Hirsien käsittely ulkoa

Hirsien käsittely Virtasen homeentappaja-aineella

Käytämmä pohjusteena Virtasen homeentappajaa ehkäisemään homeen syntymistä. Tämä on hyvin riittoisaa tavaraa. Pohjusteena käytettäessä aine laimennetaan vedellä suhteessa 1:10. Meidän koko taloa varten ainetta ostettiin kaikkiaan 3l. Levitän aineen pensselillä. Sutiessa kannattaa käyttää suojahanskoja, -laseja ja hengityssuojainta, koska on niin nestemäistä, että roiskuu helposti.

Homeentappaja on väritöntä.

Ainetta ei haittaa vaikka laimentaisi vähän reilustikin valmiiksi, koska se säilyttää tehonsa laimennettunakin tiiviissä astiassa lähes määrättömän ajan. Aukinaisessakin astiassa aineen teho säilyy kuukausia.

Jos käsitellään uutta puupintaa, jossa ei ole mitään imeytymistä estäviä käsittelyitä, mahdollinen sade ei haittaa käsittelyn jälkeen. Aineen pitää antaa kuivua pari päivää (48 h), jonka jälkeen voi aloittaa maalaamisen. Puun kosteuden tulee olla alle 18 %. Jos taas pinnassa oli vanha maali tai muu Homeentappajan imeytymistä estäviä käsittelyjä, kannattaa käsitellä sateen huuhtelemat alueet uudelleen.

Hirsiseinien maalaaminen Virtasen neljän öljyn maalilla

Valitsimme seinämaaliksi Virtasen neljän öljyn hengittävän maalin. Värissä musta. Pellavaöljypohjainen maali on ekologinen valinta. Maali on valmista käytettäväksi sellaisenaan, eli sitä ei tarvitse ohentaa silloin kun maalataan käsittelemätöntä hirsipintaa. Maali pitää kuitenkin ennen käyttöä sekoittaa hyvin. Tähän hommaan suosittelen porakonetta ja sekoitusvispilää. Maalia on hyvä sekoittaa vähintään kolme minuuttia tai kunnes se on täysin sileää.

Maali on paksua, ja pysyy hyvin pensselissä. Se on myös helposti levittyvää. Se ei myöskään valu pensselistä. Maali on lisäksi hyvin riittoisaa. Meidän taloa varten laskettiin, että sitä menisi kolme kymmenen litran ämpäriä. Katsotaan riittääkö se, maalaus on vielä kesken. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että riittää.

Maalaan talon kertaalleen. Uudelleen maalausta suositellaan vasta 5-10 vuoden kuluttua. Tämä musta mattapintainen maali on kyllä omaan silmään täydellinen valinta.

Elämäni ensimmäistä kertaa kiipesin tuollaisille rakennustelineille. Onneksi ei ole korkean paikan kammoa 😅 Täytyy silti sanoa, että ei välttämättä ole kaikista mukavammasta päästä seistä telineillä, jossa jalat on irti maasta about neljä metriä. Ja, jotka huojuvat joka suuntaan jokaisella askeleella. Mutta muuten ihan kivaa puuhaa. Telineiden korkeuden säätäminen on myös ihan oma operaationsa 😅 Sen takia välillä telineenä on ollutkin jos jonkinlaista rakennelmaa noissa alemmissa osissa. Mm.traktorin peräkärry, ja siellä oleva taitettavissa tikapuista ja vanerista tehty viritelmä. Rakennustelineiden korkeutta en aio muuttaa ennenkö kaikki yläosat olen käynyt läpi. Onneksi osan ylttää maalaan ihan maankamaralta. Three more to go 😊

Terveisin, Irja-Kaarina

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *