Ladataan...
Pöytälaatikko

Tällä viikolla olen polkaissut joululomani käyntiin, paketoinut viimeiset joululahjat, käynyt Lisebergin joulumarkkinoilla ja juonut joka ilta glögiä. Vielä pitäisi selvitä yhdestä maailmanlopusta ja laivamatkasta Suomeen, niin pääsen vihdoin joulun viettoon lumikinosten keskelle. 

Toisin kuin monena aikaisempana vuotena, olen kerrankin ehtinyt keskittyä jouluvalmisteluihin oikein ajatuksella. Ja samalla tullut siihen tulokseen, että parasta joulussa onkin kenties sen odotus. Se jännitys, jolla joulua odotettiin silloin lapsena. Kun ihmiset jaksavat joulustressistä huolimatta hymyillä ja muistavat toivottaa toisilleen kaikkea hyvää. Ajatuksella mietitty joululahja, josta tiedät lahjan saajan aidosti ilahtuvan. Ja pahimman jouluähkyn helpottaminen sillä, että aloittaakin leipomisen ja herkuttelun jo hyvissä ajoin etukäteen.

Joulun alla voi myös piipahtaa joulumarkkinoilla, jotka päihittävät tavaratalojen jouluruuhkat ja alkuvuoden alennusmyynnit mennen tullen. Vajaa pari viikkoa sitten vietimme ystävieni kanssa päivän Sigtunan joulumarkkinoilla. Vaikka päivä oli hyytävän kylmä, pienessä joulukylässä vallitsi lämmin tunnelma. Kauniiden puutalojen reunustamalla kauppakadulla leijui paahdettujen manteleiden tuoksu ja ruotsalaiset tanssivat raatihuoneen torille pystytetyn joulukuusen ympärillä kuin juhannuksena konsanaan. Sigtuna on Ruotsin vanhin kaupunki, joka perustettiin jo 900-luvulla. Vanha kaupunki on täynnä historiaa ja on kuulemani mukaan kiva matkakohde myös kesäisin. Sigtunaan pääsee Tukholmasta kätevästi ottamalla ensin pendeltågin Märstaan ja jatkamalla sieltä matkaa bussilla. Matka pikkukaupunkiin kestää noin tunnin verran.

Eilen illalla kävimme myös kurkkaamassa, mitä Göteborgin suurin joulutapahtuma Lisebergin joulu piti tänä vuonna sisällään. Tekolumesta ja värikkäistä pehmokaniineista huolimatta Lisebergin joulussa oli myös ripaus aitoa joulutunnelmaa. Nappasimme markkinakojuista mukaamme sinappia ja juustoja, seurasimme hetken illan jääshowta ja siirryimme sitten juomaan kuumaa mehua lappalaiskodan edessä olevan nuotion lämpöön. Lisebergin joulu on siis sekin tutustumisen arvoinen tapahtuma, erityisesti silloin, jos mukaan lähtee huvipuistoista innostuvia pikkuihmisiä.

Joulun odotukseen kuuluvat tietysti myös elokuvat, joista tulee hyvä mieli. Tänä iltana vietämme poikaystäväni kanssa etukäteisjoulua täällä Göteborgissa ja katsomme ainakin yhden sellaisen. Se voisi olla vaikkapa Lukas Moodyssonin Tillsammans (suom. Kimpassa). Ei siksi, että se olisi varsinainen joululeffa, vaan siksi, että se tiivistää kaiken sen, mikä joulussa ja elämässä ylipäätään on tärkeää. Ihmisen ole hyvä olla yksin ja toisinaan on parempi olla pikkuisen hippi.

 

Toiseksi ja kolmanneksi viimeisen kuvan Sigtunan joulumarkkinoilta nappasi Heini

Ladataan...
Pöytälaatikko

Sopivan kylmät ja täydellisen kauniit pakkaspäivät ovat parasta talvessa. Sellaiset, jotka tuoksuvat glögiltä ja ovat täynnä puuterilunta, kimallusta ja hiljaa putoavia hiutaleita. Sellaiset oikeat talvipäivät.

Saavuin Suomeen juuri sopivasti ottamaan lumen ja talven vastaan. Joulukuun ensimmäisten päivien lumisade toi hetkessä lisää energiaa ja joulumieltä pimeän marraskuun jälkeen. Valo ja pakkanen pakottivat kaivamaan kaapeista pipon ja untuvatakin esille ja lähtemään kameran kanssa ulos.

Lumi saapui muutamaa päivää myöhemmin myös Tukholmaan ja tänä vuonna todellakin aivan kertaheitolla. Juuri parahiksi sinä päivänä, kun matkasin Helsingistä takaisin kohti Tukholman pakopaikkaani. Lunta tuli sellaisella vauhdilla, että se oli vähällä pysäyttää koko kaupungin. Arlandan lentokenttä oli suurimman osan päivästä suljettuna ja joukkoliikenne takkusi pahasti. Minulla oli kuitenkin onnea matkassa, sillä pääsin kuin pääsinkin lopulta perille − ja yhteensä vain noin viisi tuntia myöhässä.

Onneksi, sillä tänä viikonloppuna aion nauttia kauniin talvisesta Tukholmasta niin hyvin kuin vain ikinä osaan. Aion piipahtaa joulumarkkinoilla, käydä luistelemassa, leipoa pipareita ja tanssia talven ja ystävieni uuden ihanan kodin kunniaksi. Hei vaan talvi − kiva, kun tulit tännekin!

Ladataan...