Gluteeniton ja vegaaninen britakakku

Kesällä on ihana herkutella perinteisillä kesäisillä herkuilla! Yks mun suosikki kesäherkku on ehdottomasti britakakku <3 Nyt kokeilinkin tehdä sen täysin gluteenittomasti sekä myös vegaanisesti. Itse en ole vegaani, mutta tykkään kokeilla vegaanisia vaihtoehtoja ja yllätyinkin siitä kuinka helppoa tälläinenkin kakku oli toteuttaa vegaanisesti.

Googlettelin alussa millä voisi korvata yhden britakakun ihanimmista aineksista, nimittäin marengin. Vastauksena tuli kikherneen liemi. Olin alussa tosi hämmentynyt siitä, mutta lähdin innolla kokeilemaan miten siitä saa marenkia aikaiseksi.

AINEKSET:

POHJA:

  • 1 dl ”soijarahkaa”
  • 1dl kaurajauho
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1  1/2  dl kaurajuomaa

MARENKI:

  • 1 dl kikherneiden säilöntälientä

TÄYTE:

  • Rasiallinen mansikoita
  • 1 dl soijapohjaista vispiä
  • 1 dl kookoskermaa
  1. Tee ensin marenki. Vatkaa kikherneiden liemi sätkövatkaimella vaahdoksi. Lisää sokeri ja vatkaa niin kauan kunnes marengista tulee kovaa ja kiiltävää. Itse vatkasin n. 10-15 min.
  2. Tee sitten pohja. Vatkaa kookosöljy ja koivusokeri vaahdoksi. Lisää soijavalmiste ja vatkaa vielä hetki. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne vaahtoon. Sekoita kaurajuoma joukkoon. Levitä taikina leivinpaperille pellille tasaisesti.
  3. Lusikoi marenki taikinan päälle tasaiseksi kerrokseksi.
  4. Paista 175 asteessa n. 45min. (Itse paistoin n.60min joten kannattaa tarkkailla välissä tilannetta)
  5. Tee täyte. Viipaloi mansikat. Vaahdota kulhossa vispikerma ja lisää joukkoon kookoskerma, vaahdota niistä tasaista vaatoa.  Mausta sokerilla ja vatkaa vielä hetki.
  6. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kahteen tai neljään osaan. Irrota ne leivinpaperista leveällä lastalla. Kannattaa olla tarkkana, sillä levyt murtuvat helposti. Lisää kerrosten väliin mansikat ja täyte. Ripottelin vielä itse mustikoita kakun päälle täytteen lisäksi!

Tuli ihan super maukkaan makuinen kakku! Ja marenki onnistui hyvin tosta kikherneiden liemestä. Alussa se haiskahti tosi vahvasti herneeltä, mutta uunissa haju lähti pois ja sen jälkeen ei olis kyllä voinut sanoa onko kyseessä ”oikea” marenki vai kikherneliemestä tehty marenki. Tolla liemellä voi korvata siis valkuaisen.

Pohja kun on gluteeniton, niin se on selkeästi hauraampi ja vaikeampi käsitellä, mutta itselläni oli kaksi leveää lastaa jolla nostin palat aina paikalleen, niin hyvin pysyi kasassa. Joistain kohtaa halkeili, mutta sen sai hyvin peitettyä ylemmillä kerroksilla. Tein itse pyramidimallisen ”luovan” muodon kakkuun, jossa alin pala oli levein ja siitä ylöspäin kerrokset pienenivät.

Meitsi huutelemassa naapureitakin kakulle! 😀

Tästä tuli yks mun lemppari kesäkakuista ja tätä kyllä tuun tekemään uudestaankin. Toivottavasti säkin tykkäät!

*Foodin tuotteet saatu yhteistyössä

-Karoliina

Kommentit (1)
  1. Kiitos Karoliina, kakku oli täydellinen 😍! Aivan ihana koostumus, silkkisen pehmeä kookoskerma yhdistettynä raikkaisiin mansikoihin ja mustikoihin,NAM!
    Annan kyllä täyden kympin kakulle 😍

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *