Kehopositiivisuus ja intuitiivinen syöminen uhka terveydelle?

Aika raflaava otsikko, myönnän 😀 Nykypäivänä kehopositiivisuus ja intuitiivinen syöminen on nouseva trendi. Oon ennenkin puhunut instagramissani molemmista, mutta blogista noi aiheet ovat jääneet vähän vähemmälle.

Mä käsitän kehopositiivisuuden niin, että suurimpana osana ajasta hyväksyt itsesi, et hauku itseäs tai väheksy. Kunnioitat omaa kehoa ja näytät sen myös sillä miten sitä kohtelet. Kehopositiivisuudessa ei tarvitse rakastaa itseään joka päivä, mutta riittää, että tykkäät itsestäs suurimman osana ajasta. Kehopositiivinen voi olla ja olisi hyväkin olla, vaikka haluaisit muutosta. Niinkuin alussa sanoin, niin kehopositiivisuus näkyy sillä miten kehoasi kohtelet, eli se ei ole hyväksyntä epäterveellisille elämäntavoille tai liikalihavuudelle väheksyen niiden terveyshaittoja. Kuitenkin, jos sulla sattuu olemaan ylipainoa tai muuten haluat muokata kehoasi, tapahtuu se paremmin positiivisuuden kautta. Sen sijaan, että haukkuisit, väheksyisit ja  rääkkäisit itseäsi, voit toteuttaa muutoksen järkevämmin ja myös niin, että tulokset ovat pitkäkestoisia. Kehopositiivisuus on todellakin uhka terveydelle jos sen käsittää aivan väärin ja ajattelee, että voi vetää joka päivä suklaakakkua ja maata sohvalla  katsellen netflixiä sekä samalla tietysti laittaen instagramiin kuvia  #kehopositiivisuus, väheksyen liikkumattomuuden ja epäterveellisen ruokavalion terveyshaittoja. Kuitenkin, jos kehopositiivisuuteen suhtautuu oikein, on se mielestäni avain terveempään ja onnellisempaan elämään. Ihminen kuitenkin on psykofyysissosiaalinen kokonaisuus, joten jos haukut itseäsi kokoajan, etkä ole sinut itsesi kanssa, et voi sisäisesti hyvin, etkä kyllä ulkoisestikaan. Muutoskin lähtee hyväksynnästä ja itsensä kunnioittamisesta. Nimittäin, miksi sä onnnistuisit ja haluaisit edes tosissaan tehdä elämäntapamuutoksen parempaan, jos et halua kehollesi parasta, kunnioita ja rakasta kehoasi,vaan se on sulle pelkästään itsestäänselvyys ja haukkumisenkohde  sekä ikuinen laihdutusprojekti?

Intuitiivisella syömisellä taas opetellaan tervettä suhtautumista ruokailuun. Siinä unohdetaan kaikenlaiset dieetit ja opetellaan syömään monipuolisesti sekä ravitsevasti rennolla asenteella, kehoa kuuntelemalla. Huomataan mitkä ruoka-aineet tuottavat hyvää oloa ja mitkä taas tekevät keholle pahaa. Tuollainen syöminen on omasta mielestä erittäin hyvä tapa, kun oikeesti halutaan siitä hyvinvointia tuottavasta syömisestä pysyvää, eli luultavasti aina. Kuitenkin taas, jos tämäkin käsitetään täysin väärin ja ajatellaan, että voi taas syödä suklaakakkua joka ateriaksi, koska tekee mieli ja keho ”sanoo”, että se haluaa sitä, niin siinä kohtaa mennään aika pieleen.

Meidän Wellnessmalli tiimin Nea sanoi hyvin, että ”överi on aina överi ja faktoja tarvitaan siinä missä itsensä kuunteluakin” ja  mielestäni se on erittäin hyvä pohja näillekin asioille. Kaiken voi aina käsittää tarkoituksella ”väärin” , jotta saa hyväksynnän ja tekosyyn jollekin tietylle asialle, mutta silloin se on oma päätös ja oma valinta josta ei voi syyttää muita. Kehopositiivisuus ja intuitiivinen syöminen on todella  hyviä juttuja, mutta jos ne haluaa ymmärtää väärin ja vetää överiksi, niin siinä on ymmärtäjässä eikä itse ”aatteissa”.

-Karoliina

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *