Vihaperusteisesta blogien lukemisesta

Pumpui

Kuka tunnustaa lukevansa blogeja vihahousut jalassa?

Olen viime aikoina pyöritellyt päässäni eri syitä lukea blogeja. Aina puhutaan siitä, kuinka blogeista saa tietoa ja viihdettä ja ajateltavaa ja kivoja ostosvinkkejä, mutta harvemmin puhutaan eräästä blogiyleisöjen haarasta: vihaperusteisista lukijoista.

Tasoja lukea vihaperusteisesti on monia ja vakavuusasteeltaan vaihtelevia. Ensimmäisellä ja viattomimmalla tasolla se on kevyen hyväntahtoisen "ei jumalauta ei helvetti" -tunnetilan herättämistä ärsyttävissa blogeissa vierailemalla. Skaalan toisessa ääripäässä on sitten aktiivisesti vihaava lukijuus, jossa ei enää ole kyse omasta hyvästä olosta vaan pahan mielen jakamisesta itselle ja muille.

Voin tunnustaa, että sorrun itsekin usein ensimmäisten tasojen vihaperusteiseen lukemiseen. Minulla on valikoima guilty pleasures -osaston blogeja, joita käyn välillä katsomassa vain koska niiden esittämä maailmankuva ja tapa ajatella on niin pöhkö, omaani verrattuna erilainen tai jollain tavalla niin ällö, että sen tutkiminen tuntuu ilahduttavalta. Lisäksi olen kova ruotimaan kavereiden kanssa yksittäisiä blogikirjoituksia, joissa sorrutaan joihinkin suosikki-inhokkiaiheistani, kuten käärmeöljykauppaan ja muuhun huuhaaseen.

Lievemmän tason vihaperusteinen lukeminen on varmasti suht normaalia someaikakauden käytöstä ja hanskassa pysyessään ihan säällinen tapa vahvistaa omaa käsitystään maailmasta. Mutta erityisesti minua hämmästyttävät puhtaasti vihaperusteisesti blogeissa vierailevat vakiokävijät, jotka haluavat vielä tehdä vihansa tiettäväksi. Minulle ei näitä ole paljoa siunaantunut (vaikka edelleen välillä kaipaankin Mies, 33 -nimimerkin takaa öyhöttänyttä hahmoa), mutta useammassakin blogissa tuntuu iso osa kommentoijista olevan vain haukkumahousut jalassa. Ja oudointa on, että haukkujat ovat selvästi käyneet blogissa paljon: he muistavat vanhatkin jutut, tekevät analyyseja sisällön tason muuttumisesta vuodesta toiseen, tietävät pieniäkin yksityiskohtia. Mikä ihme saa ihmisen paitsi viettämään ilmeisesti tuntitolkulla aikaa aggressioita herättävän sisällön parissa myös jakamaan pahaa mieltään sisällön tuottajalle?

Olen myös miettinyt, kuinka ison osan kevyt vihaperusteinen lukeminen muodostaa joidenkin suosittujen mutta vahvasti mielipiteitä jakavien blogien kävijäkunnasta. Olenkohan ihan väärässä, jos veikkaan sen olevan pahimmillaan kymmeniä prosentteja? Tehdäkseni pienen epätieteellisen tutkimuksen olen loin gallupin, jossa kysellään juuri sinun lukutottumuksistasi. Valitettavasti Lily ei anna jostain syystä upottaa kyselykoodia tähän, joten joudun vaivaamaan teitä menemään linkin taakse vastaamaan: yhden kohdan vihakyselyyn pääset tästä!

 

 

Kommentit

Mä luen myös hyvin harvoin sellaisia blogeja, jotka poikkeavat mun maailmankuvasta. Nekin harvat osuvat kohdalle sattumalta, ehkä kommentoinnin tai otsikon perusteella, eli en edes välttämättä muista ko. blogien nimiäkään. Mä en siis seuraa niitä aktiivisesti. Enkä halua seurata, koska verenpainetta saa nostettua muillakin ja miellyttävimmllä tavoilla. Muutenkin on mukavampi olla positiivisella mielellä :)

