Juhannusruuat.

Meillä tehtiin hyvissä ajoin pakkaseen juhannusta varten saaristolaisleivät sekä kahvipöytään mariannekakku koska ne voitiin pakastaa. Muuten tarjolla oli kalaa, lihaa grillattuna, tavallista salaattia ja perunasalaattia.

Saaristolaisleipä on aina kuulunut meidän juhannus ja joulupöytään. Rakastan sitä graavilohen kanssa. Myös kuivakakut kuuluu jouluun ja juhannukseen vaikka niitä pidetään vanhan aikaisena. Ne ovat helppo tarvittaessa kuljettaa paikasta toiseen.

Perunasalaatti nyt vaan kuuluu kesään.

Leipominen ja salaatin teko jäi minun vastuulle, mies  teki muut ruuat tai siis kypsensi ne. Juhannusvieraiden huono käytöksen vuoksi juhannukseni meni pilalle ja jätin miehen hoitamaan vieraita yksinään.

Tällä kertaa juhannus meni vähän takapuolelleen mutta ensi vuonna juhlitaan sitten kunnolla. Tunnelmaa latisti myös miehen vanhempien käytös mutta siihen on suhteellisen vaikea ruveta puuttumaan koska se johtaa aina isompaan riitaan.

Saaristolaisleipä

Ainekset

1 l
piimää
75 g
hiivaa
3 dl
siirappia
3 dl
maltaita
3 dl
kaurahiutaleita
3 dl
ruisjauhoja
1 rkl
suolaa
10 dl
vehnäjauhoja

Tee näin:

  1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen piimään.
  2. Lisää joukkoon siirappi ja kuivat aineet.
  3. Vaivaa taikinaksi
  4. Anna kohota noin tunti.
  5. Laita uuni lämpiämään 175 asteessa
  6. Vuoraa leipävuuat leivinpaperilla (2 vuokaa)
  7. Laita taikina vuokiin.
  8. Paista leipiä noin 2 tuntia
  9. Voitele leivät paiston lopuksi vesi siirappi seoksella

Mariannekakku

Ainekset

200 g
voita
2½ dl
sokeria
3 kpl
kananmunia
1 dl
kermaviiliä
1 tl
leivinjauhetta
2 tl
vaniljasokeria
4 dl
vehnäjauhoja
2 rkl
kaakaojauhetta
150 g
mariannerouhetta

Tee näin:

  1. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka.
  2. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  3. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.
  4. Lisää munat vaahdon joukkoon samalla voimakkaasti vatkaten.
  5. Yhdistä kuivat aineet vaahdon joukkoon.
  6. Kaada taikina vuokaa.
  7. paista kakkua noin 30 min

Perunasalaatti retiiseillä

Ainekset

400 g
perunaa (keitettynä ja kuutioituna)
200 g
retiisiä (kuutioituna)
2 kpl
sipulia (kuutioituna)
2 rkl
kapriksia
400 g
fetaa
6 rkl
öljyä
2 rkl
lime mehua
2 tl
sinappia
2 tl
hunajaa
1 tl
valkosipulimurskaa
½ tl
suolaa

Tee näin:

  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa.

Ainekset

Kommentit (3)
  1. tyrkky

    1. No kukas nyt on kussu sun aamupalaasi

  2. Olisko saanut vielä lähempää otettuu noi kuvat🤭

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *