On vertailuja ja on vertailuja

Pumpui

Törmäsin tässä päivänä muutamana nettiä selatessani artikkeliin*, jossa esitetään rinnakkain kuvia asioista niiden kalorimäärän mukaan. Tiedättehän tuon laihdutuslehtien perusjuttutyypin, jossa näytetään kuinka kamalasti juustopurilaisessa on kaloreita vaikkapa salaattiin verrattuna.

Siis tähän malliin:

Tarkoituksena on ilmeisesti osoittaa, kuinka paljon määrällisesti voi syödä enemmän näitä terveellisiä vaihtoehtoja. Mutta jos oikein mietitään, onko keitetty porkkana nakille kummoinenkaan korvike? Keitetyt babyporkkanat toimivat ihanasti hodarisämpylän välissä. Mikään ei ilahduta vappujuhlijoita samalla tavalla keitettyjen porkkanoiden dippailu perunasalaattiin!

Ehkä tämä oli vain yksittäinen huono esimerkki? Otetaanpa toinen:

Niin, maapähkinävoi suorastaan tirisee kaloreita ja rasvaa. Oletko koskaan ajatellut, kuinka paljon kiiviä voisit laittaa leipäsi päälle ja syödä saman verran kaloreita? Tai kuinka herkulliselta pähkinävoi ja hillo -eväsleipäsi maistuisivatkaan, jos laittaisitkin leivän väliin tukevasti kiiviä? En minäkään. Ja tuskin kukaan mukaan paitsi se joka on ottanut nämä kuvat.

Ja sitten koko jutun ehdoton suosikkini:

Voisit syödä purilaisesi kanssa 200 kilokalorin verran raneja, tai voisit syödä vadillisen habaneroja! Nälkä ja läski lähtevät taatusti, kun korvaat epäterveelliset, rasvaa tihkuvat ranskanperunasi rapsakoilla ja maukkailla chilipaprikoilla! 

Tämän journalistisen kaloripommin innoittamana päätin jatkaa juttua muutamalla lisävertailulla:

Tiesitkö, että 50 grammaa mätitahnaa sisältää 200 kilokaloria? Saman kalorimäärän voisit saada nauttimalla leipäsi päällä 400 grammaa vitamiinipitoista, rouskuvaa palsternakkaa!

Klassikkoherkku kermakakun kuorrutukseen kuluu pöyristyttävä määrä kermavaahtoa. Tiesitkö, että samalla kalorimäärällä voisit kaapia kakun koristeeksi huikeat 1,5 kiloa valkosipulia?

 

*Artikkeli, joskaan en suosita lukemaan: http://fitnet.fi/uutiset/talta-200-kilokaloria-nayttaa-lautasella-eri-ruokalajeina/  

Kommentit

EricaK
EricaK

Olipa hauska! Näihin olen törmänn joskus itsekin, ihan älyttömiä. :D

Lotta Katariina
Pumpui

Kiitos! Harvemmin noissa on mitään päätä tai häntää, mutta harvemmin niissäkään esitetään lautasellista habaneroja hyvänä vaihtoehtona :D

KL (Ei varmistettu)

Joo, ja mua ei häiritse edes ne omituiset rinnastukset vaan se harhaisuus, että vähemmän kaloreita olisi jotenkin parempi. Porkkanaa saisi vetää kyllä aika urakalla että edes pysyisi pystyssä, terveydestä nyt puhumattakaan...vähäkalorinen kun ei tarkoita terveellistä tai monipuolista.

Paljon liikkuvana tarvitsen paljon ruokaa, ja oma vastaukseni tällaisiin vertailuihin on ehdottomasti että en valitse jompaa kunpaa vaan tietysti söisin molemmat. :)

(Vähän haastavampi noiden sun kuvien kanssa.)

Lotta Katariina
Pumpui

Hyvä pointti tuo kaloripitoisuus! 

 

Toimitus
Toimitus

Tää oli hyvä! Hahaha, valkosipulia huuleen siis namihimon yllättäessä. Eiku!

SannaR (Ei varmistettu)

Täytyypä muistaa nuo kiivit, kun taas vetelen maapähkinävoita ruokalusikalla suoraan purkista . Se on muuten oikeesti yllättävää, miten monet ihan fiksutkin ihmiset tulkitsee ruuan terveellisyyttä pelkän kalorimäärän perusteella. Töissä olen usein tähän törmännyt, kun tuota yllä mainitsemaa välipalaa lusikoin suuhuni.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.