Lotta Katariina
Pumpui

Välillä on kyllä kiva käydä muistuttamassa itseään siitä että jotkut elää ihan erilaisia meininkejä kuin itse, mutta yleensä on kyllä rauhaisampi olo jos ei käy turhaan niissä nostattamassa kierroksia :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Ennen kävin useinkin tietyissä blogeissa ärsyyntymässä, mutta en kyllä muista jättäneeni vihakommentteja. Jossain vaiheessa tajusin, että käytän ihan älyttömästi aikaa siihen että käyn lukemassa juttuja, joissa minua ärsyttää lähinnä kaikki, kirjoitustyylistä alkaen (esim. sanat eksklusiivinen, kreatiivisuus ja lokaatio aiheuttaa kylmiä väreitä). Lopulta poistin kaikki ärsytysblogit kirjanmerkeistä ja aloin lukea kivoja ja fiksuja juttuja niiden sijaan. Huomasin tosi nopeasti, että olen paljon paremmalla tuulella ja normaalisti päivittäin ärsyttävät asiat ärsytti vähän vähemmän. Olen yleensä aika kova tyttö ärsyyntymään, esim. liian hitaasti/nopeasti kävelevät/pyöräilevät ihmiset ja liian kova/hiljainen musiikki jne aiheuttaa ärsytystä. Joten mulle vihalukeminen ei sovi ollenkaan.

Minäkin veikkaan, että tietyissä todella suosituissa blogeissa vihalukijoiden osuus voi tosiaan olla kymmeniä prosentteja, ehkä jopa puolet. Luulisin myös, että blogia koskevien vauvapalstakeskustelujen määrä korreloi melko suoraan vihalukijoiden määrään. Muistan kun eräs näistä ärsytysbloggaajista kerran kirjoitti suoraan, että tervetuloa vihaamaan, koska kaikki kävijät näkyy lukijatilastoissa ja mainostajat maksaa bloggaajalle lukijoiden määrään perustuen. Joten näissä tapauksissa kaikki julkisuus taitaa olla hyvää julkisuutta.

Lotta Katariina
Pumpui

Mua rupesi ärsyttämään pelkkä ajatus hitaasti kävelevistä ja pyöräilevistä ihmisistä :D

Jep, sinänsä kyllä surullista että yleisön (mielen)laadulla ei useinkaan ole noissa paljon merkitystä, iso luku on iso luku vaikka olisikin vihalukijoita puolet. 

-anniak (Ei varmistettu)

Hyviä pointteja! Itse tajusin joku vuosi sitten, että tietyt (vuosia seuraamani) blogit herättivät enemmän ärsytyksen tunteita kuin mitään positiivista. Tän oivalluksen jälkeen jätin ne syystä tai toisesta ärsyttävät blogit pois lukulistalta, ja kappas, nykyään ärsyttää ainakin yksi asia vähemmän! En siis oikeastaan ymmärrä sitä halua väkipakolla asettaa itseään alttiiksi jollekin asialle, joka tuottaa itsessä negatiivisen reaktion.. Kai tää maaima tuo niitä eteen joka tapauksessa.

Lotta Katariina
Pumpui

Sama! Mä siivosin joskus kunnolla Instagramista pois kaikki mitkä vähääkään ärsytti, simppeli juttu mutta aikamoisen tehokas kun ei montaa kertaa päivässä rupea jonkun "tässä minä ja mun smoothiebowl aamuauringossa" -jutut riepomaan :D

Titi (Ei varmistettu) https://surflovereggae.com/

Huippu postaus jälleen kerran! Ootan suurella mielenkiinnolla kyselyn tuloksia. Ite en koskaan lue enkä ainakaan kommentoi mitään vihamielellä, mutta usein tosiaan ihmettelen sitä et jos kerran ei jostain tykkää niin eikös olis vaan paljon helpompaa jättää lukematta. No okei, myönnetään että toisinaan luen viihdemielessä sellaisia blogeja joiden maailmankuva eroaa täysin omastani (esim jotain himodieetti ja rahkansyönti on parasta -blogeja). Usein niistä tulee kuitenkin hyvin pian fiilis että hoh hoijaa, en jaksa tuhlata aikaani tähän. Ja joskus saattaa huolettaa että apua, toivottavasti nuoriso ei ota tästä mallia.Kiitos vielä huipusta blogista. Se kuuluu suosikkeihini vaikka oonkin laiska kommentoimaan!

Lotta Katariina
Pumpui

Kiitos kauniista sanoista! :) Kyselyn tuloksia tulossa lähipäivinä...

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä vastasin, että luen. En lue kuitenkaan säännöllisesti ja lähinnä luen vain siksi, että niitä nousee täällä Lilyssä toisinaan esiin etusivulle. Tiedän kyllä jo etukäteen klikatessa, että typerää huttua olen menossa lukemaan. Klikkaan lähinnä, koska nautin siitä, kun muut ihmiset jaksavat kommenteissa hienosti vääntää rautalangasta - asiallisesti (!) - faktoja bloggarille selväksi. Lisäksi sinänsä kiinnostaa miten niin erilaiset arvot omaava ihminen ajattelee.

Ikinä en inhokkiblogeihini kommentoi mitään, sillä vihaisten/halveksuvien/dissavien kommenttien jättäminen on vain ja ainoastaan tyhmää. Jotain asiavirheitä saatan korjata asiallisesti ja lyhyesti muuten tekstiin kajoamatta.

Lotta Katariina
Pumpui

Ja välillä taas oikein odottaa että siellä kommenteissa selvennetään kirjoittajalle asioiden oikea laita tai ajattelun laiskuus - ja sitten siellä on vaan sata "ihania kuvia sulla on niin kauniit hiukset" -kommenttia eikä kukaan ole tarttunut itse asiaan...

Taru Mari
Stuff About

Mäkään en nykyään lue tarkoituksella blogeja joista en tykkää. Olen ajatellut myös että ihan turhaa ottaa kierroksia toisen kirjoituksesta. Aina se ei kyllä onnistu.

Lotta Katariina
Pumpui

Niinpä, onhan se aika älytöntä että tieten tahtoen menee päivä toisensa jälkeen keräämään kierroksia jonkun blogiin vaikka tietää että aina ärstttää. Ja siltikin tekee sitä! 

sanumari (Ei varmistettu) http://www.sanumaria.com

Mää ainakin käyn välillä vähän hakemassa kierroksia blogeista, joista tiiän että en ees tykkää. En ikinä sinne kommentoi mitään, mutta musta on jotenkin kierosti hauskaa lukea sellasten ihmisten juttuja jotka on jotenkin ihan eri planeetalta kun mä oon. Pistää asiat perspektiiviin. Ja välillä on kiva mouhotakin vähän jostain, mutta toisaalta se mouhoilu menee hukkaan kun sitä ei missään julkisesti tee :D

Lotta Katariina
Pumpui

Mä linkkaan niitä kavereille yksityisissä keskusteluissa, että ei tarvi yksin mouhottaa :D

Ja universumi nauraa

Mun on kyllä tunnustettava, että saan perverssiä nautintoa joidenkin blogien vihaamisesta. Vähän väliä on käytävä kurkistamassa, että mitäs se taas on keksinyt. Ja voi-ääh-ja-ööh, että se onkin nuija. Ja katsos, taas on tolleen puolihuolimattomasti unohtunut se sikakallis merkkilaukku (+ kengät, sängylle) kuvaan ruskettuneiden kinttujen ja puoliksi näkyvien tissien kanssa, vaikka itse juttu on jotain pseudosyvällistä pohdintaa Elämästä ja Pienten Asioiden Arvostamisesta.

Tai ne, jotka ei osaa oikeinkirjoituksen alkeitakaan. Ne, jotka toistaa toistamasta päästyään samaa sanaa. Ja sitten sitä päätyy laskemaan, että montako kertaa vaikka sana "jahti" on mainittu postauksessa.

Ei kyllä ole helppoa olla tarttumatta asiaan ja korjaamatta virheitä tekstissä, ajatuksissa ja maailmankatsomuksessa. Toistaiseksi olen onnistunut, melko hyvin.

Lotta Katariina
Pumpui

Kuulostaa hyvinkin tutulta :D Mä en ole ikinä tajunnut noita "vahingossa nämä mun daisat on tässä jutussa mukana joka käsittelee elämän syvällisiä asioita Coelhon sitaattien muodossa" -postauksia.

Näistä kommenteista inspiroituneena keksin muuten rakentaa lifestyleblogi-generaattorin, menee varmaan pari viikkoa että saan sen kuntoon (kunhan keksin parhaan tavan toteuttaa sen) mutta kunhan on valmista, se tärähtää blogiin :D

Kommentoi