Bloginsiivouskokeilu

Kuulkaas…

Joskus Puutalobaby oli aidosti hyvänmielenblogi. Onneksi moni kutsuu sitä sellaiseksi edelleen – mutta välillä kyllä kommenttikentässä nykyisin on jyllännyt joku ihan muu kuin hyvä mieli.

Blogeissa kiertää nykyään se sellainen ”miksi bloggaat?” -haaste. Mietin tuossa jumppaan matkalla tätä itsekin; ensin mieleeni tuli ne omat aiemmat perusvastaukset – se on niin kivaa, saa vertaistukea, blogiyhteisö on mahtava, nautin kirjoittamisesta ja niin edelleen. Ja sitten joku muljahti sisällä: onko edelleen näin vai onko tilanne muuttunut?

Ja jos tilanne on muuttunut, niin miksi hemmetissä mä ylipäänsä bloggaan?

11258657_893734614003084_1741127168_n.jpg

Ei liity aiheeseen – tää on vaan norsu meidän keittiön lattiassa.

Niin kuulkaas (uudelleen) – mä haluan sen saman hyvän fiiliksen takaisin! Mä haluan täällä heittää omaa paskaa läppääni, johon joku nauraa ja joku ei. Haluan keskustella niin soseista kuin politiikasta kiihkeydelläkin, olla eri mieltä, haastaa ja ajatella ja muuttaa mieltä. Haluan, että te vakkarit jatkatte kommentointia, mun kanssa juttelua ja tätä paskanläpänheittoa jatkossakin – ettekä hiljene siksi, että keskustelun fiilis on koko ajan akuutissa vaarassa käydä ikäväksi. Mä tiedän, että useampi ”vanha vakkari” on lopettanut tai ainakin vähentänyt kommentointia – eijeiejieji ei näin; mä haluan, että meillä on kiva jutella täällä jatkossakin!

Mä tiedän, mitä mä vähän aikaa sitten (täällä) sanoin anonyymistä nillittämisestä. Mutta hei – aina on hyvä olla valmiina kokeilemaan myös vaihtoehtoista toimintatapaa.

Niinpä täten käynnistyy kokeilu! En ole tavallisesti poistanut mitään kommentteja (blogihistorian aikaa ehkä 2 tai 3 olen poistanut), mutta nytpä kokeiluluonteisesti kuukauden loppuun asti aion ottaa käyttöön tuon rastin muotoisen delete-nappulan – sitä käytän fiilispohjalta silloin, kun tuntuu, että kommentoijalla ei ole muuta agendaa kuin nillittää. En tee sitä pelkästään itseni vuoksi (vaikka myös itseni vuoksi; on tosi työlästä käyttää tuntikausia aikaa jankkaamiseen, joka ei vie mihinkään) vaan myös teidän lukijoiden vuoksi – teidän 95 prosentin, joka ei jaksa eikä halua lukea anonyymiä nettinillitystä kommenttikentässä.

Mutta älkää peljätkö älkääkä ymmärtäkö väärin: en aio poistaa jokaista kommenttia, jossa ollaan eri mieltä mun kanssa. Enkä jokaista, jota mun jutut ei naurata. Mulle saa sanoa, että ”olipa huono vitsi”, en mä siitä pahastu. Usein mä tiedän itsekin, että huono se on; vaikka silti (ja juuri siksi) se mua saattaa naurattaa.

Jos huomaat kommenttisi hävinneen tämän loppukuukauden aikana, olet todennäköisesti tarttunut nillitystutkaan. Jos et mielestäsi ole nillittänyt, kokeile ihmeessä uudelleen, muuta vaikka vähän sanamuotoa pehmeämmäksi. Tarkoitus ei ole poistaa joka toista kommenttia vaan juuri sen yhden sadasta; sen, jonka ainoa tarkoitus on aiheuttaa älämölöä ympärilleen.

Katsotaan, miten käy!

Ja hei kuulkaas (kolmannen kerran) vielä sellaista: mä tykkään teistä!

 

PS. Täten myös toivotan teidät uudet tai ”hiljaiset lukijat” lämpimästi tervetulleiksi mukaan Puutalobabyn kommenttikeskusteluihin – hyvällä yhteisfiiliksellä tästä eteenpäin, hyvä me!

 

EDIT: Hei yksi olennainen lisäys muuten: jos poistoja tulee, niissähän on se ongelma, että yhden viestin poistaessa koko loppuketju poistuu! Eli että jos joskus ihmetyttää, että miksi joku ihan ns. tavallinen viesti on hävinnyt. Myös uusien viestien ilmestymisessä keskusteluun on joskus teknistä viivettä eli jos oma ei tule näkyviin, kannattaa ottaa kuppi kahvia ja katsoa viiden minuutin päästä uudestaan 🙂 En aio siis alkaa mihinkään massiivisiin poistotoimenpiteisiin, ei huolta 🙂 Edelleen saa olla myös eri mieltä, ja hyvä keskustelu on tän blogin suola!

Kommentit (114)
 1. Moi Kristaliina ja koko Puutalo-blogiyhteisö – seuraa ehkä sekava pohdinta:

  Kristan päätös on hyvä! Myös mun mielestä blogi(e)n suola on se kirjoituksia seuraava kommentointi ja keskustelu. Asiaton nillittäminen ei vie sitä ollenkaan eteenpäin. Eli go, Krista!

  Jotenkin tuli tässä mieleen, että varmaan osa (niistä nillittäjä)lukijoista nyt miettii hiljaa, että jaaha, mitään negatiivista ei tän jälkeen voi enää kommentoida, koska Kristaliina on sitten päättänyt ryhtyä diktaattoriksi ja nyt päättää itsevaltaisesti, mikä kommentti on tarpeeksi hyvä säilyäkseen hänen kommenttivirrassaan. – Heille, jotka näin ajattelee: Tiedättekö mitä – näin se on ollut koko ajan! Me ollaan niin sanotusti Puutalobabyn tontilla, joten täällä pätee Puutalon säännöt, jotka Puutalossa on päätetty – alun alkaenkin ihan omin päin, itsevaltaisesti!

  Tästä seuraa negaajanillittäjän mielessä ajatus: Ai ku kamalaa, eiks Suomessa ookaan sananvapaus, niin että jokainen saa kertoa mielipiteensä? Mulla on oikeus sanoa mitä mä ajattelen!

  No mä nään sen näin: vapaudesta seuraa vastuu. Kristaliina käyttää sananvapauttaan ja kirjoittaa blogissaan vapaasti elämästään ja ajatuksistaan. MUTTA samalla hänen on kannettava vastuu siitä, että ei tahallisesti loukkaa tai vahingoita ketään. Kommenttien moderointiin käsiksi pääsevänä hänellä on tietty vastuu myös kirjoituksia seuraavasta keskustelusta: että se pysyy järjellisen rajoissa, että kommentointi toteuttaa koko blogille asetettua tehtävää. Blogia lukevilla on vastaavasti sananvapaus ja oikeus ilmaista kommenteissa näkemyksiään MUTTA samalla vastuu siitä, että ei tahallisesti loukkaa tai vahingoita ketään.

  Kristaliina on monta kertaa bloginsa historiassa todennut, että ajatusten pyörittely ja keskustelu on yksi hänen omasta blogistaan haluamiaan asioita, samoin kuin luoda hyvän ja arvostavan fiiliksen yhteisö, jossa voi pelkäämättä nostaa vastakkaisiakin näkökulmia esille.

  Johtopäätös: Keskustelu ja kunnioittava ilmapiiri ovat tavoitteita. Asiaton nillittäminen ja silkka ilkeily ei vie niitä eteenpäin. Tästä seuraa se, että keskustelufoorumista eli tässä blogista vastuullisen on siivottava ne kommenteista pois.

