Ladataan...
Projektina elämä

Vaikka olen päättänyt säästötavoitteen ja luonut budjetin, en halua kuitenkaan ryhtyä millekään kitusäästökuurille vain koska tavoite. On joitakin asioita, joista en halua säästää.

  • Koira. Minulla on oma koira ja minun vastuullani on pitää siitä mahdollisimman hyvää huolta. Joten koira saa kaiken mitä tarvitsee ja haluaa.
  • Matkat perheen ja ystävien luokse. Asun eri kaupungissa kuin perheeni ja suuri osa ystävistäni, joten en aio jättää väliin tapaamisia heidän kanssaan vain koska kuukauden budjettini on jo käytetty.
  • Oma hyvinvointi. Olen siinä mielessä onnellisessa asemassa että olen perusterve nuori aikuinen, joten esimerkiksi lääkkeisiin tai lääkärimaksuihin minulla ei juurikaan kulu rahaa. Monet voisivat kuitenkin pitää kuntokeskuksen jäsenyyttä tuhlaamisena, mutta minulle se on tärkeä. Myös, jos tulisi tarvetta käydä esim. hierojalla, en jättäisi sitä välistä säätääkseni rahaa. 

 

Mistä aion säästää

  • Suunnittelemalla ruokaostokseni. Huomaan että menen ruokakauppaan usein hakemaan vain jonkun yhden jutun, mutta päädyn ostamaan kaikkea muutakin samalla. Silti jääkaapissani ei välttämättä ole mitään oikeaa ruokaa.
  • Ottamalla omat eväät töihin. 
  • Välttämällä heräteostoksia. En yleensä osta kalliita heräteostoksia, mutta jo monista pienistäkin ostoksista voi kertyä isoja summia. Tyypillisiä tälläisiä ostoksia minulle ovat piristykseksi hankitut herkut, uusi viherkasvi tai lelu koiralle. Kalliimpien ostosten kohdalla harkitsen tarkkaan ja mietin monesti että kuinka monta tuntia töitä joudun tekemään että tienaan jonkun asian hinnan.

Muita mistä yleisesti voisi säästää ovat esim. kampaamokäynnit, mutta en ole käynyt kampaamossa pariin vuoteen. En myöskään osta kovin usein uusia vaatteita, mutta saatan toisinaan innostua vähän liikaa nettikauppojen alennusmyynneistä. Alkoholia en juurikaan juo, mutta toisinaan tulee käytyä ulkona syömässä useamman kerran kuukauden aikana. En ole koskaan tilannut ruokaa kotiinkuljetuksella. 

 

Ladataan...
Projektina elämä

Kuten viime postauksessa kirjoitin, minun pitäisi säästää 1250 euroa kuukaudessa, jotta saavuttaisin 15 000 säästötavoitteen vuoden loppuun mennessä. Sitä varten tein tähän laskelmaa tuloista, kiinteistä menoista ja niiden jälkeen käytettävissä olevasta rahasummasta.

Nettotuloni ovat noin 2400 euroa kuussa. Teen yhdeksästä viiteen toimistotyötä, joten en saa ilta- tai viikonloppulisiä. Näin ollen palkkani on yleensä sama joka kuukausi, mikä helpottaa kulutuksen suunnittelemista.

Kun nettopalkasta vähentää säästötavoitteen 1250 euroa, jää minulle käytettäväksi 1150 euroa kuukaudessa.

Kiinteitä menojani ovat

  • vuokra 626 e
  • puhelin 25 e
  • sähkö noin 10 e
  • kuntosalin jäsenyys 65 e

Nämä tekevät yhteensä 726 euroa, minkä jälkeen jää 424 euroa ruokaan, kulkemiseen ja muihin ostoksiin. Budjetti on siis 106 euroa viikkoa ja 14 euroa päivää kohti. En oikein osaa sanoa onko se paljon vai vähän.

Seuraan yleensä kulutustani Osuuspankin Pivo-sovelluksen avulla, mutta nyt olen alkanut merkkaamaan ostoksiani kalenteriin,  jotta näkisin selkeämmin paljonko viikkobudjettia on jäljellä.

 

Ladataan...
Projektina elämä

Miettiessäni sopivaa haastetta uudelle vuodelle, heräsi mielessäni kysymys: kuinka paljon rahaa voisin säästää vuoden aikana eläen kuitenkin ok mukavasti. Olisiko minun mahdollista kerätä säästöön 15 000 euroa vuoden 2019 aikana? 

Päästäkseni tuohon summaan minun pitäisi säästää 1250 euroa kuussa. Pidän itseäni melko säästeliäänä, mutta ihan ilman suunnittelua ja seuraamista tuohon summaan en pääse. Tammikuun tavoitteena onkin siis luoda säästösuunnitelma ja sitten toteuttaa sitä loppuvuosi.

Koska minulla on jo vähän aiempia säästöjä aion vuoden 2019 aikana myös ottaa selvää sijoittamisesta. Sijoittaminen on minulle aika vierasta ja jotenkin vaikeaa tai hankalasti sisäistettävää, koska siinä ei ole vain yhtä oikeaa ratkaisua. Tekemistä siis riittää.

Ladataan...
Projektina elämä

Uusi vuosi, mutta sama vanha elämä. Tuntuu, että mitään ei tapahdu eikä mikään mene eteenpäin. En ole enää opiskelija, mutta en tunne itseäni oikein aikuiseksikaan. En oikein tiedä mitä tällä elämällä tekisi. Minulla ei ole mitään suurta unelmaa tai tavoitetta mitä kohti pyrkiä. Ajelehdin ja toivon että joku työntäisi oikeaan suuntaan. 

Saadakseni jonkinlaisen otteen jostakin, päätin vuodelle 2019 asettaa joka kuukaudelle haasteen tai tavoitteen eri elämän osa-alueilta sekä ainakin yhden isomman projektin koko vuodelle. Tässä blogissa seurataan haasteiden etenemistä, koska ajattelin että tänne raportointi toisi vähän lisää motivaatiota.