5 + 1 kertaa ”toisen kanssa toisin”

Jokin aika sitten Kahdet rillit huurussa -blogin Sillypäänts listasi 5+1 asiaa, jotka toisen lapsen kanssa ovat toisin – ja vähän myöhemmin myös mm. Kahvittelija teki oman listauksensa.

Heh välillä tuntuu, että kaikki on toisen lapsen kanssa on toisin. Mutta jos viiteen (plus yhteen) rajataan, niin…

Meidän viisi plus yksi kuuluvat näin:

1. Hyvästi, huoliöverit

Okei, okei – osan ensimmäisen lapsen huoliövereistä aion kyllä sujuvasti pistää sen piikkiin, että Silva-vauva oli keskonen, jolla ihan oikeasti oli mm. hengityskatkoksia ja isompi tajuttomuuskohtaus. Mutta ”oikeiden” huolien lisäksi (kröhöm) saatoin kenties hieman huolikilaroida jostain (kröhöm) epäolennaisestakin. Kuten vaikkapa siitä, että apua en voi harjoittaa vauvan kanssa riittävän paljon varhaista vuorovaikutusta, koska vauva nukkuu niin paljon.

Jepjep.

Toisen kanssa ote on ollut kaikenkaikkiaan rennompi. Lue: turhalle huolelle ei yksinkertaisesti olisi ollut edes aikaa. Kun yhden vauvanmurmelin on saanut kasvamaan iloiseksi 2-vuotiaaksi asti, voi vähän luottavaisemmin mielin ajatella, että ehkä se seuraavankin kanssa onnistuu.

kieli1.jpg

Vauva numero 1

2. Hygieniaromahdus

Nojoo, tässäkin voi isoilta osin vedota esikoisen keskosuuteen.

Mutta esimerkiksi Silvan ollessa lattiallapötkötysikäinen, hän makoili puutalon olohuoneessa viltillä. Jonka alla oli alusviltti. Että siis se varsinainen päällysviltti ei olisi mahdollisesti likaista mattoa vasten – luonnollisesti. Molempiin viltteihin oli totta kai huolella merkitty, että kumpi puoli kuuluu päälle ja kumpi alle.

Silvan hoitopöytä näytti silloin tältä. On hyvin vaikea muistaa, mihin noita kaikkia tarvikkeita tarvittiin.

3. Tuijotellaan tässä toisiamme silmiin ja jokellellaan hiljaa

Joo ei tuijotella. J*mankauta mikä täysaction päällä aamusta iltaan. Ja vauva on alusta asti kai tajunnut, että saadakseen huomiota, sitä täytyy vaatia ”nollasta sataan” -henkisesti täysillä. ”GRÄÄÄÄÄÄÄÄ mä oon täällä, älkää nyt herrajumala mua tänne yksin jättäkö!!!!”

”Ei jätetä, ei jätetä, oota kulta pieni mä laitan ton isosiskon potalle ja otan ruoan mikrosta ja apua ulkona sataa ja vaunut pitää nostaa sisälle ja voi v*u nyt ne on taas läpimärät kulta odota odota odota älä huuda kulta pieni kulta pieni kulta pieni!”

Tästä en ole ylpeä enkä iloinen. Kaksi pientä lasta, kahdet tarpeet. Yksi aikuinen arkisin kotona. Huokaus. Mutta silti: pidämme kuitenkin tärkeänä, että molemmat lapset saavat jonkin verran rauhallista, kahdenkeskeistä aikaa sekä äidin että isin kanssa (ja jopa molempien yhtä aikaa). Sen eteen täytyy kuitenkin ihan nähdä vaivaa, se ei tapahdu niin automaattisesti kuin ennen. 

4. Korvikejoustot

Silvalle ei annettu korviketta (muistaakseni) kertaakaan kuuden ensimmäisen täysimetyskuukauden aikana. Poissaolojeni ajaksi pumppasin maitoa, ja tallettelin sitä mittavat määrät myös pakkaseen.