  Joten Kristaliinalle nostan hattua siitä, että hän ottaa päätöksellään kannettavakseen osan siitäkin sananvapauden vastuusta, joka oikeastaan kuuluisi näille ”puskista tyhjän huutelijoille”. Heiltä, joita Kristan aktiivisempi rooli mahdollisesti ärsyttää, kysyn: oletko miettinyt itse aktiivisempaa sananvapauden vastuun kantoa? Että miettisit kaksi kertaa, mitä kommenttisi edistää – vai edistääkö yhtään mitään?

  Heitän myös Kristaliinalle ehdotuksen (tai muistutuksen): anna meille kommentoijille edelleen palautetta siitä, miten keskustelu mielestäsi kulkee ja onko nillitysviestejä täytynyt poistaa missä määrin. Sä oot kyllä antanut palautetta keskustelulle tähänkin asti – siitä on tullu kiva fiilis. Siis keep up the good work!

  Kiitos blogista – ootte niin parhaita! Pysykää sellaisina kuin olette! <3

  WandaP (joka ei muista, onko aiemmin tällä tontilla kommentoinut)

  1. Ei ollut sekavaa (heh mun sekavaan päähän ainakaan), vaan ihan joo allekirjoitan! Tuossa on muuten yksi (no okei monta) tosi hyvä pointti: keskustelun eteenpäin meneminen. Eli jos nyt jotain linjaa pitäisi vetää (se on vaikeaa tietty, kaikki on tapauskohtaista), kipakkakin argumentaatio on ihan todella-todella ok, jos se on oikeasti keskustelua eikä epäolennaista riidanhaastamista, joko minua/muita kommentoijia kohtaan. Aika usein se on kyllä kuitenkin selkeästi nähtävissä, väittäisin. Ei tietenkään aukottomasti.

   Ja joo, mielelläni annan palautetta ja voin vaikka joissain kohti totta kai kertoakin, että olenko ollut sormi delete-nappulalla. Nythän on viimeisen muutaman päivän ajan ollut niin (jossain toisen bloggauksen kommentissa sen mainitsinkin), että minun ei ole tarvinnut poistaa yhtään mitään. Itse asiassa vain tämän yhden ainoan bloggauksen kommenteista heti silloin eka iltana napsaisin keskusteluketjun poikki parissa kohdassa, missä meinasi keskustelijoiden kesken mennä riidaksi.

   Mutta se on tosiaan huippua, että tän jälkeisissä bloggauksissa ei ole ollut minkäänlaisia poisto”paineita”. Ehkä tämä toimii ”itsesääntelyn” tapaan eikä mun tarvitsekaan alkaa itse sensuroimaan.  Se ois ihan huippua!

   Sun nimimerki kuulostaa tutulta – oot saattanut kommentoidakin 🙂 Täällä tai sitten jossain muussa seuraamassani blogissa 🙂 Tervetuloa kommentoimaan useamminkin!

 2. riistahurjastelijamamma
  17.5.2015, 21:14

  Mun mielestä läheskään kaikki sun jutut ei ole erityisen hyviä, mutta omaan sen verran käytöstapoja, että en käy huutelemassa julkisesti omaa fiilistäni. Kyllä kai sulla on oikeus kirjoittaa omaan blogiis just mitä haluat, jos lukijalla on huumorihattu vinossa jonakin päivänä, niin se on lukijan oma ongelma. Lisäksi epäilen vahvasti, että omatkaan juttuni, eivät ihan aina ole pelkkää timanttia, kuten ei muidenkaan ns. oikeiden livehenkilöiden. Luulen, että olet sen verran julkkis, että sun blogia ruoditaan samaan tapaan kuin brooken mieskiemuroita ysärillä, unohtuu vaan joiltakin, että blogi on todennäköisesti lähempänä jonkun henkilökohtaista elämää kuin kaunarit ja sit menee ne käytöstavat samaan saippuasarjasoppaan. Oonpas yllättynyt että tulin tästä avautumaan, nyt sitten jännään äärellä, pääsenkö seinälle vai joudunko romukoppaan 😉

  1. Hihihi ei tällaisella pääse vielä romikoppaan 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *