Wallikadun finanssi-Anssi. Eli: Pankit, valtio ja sen kansalaiset. Eiku siis: Anssi, taloyhtiö ja sen asukkaat

Punakynä

Meidän taloyhtiössä Wallikadulla on yks Anssi. Anssi asuu sellasessa kolmensadan neliön kattolukaalissa, jossa on kolme asuntoa yhdistettynä. Se on sikamakee kämppä. Anssilla on uus mersuki. Sen mersun ja sen kämpän Anssi on tienannu hevosilla. Raveissa. Kaikki vähä ihailee Anssia.

Anssi tietää kaiken hevosista. Ja siks joka viikko melkeen kaikki asukkaat meidän talossa laittaa Anssille pelikassaan muutaman satasen, jotka Anssi pistää Vermossa hevosiin.

Monet on saanu isojakin voittoja. Anssi ottaa tietenki provikat joka vedosta. Ja voitoista kans. Onhan Anssi kuitenki tienny oikein, mikä hevonen voittaa, joten se on ihan kohtuullista. Joskus Anssi tietenki veikkaa väärin. No se kuuluu pelin luonteeseen. Tappioita tulee pelissä. Pelaajille.

 

Joskus Anssi veikkaa monta kertaa väärin peräkkäin. Silloin jengi alkaa vähä miettimään, että pitäiskö pyytää Anssi maksamaan rahat ulos kassasta ja lopettaa pelaaminen. Silloin Anssi aina selittää tosi vakuuttavasti, että nyt ei pidä panikoida. Tää on tällanen notkahdus ja tätä seuraa mitä suurimmalla todennäköisyydellä voittoputki.

Koska Anssi tietää kaiken hevosista, todennäköisyyksistä ja riskeistä, jengi kelaa, että: ei hitto mä haluan olla mukana ku Anssi alkaa taas arvaam... anteeks tietämään oikein, mikä hevonen on millonki vedossa. Sil on kaikki data ja taulukot ja tietsikkaohjelmat, millä se pystyy paremmin ku kukaan ennustaan noi tulokset.

 

Okei, pari kertaa on käyny sillee, että Anssi on pelannu aika lailla kaiken. Siis kaikki meidän rahat ja on oltu siinä tilanteessa, et joku on halunnu lunastaa niit rahoja eikä Anssilla oo ollu yhtään paalua. Siin on puhuttu aika kovaanki sävyyn että nyt mersu myyntiin ja kämpästä puolet vuokralle ja rahat tänne ku me tarvitaan uudet lastenrattaat ja kaikkee sellasta.

Onneks sillon taloyhtiön hallitus on tullu hätiin ja kuitannu yhtiön kassasta Anssin velat, et homma on päässy alkamaan taas tasaselta, eikä Anssin oo tarvinnu realisoida omaisuutta. Millä se sinne Vermoonki pääsis, jos mersu menis vasaran alle?

 

Tietenki se ikävä puoli siin on se, että taloyhtiö, siis me, ollaan nyt aika lailla veloissa. Mut jotenki me ollaan kelattu, et jos tää Anssin homma kaatuis, nii mitä me sit tehtäis? Jengi jäis ilman rahoja. Jollain on siel satku ja jollain monta tonnia sisällä siel pelikassassa. Siitä tulis varmaan kaikenlaista hässäkkää ja pahaa verta. Parempi tällee, et yhteisvastuullisesti hoidetaan noi ikävät tappioputket. Taloyhtiö saa kuitenki aika helposti lainaa ihan hyvillä ehdoilla. Toistaseks.

Kerranki ku tää taloyhtiö oli menossa ihan turskalle, nii pistettiin yks vuokrakämppä myyntii mut jouduttii pudottaa sitä hintaa tosi alas, ku ei kellää tuntunu sillon olevan  massii ostaa sitä. Anssil onneks oli niin se osti sen kämpän sit. Et sillonki Anssi tavallaan pelasti meidät.

 

Melkein kaikissa muissaki taloyhtiöissä on sama meininki. Jokaisessa on joku Anssin tyyppinen hemmo. Ei me haluta olla erilaisia. Ei me voida täällä ruveta eleleen jossain eristyksessä muusta maailmasta.

Sitäpaitsi aina ku on käyny vähä ohkasesti, Anssi on sanonu, et nyt se on oppinu virheistä ja on jatkossa varovaisempi, ettei tällanen tilanne pääse toistumaan. Kyl mä uskon Anssia, ku se sanoo. Eiks tää oo kuitenki ihan järkitouhua?

Kommentit

Julia Thurén
Toimitus

Oletkos sitä mieltä, että Anssin vaimon ja lasten pitäisi kärsiä siitä että Anssi mokailee? Kadulle kerjäämään vaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Julia, olishan se kauheeta, jos Anssin vaimon ja lasten pitäis tyytyä tavalliseen huoneistoon. Siis edes tilava neljä huonetta ja keittiö ei vaan toimi kolmesadan neliön jälkeen. Puhumattakaan, että ne joutuis nyt tai koskaan käyttämään julkisia kulkuneuvoja. Kyllä taksiin pitää olla varaa jos mersu ei oo käytettävissä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Aika hyvä kuvaus siitä, miten nykytalous pyörii :)

Kommentoi