Tällä kertaa en ole käyttänyt aikaa (jota minulla ei ole ollut) pumppaamiseen vaan olemme surutta leikanneet korviketötsän auki tarvittaessa – ehkä kerran viikossa. Toisaalta imetysaikaan poissa kotoa oleminen on tuntunut tällä kertaa jotenkin ”oikeutetummalta”; useimmiten olen silloin viettämässä Silvan kanssa laatuaikaa kaksistaan. 

5. Vaikeaa tämä vauvanhoito

Oikeasti. Silvan kanssa saatoin esimerkiksi kuluttaa jollain ihmeellisellä tavalla puoli tuntia hoitopöydän äärellä vaipan vaihtamiseen. ”Meneväthän ne poimut nyt varmasti oikein?” Seelan vaippa vaihdetaan viidessä sekunnissa ihanmissävaan. Heh ja vaipparoskis? Likavaipat käärin rullalle ja dumppaan johonkin kulmaan parempia aikoja (lue: isiä) odottamaan.

kettuvauva 2.jpg

Vauva numero 2

+1: Luonnollinen viriketulva

Mitä se toinen vauva sitten saa, mitä ensimmäisellä ei ollut…? Valtavan suuren, isosiskon aikaansaaman viriketulvan. Voi vau.

Seela on isosiskon suurin fani – ei hitsi tolla siskolla on muuten ne kaikkein mielenkiintoisimmat leikit ja paras meno. Vauva on tyytyväisimmillään isosiskon meininkejä seurailemassa. Oi sitä pienien jalkojen ja käsien viuhtomista, kun isomman menoihin pitäisi päästä jo nyt mukaan. ”Mitä se tekee? Mitä tämä on? Mitä täällä tapahtuu? Oioijoijoi mikä ihana ihana olento tuo isosisko!”

Kommentit (22)
  1. Jihuu! Meilläkin on vihdoin päästy elämään kahden lapsen eloa, kun kuopus otti ja syntyi maanantaina ihan häätämättä (rv 41+3). Tuntuu ihan ennenaikaiselta syntymältä, kun odottelin häntä syntyväksi siskonsa lailla vasta rv 42+0 😀 Saa nähdä miltä minun listani aikanaan näyttää, mutta uskon aika monen listaamasi asian pitävän paikkansa myös meillä.

    1. Oi – onnea, onnea, onnea uudesta pikkuisesta! <3

  2. Toisin kuin useimmat, mä en osaa juuri samaistuia näihin. Olin tosi paljon ollut lasten ja ihan pienten vauvojenkin kanssa omieni syntyessä, joten esikoinenkin tuntui ainutlaatuisemmalta odotusaikana kuin syntymänsä jälkeen. Luonteeltanikaan en ole turhaan murehtimiseen taipuvainen niin olen siltä stressiltä säästynyt ja esikoinenkin sai runsaasti virikkeitä sisarusten puutteesta huolimatta, koska olimme vauvan kanssa paljon liikenteessä (kyläilemässä, harrastamassa jne) ihan alusta asti. Bakteerikammokaan ei ole vähääkään mun juttuni, meidän perheen pieni vesilasku johtuu todella siitä, että käsiä pestään lähinnä jos ne ovat näkyvästi likaiset. Mutta silti jokainen lapsi opettaa vanhemmalleen jotain uutta ja jotain tekee aina eri tavalla kuin aiempien kanssa. Ykkönen ja kakkonen meillä oli aika samasta muotista, mutta tämä kolmas on nyt ottanut tehtäväkseen osoittaa että mitä ikinä luulinkaan vauvoista tietäväni, en tiennytkään.

    1. Mä oon kans samaa kastia 🙂 Eka vasta taapero, mutta en oo kyl stressannu juuri yhtään noista hygienia asioista, hengittämisestä, kaatumisista tai vuorovaikutuksesta. Tietysti masukivuita yms. stressas, ku mietti johtuuko jostainn mitä ite olin syöny. Ihme kyllä, sillä muuten oon kyl stressierkki 🙂 ehkä sit mulle lapsi on just opettanu hetkessä elämistä ja sitä, että elämä/rakkaus kantaa!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *