Biletysunelmia: yksin hiljaa kännissä pimeässä

Heh tämänpäiväinen keikallelähtöpähkäilypostaus poiki taas ”varjokeskustelua” oman Facebookin puolella. Kanssaäidit haaveilivat kuka mistäkin (alkoholipitoisesta) – eniten ehkä kesäisistä piknikpussikaljoista tai itsensä näännyksiin tanssimisesta.

Minä puolestaan…

”Oi ja silloin Silvan ollessa reilu 1-v, kun oltin Italiassa… Mä jäin melkein joka ilta yksin hereille muiden mentyä nukkumaan. Istuin ihan pimeässä viinilasi kädessä ja katselin kaupungin valoja. Jopa pari tuntia siellä ihan hiljaisuudessa <3 Parasta! Joo: yksin pienessä hiprakassa pimeässä, niin ettei tarvitse puhua kenellekään eikä kukaan revi lahkeesta. Oh!” 

SDC18888.JPG

Kippis. Yksin. Pimeässä. Hiljaa. Kotiäidin saavuttamattomia unelmia.

Kommentit (30)
 1. Itsehän fiilistelin, kun olin kotiseudullani koko viikon hiihtolomalla kaksin lapsen kanssa. Ja sairastuin pahaan flunssaan. Se oli aivan kaameaa, kun olin kuitenkin kaikista avuliaista käsipareista huolimatta se vastuuaikuinen, ja lapsi onnistui minut päivätorkuiltakin löytämään aina sitkeästi hoitajiltaan karkaamalla ja huutamalla, kunnes löysi omakotitalon kätköihin piiloutuneen ja vartin torkkuneen äitinsä 😀 Mutta se Hetki. Minulla oli kampaaja loppuviikosta. Menin silmät väsymyksestä sikkurassa ja flunssaa hönkien kampaajalle, lapsi oli isovanhemmillaan. Kysyin, että saanko vaan istua silmät kiinni sen aikaa, että teet mitä teetkin. Jos alan kuorsata tai nuokkua, tönäise vähän oikeaan suuntaan. Mutta muuten anna minä vaan istun silmät kiinni lähes meditatiivisessa tilassa ja nautin siitä, että kukaan ei tahdo minusta juuri nyt yhtään mitään. Niin kaunista, niin herkkää <3 😀 Ja sillä Hetkellä jaksoi taas loppu"loman" pinnistellä.

 2. Tämä turvaistuin keskustelu käytiin jo loppuun postauksen yhteydessä eikä kukaan sitä keskustelua varmasti lue, niin tässä ihan väärässä paikassa vielä yksi siitä mieleen tullut kysymys: jos etupenkillä istuu lapsi kasvot menosuuntaan, onko turvatyyny parempi kytkeä pois päältä vai ei?

  Meillä siis tuolla paikalla on 8v 125 cm 25 kg esikoinen turvavyöistuimessa, penkki mahdollisimman taakse säädettynä. (Takapenkillä on kaksi pienempää lasta, toinen selkä menosuuntaan ja toinen kasvot menosuuntaan turvaistuimessa. Kolmatta istuinta tai koroketta taakse ei mahdu. Koko perheen kanssa kuljettaessa menemme poikkeuksetta toisella autolla, jossa kaikki istuimet mahtuvat takapenkille, mutta auttamatta arjessa tulee hetkiä, jolloin toistakin autoa tarvitaan ja lapset on sullottava sinne.)

  Pituuden puolestahan tuo 125 cm istuimessa on ihan yhtä korkealla kuin 150 cm aikuinen penkissä istuessaan. Kenelle siis turvatyynystä on enemmän haittaa kuin hyötyä?

  Olisi kiva kuulla miten muissa perheissä on tällainen ongelma ratkaistu (uskoisin että muitakin on kun kolme tuntuu olevan entinen kaksi, kun lapsilukua tarkastellaan). Tai jos Kristalla oli kanava auki Liikenneturvaan niin toki heidänkin näkemyksensä olisi kiva kuulla. (Ideaalivaihtoehto on siis tiedossa, mutta emme elä ideaalimaailmassa ja joskus on tehtävä kompromisseja.)

  1. Turvatyynyn vaarallisuushan oli siis siinä, että se isolla vauhdilla plopsahtaessaan heittää samalla nopeudella pois kaiken sen edessä olevan – eli jos siinä on turvaistuin edessä, niin lentää se istuinkin… MUTTA jos se istuin on tosiaan isomman lapsen käytössä ja takana niin kuin teillä ym., niin tilanne on tietysti eri.

   Nää on niin tärkeitä asioita, että en uskalla tietämättömänä lähteä spekuloimaan, että kumpi on parempi… Mä heitän vielä sinne Liikenneturvaan yhden meilin! 🙂

   1. Joo siis selkä menosuuntaan istuin turvatyynyn kanssa on ehdoton no-no, mutta olen kuullut myös että kasvot menosuuntaan se olisi lapselle vaarallinen (koska voima jolla se heittää taaksepäin on suuri ja toisaalta koska tyyny tulee vasten lapsen kasvoja). En vain oikein ymmärrä tätä perustelua siinä valossa, että lapsen kiihtyvyys eteenpäin nokkakolarissa on kuitenkin pienempi kuin painavamman aikuisen, joten nopeuden muutos on kuitenkin pienempi kuin aikuiselle. Ja kun istuimessa olevan vähän isomman lapsen kasvot ovat jo samalla korkeudella kuin pienen aikuisen. Pitäisikö turvatyyny kenties kytkeä pois myös pienikokoisilta kuljettajilta? Kuskin paikalta sitä vaan ei taida edes voida kytkeä pois ellei pura koko vehjettä.

    1. Liikenneturvasta lupasivat vastata – vähänkö ovat huippuja 🙂 Palaan,  kun saan vastauksen! 

  2. Toivottavasti oot vielä kuulolla! Vastaus jäi hetkeksi mun sähköpostiin lojumaan, kun tämä flussa pääsi iskemään… Mutta näin vastasivat Liikenneturvalta:
    

   ”Lähtökohtaisesti emme suosittele, että alle 140 cm pitkät lapset matkustavat etuturvatyynypaikalla. Takapenkki on lapselle turvallisin paikka autossa.

   Mutta, kuten tässä lukijan esittämässä tapauksessa, tila niin sanotusti loppuu takapenkiltä kesken, kannattaa ensimmäiseksi tarkistaa auton ohjekirjasta, mitä siinä sanotaan lapsen kuljettamisesta etupenkillä. Suositukset ja ohjeet vaihtelevat automallikohtaisesti, joten aina uuden (vaikka vanhankin) auton kanssa kannattaa tarkistaa mitä turvatyynyn pois päältä laittamisesta ohjeistetaan.

   Pitää paikkansa, että 125 cm pitkä lapsi on turvaistuimen korokkeen kanssa ”samanmittainen” kuin 150 cm pitkä aikuinen. Lapsimatkustajan pituus lasketaan kuitenkin aina lapsen oman pituuden mukaan, ei turvaistuimen tuoman lisän kanssa. Ruumiinrakenne 125 cm pitkällä lapsella on erilainen kuin 150 cm pitkällä aikuisella ja mahdollisessa kolaritilanteessa turvaistuimessa olevan lapsimatkustajan pää osuu väärässä kulmassa turvatyynyyn verrattuna aikuisen päähän.

   Eli kannustamme tarkastamaan auton ohjekirjaa, se tarjoaa tarkat autokohtaiset suositukset.”

   Valitettavasti siis yksiselitteistä vastausta ei taida olla olemassa, mutta tämä toivottavasti auttaa omassa ratkaisunteossa – ja toivottavasti ohjekirjasta löytyy suositusta!

   1. Kiitos kun kysyit liikenneturvasta, joskin vastaus oli juuri niin ympäripyöreä kuin odotinkin, koska näihin ei varmasti oikeasti pysty vastaamaan 🙂 Eikä tuo pään kulma -selitys uponnut ihan täydestä. Auton ohjekirjassa ei todella lue asiasta yhtään mitään, niissähän tyypillisesti todetaan juurikin että lapset matkustavat turvallisimmin takana ja kerrotaan mille paikoille minkäkin tyyppisiä istuimia voi kiinnittää. Sen sijaan sanotaan, että auton turvavyöt on tarkoitettu yli 150 cm pitkille henkilöille ja olenkin miettinyt pakotanko kokoon painuneen isoäitini korokkeeseen 🙂 Tuosta syystä lapsemme tulee istuimaan korokkeella pidempään kuin laki vaatii (olikos se 130 vai 135 cm pienempi kun pitää olla asianmukaisessa turvalaitteessa).

    Niin, se oma ratkaisun teko. Vaihtoehdot ovat:
    a) 125 cm takapenkillä keskellä ilman turvaistuinta 3-pistevyössä (joka siis tarkoitettu yli 150 senttisille)
    b) 125 cm etupenkillä istuimessaan turvatyyny päällä.
    c) 125 cm etupenkillä istuimessaan ilman turvatyynyä.

    Tuo pään kulma -selitys ei ihan uponnut minuun, joten taidan edelleen pitää sen tyynyn päällä (ihan siitäkin syystä, että välillä paikalla on aikuinen, ja sitä ei varmasti muista jatkuvasti ees taas säätää). Penkki tosiaan on taaimmaisessa asennossa ja siellä pysyy lapsen ollessa kyydissä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *