Ladataan...
Pöytälaatikko
"THE WORLD DOESN'T MAKE SENSE, SO WHY SHOULD I PAINT PICTURES THAT DO?"
Pablo Picasso

Moderna Museet on Fotografiskan ohella suosikkimuseoni Tukholmassa. Se on loistava paikka viettää sadepäivää, helpottaa kulttuurinnälkää tai saada ajatuksia heräämään − taikka sitten vaihtoehtoisesti nollattua niitä.

Parhaillaan esillä oleva Pablo Picasson ja Marcel Duchampin "He was wrong" -näyttely on kiinnostava ja ehdottomasti vierailun arvoinen. On jo sinäänsä hauskaa, että nämä kaksi heppua ovat päätyneet samaan näyttelyyn, sillä vaikka he olivatkin molemmat aikansa merkittävimpiä modernin taiteen vaikuttajia, heidät on myös kuvattu toistensa täydellisiksi vastakohdiksi. Picasso rohkeaksi surrealistiksi, joka uskoi, että järki tappaa luovuuden. Duchamp taas terävänäköiseksi älyköksi, joka kyseenalaisti koko modernin maalaustaiteen. 

Skeppsholmenilla sijaitsevassa Moderna Museetissa saa helposti vierähtämään useammankin tunnin, sillä vaihtuvien näyttelyiden lisäksi museossa on esillä myös laaja pysyvä kokoelma. Myös museon kauppa on oikea aarreaitta, josta löytää vaikka minkälaisia hienoja juttuja kotiin tai lahjaksi. Osan tuotteista voi tilata suoraan kotiin Moderna Museetin verkkokaupasta.

Loppuvuoden ajan Moderna Museetin näyttelyihin pääsee tutustumaan perjantai-iltaisin klo 18-20 välillä ilman sisäänpääsymaksua. Hauska idea siis vaikka hieman erilaisen perjantain after workin viettoon.

Ladataan...
Pöytälaatikko

Minulta on kysytty monta kertaa, pidänkö enemmän Göteborgista vai Tukholmasta, mutten vieläkään osaa päättää kummalle puolelle kallistuisin. Tykkään nimittäin molemmista ja ihan kamalasti tykkäänkin! Molemmat kaupungit viehättävät omalla ja aivan erilaisella tavallaan. Göteborg on kivan kokoinen, kotoisa ja boheemi kaupunki, jonka kahvilat, upea saaristo ja rento ilmapiiri ovat vieneet sydämeni täysin. Ja sitten on Tukholma, ruuhkainen ja meluisa suurkaupunki, jossa ei koskaan tunne olevansa yksin. Kaupungin parhaita puolia ovat arkkitehtuuri, erilaiset ihmiset, kansainvälinen ilmapiiri ja yllätyksellisyys. Ja se, että Tukholmassa on vielä on niin monta paikkaa tutkimatta.

Onneksi aina ei tarvitse valita. 

Olen niin onnellinen, että päätin aloittaa jälleen työt Tukholmassa. Tämän kuukauden tulen viettämään täällä lähes täysipäiväisesti ja aion ottaa siitä kaiken ilon irti. Tähän mennessä olenkin jo ehtinyt testaamaan paria uutta kahvilaa ja ravintolaa, kierrellä Söderin kirppiksillä, käväistä jälleen ikisuosikissani Fotografiskassa ja nähdä ihanan Ola Salon livenä (eli käydä katsomassa upeasti toteutetun Jesus Christ Superstar -musikaalin). Loppukuullekin on luvassa vielä monta kivaa juttua, joita odotan jo innolla.

Aamuaurinkoa ikkunan takana ja kanelipullan päivän iltatee katolla − 
enpä kyllä voisi kakkoskodiltani paljoa enempää toivoa

 

Vuokrasin kuukausi sitten huoneen Katarina-Sofian läheltä, jossa siis majailen aina Tukholmassa viettämieni työpäivien ajan. Meillä on täällä tällä hetkellä neljän hengen kommuuni ja tässä onkin ollut oma hommansa totutella kimppa-asumiseen kolmen ruotsalaisen kanssa. Viihdyn kuitenkin tosi hyvin ja olen onnistunut tekemään oloni ja huoneenikin jo mukavan kotoisaksi.

Parasta tässä paikassa ovat kuitenkin mielettömät näköalat. Niin mielettömät, että päätä saattaa toisinaan oikeastikin huimata, sillä asumme mäen päällä olevan kerrostalon kahdeksannessa kerroksessa. Ikkunastani näkee kauas Tukholman ylle, aina Gröna Lundiin asti. Puhumattakaan talon kattotasanteesta, jossa tänään fikailimme kanelipullan päivän kunniaksi. Aikamoista arjen luksusta.

 

Vaikka jatkuva matkustaminen kahden kaupungin välillä tuntuu toisinaan raskaalta ja turhauttavalta, on toisaalta aivan mahtavaa päästä nauttimaan kunnolla kummastakin tämän hetken suosikkikaupungistani, kotoisasta Göteborgista ja Tukholmasta, joka nyt on vaan niin kovin kovin upea.

Kahdessa kaupungissa asuminen ei siis tainnut ollakaan niin huono idea. Matkalaukkuelämä voi nimittäin olla kivaakin. Se voi sopia hyvin vaikkapa sille tyypille, joka ei edelleenkään osaa päättää, mistä kaupungista oikein pitäisi eniten.