeet ja rikkonaiseen ihoon”liimautuvat” vaatteet. Teini-ikäisenä atopia siirtyi kasvoihin ja ylävartaloon. Nukuin välillä puuvillahansikkaat kädessä  etten olisi unissani repinyt ihoa enempää verille.  Parikymppisenä iho yllättäen lakkasi lähes kokonaan oireilemasta. Stressi ja nopeasti vaihtuvat lämpötilat saattoivat yhä laukaista huonomman jakson, mutta ei mitään, mitä peruskortisonilla tai ääriritilanteessa protopicilla ei olisi muutamassa päivässä saanut hoidettua. Tai näin tilanne oli aina siihen asti kunnes tulin raskaaksi. Sen jälkeen on tullut huomattua, että vaikka suurimmalla osalla atooppinen iho voi raskauden aikana tavallista paremmin, niin on myös se pieni joukko, joilla atopia pahenee. 

Tällä hetkellä oma tilanteeni on ihotautilääkärin sanoja lainaten: ”Raskauden vuoksi ärtynyt erittäin vaikea läikikäs atopia”.

Atopiaihottumaa on raskauden aikana ollut oikeastaan kaikkialla. Takaisin on lapsuuden taiveihottuma ja teini-iän verihaavat. Silmien ja suun ympäristö ovat hilseilleet melkein yhtäjaksoisesti  viimeiset puoli vuotta, ja varsinkin alkuraskaudessa päänahkani syyhysi niin pahasti, että mielenterveys kävi kovilla.  Onkin taas tullut huomattua, miten invalidisoiva atooppinen iho pahimmillaan voi olla. Iho on kipeä, kutiseva ja läikikäs. Vaikeimpina jaksoina se ratkeaa verisille haavoille ja sen lisäksi, että herään yöllä muutenkin pari kertaan vessaan, herään toiset pari kertaa ihon kutinaan.Kipeän ja läikikkään ihon kanssa ei myöskään tee mieli lähteä mihinkään julkisille paikoille ja hot yin joogan jouduin useammaksi viikoksi jättämään väliin ihan jo senkin vuoksi, että iho ei kestänyt pienintäkään hikoilua.

Atooppisen ihon ”lehahtelua” voidaan  usein ehkäistä oikeanlaisella ihonhoidolla. Niillä omalle iholle toimivilla kikkakolmosilla, jotka atopiavuodet ovat opettaneet. Ongelmana raskauden aikana pahentuvassa atopiassa on kuitenkin ollut, että oikeastaan mikään normaalisti hätätilanteessa käyttämistäni tuotteista ei käy raskausaikana, joten oikeiden tuotteiden metsästys on täytynyt aloittaa kokonaan alusta. Sillä erolla vain, että tällä kertaa monet tuotteet ovat olleet suoraan raskauden vuoksi sopimattomien listalla. Nyt useamman kuukauden jälkeen olen kuitenkin vihdoin löytänyt yhdistelmän, jolla iho pysyy noin suunnilleen siedettävänä.

Akuuteimpaan ihottumaan ihotautilääkäri määräsi  duocortia. Kyseessä on reseptillä määrättävä kortisonivoide, jota voi käyttää myös raskauden aikana. Vaikka kortisonia ei raskausaikana suositella, on useampi lääkäri jo todennut, että jatkuvasti rikkinäinen iho ja siitä aiheutuva stressi on  suurempi ongelma kuin satunnainen kortisonin käyttö. Duocortin lisäksi hoidan ihoa Acon Cano+tuotteilla*. Minulla on sarjasta tehokosteuttava perusvoide (Aco  Canoderm Base Cream) ja puhdistustuotteet (Aco Cano+ Moisturising Body Cleanser vartalolle ja Minicare washlotion kasvoille). Puhdistustuotteuden jättiplussa on, että ne suojaavat ihoa pesuvaiheessa. Atooppista ihoa tulee pestä, mutta samalla vesi kuivattaa ja ärsyttää. Usein suihkun jälkeen ensimmäinen fiilis on, että iho ratkeaa irti hetkenä hyvänsä. Acon tuotteet luovat kuitenkin ihon pintaan suojaavan kerroksen ja näin iho ei kuivahda niin pahasti suihkun vuoksi. Tämä on itselleni uusi asia, koska ihoni ennen raskautta – edes akuutissa atoopiassa- ei ärsyyntynyt vesipesusta.

Kasvoja rasvaan tällä hetkellä Burt’s Been vauvoille tarkoitetulla tuotteella (Baby Bee Multi Purpose Ointment)* Ajatus oli säästellä tätä lapselle, mutta eräänä iltana tulin ajatelleeksi, että samoin kuin Acon lapsille suunnattu Minicare washlotion, voisi tämäkin soveltua kasvoilleni. Yllättäen ihonhoitomatch syntyi ja kasvot ovat nyt tällä yhdistelmällä voineet paremmin kuin kuukausiin.Vieläkin ihoni on huomattavan kuiva, mutta just nyt sitä ei tee mieli raapia kokonaan irti ja se helpottaa jo kummasti elämää.

Fiilistelen ensi kuussa koittavaa laskettua aikaa ensisijaisesti lapsen vuoksi, mutta kieltämättä lasken päiviä myös siihen kun atopia mahdollisesti hellittää. Sen hetken kunniaksi ajattelin juoda lasillisen jääkylmää (siinä vaiheessa taas luvallistakin) kuoharia.

Loppuun vielä: Nämä tuotteet ovat toimineet minulle, mutta atopialla on tapana käyttäytyä erilailla eri ihmisillä. Jos olet raskaana, tarkista aina myös itse, että tuote on ok raskauden aikana käytettäväksi. 

hyvinvointi terveys iho raskaus-ja-synnytys
Kommentit (2)
  1. En tiedä bongaatko vanhoja kommentteja, mutta kiinnostaa, millä sait silmänympärykset pysymään kasassa? Itselläni on ollut jotain mitätöntä ihottumaa aiemmin mutta nyt raskaus räjäytti pakan ja naama on pahin, silmät kaikista pahimmat. Kortisoni vie pois mutta oireet palaa lopetuksen jälkeen. Eli jos on vinkkejä, kuulen mielelläni. 🙂

  2. Toinen atoopikko
    9.3.2020, 12:13

    Vinkkinä muille atoopikkovanhemmille, joita jännittää jo valmiiksi syntyvän vauvan mahdollinen atooppisuus: Käypä hoito sivustolla sanotaan, että 4 viikkoa ennen LA:ta aloitettu LGG-maitohappobakteerien syöminen, jota jatketaan antamalla samaa probioottia lapselle 6 kuukauden ajan, vähentää atooppista ihottumaa lapsella. Yleisesti tätä ei olla suositeltu, koska pitkäaikaisseurantatietoja ei vielä ole, mutta musta jokaisen atoopikkovanhemman on hyvä olla tietoinen tästä mahdollisuudesta. Atopiataipumushan on perinnöllistä. Ainakin Gefilus-maitohappobakteerit sisältävät tuota LGG-bakteeria.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *