Hammaspaini

Puutalobaby

Joko nyt, joko nyt, joko nyt?

 

Puutalobabylandiassa odotellaan hampaita. Tai siis on odoteltu jo elokuusta alkaen, jolloin ensimmäiset ihan selvät oireet ilmestyivät. Kuolaamista, ärtyisyyttä, alahuulen imemistä sisäänpäin. Ja purulelut saavat kyytiä.

Mutta ei, ei hampaita.

 

Montakohan kertaa olen sivulauseessa maininnut, että "...kun meille on just noita hampaita tulossa". (ja miten niin "meille", Silva ne hampaat saa) Jos nuo kerrat laskettaisiin yhteen, niin vauvelin suussa pitäisi olla jo suht täydellinen purukalusto viisaudenhampaineen.

Mutta ei, ei hampaita.

 

Siskon pojalla ei 1-vuotiaana ollut vielä yhtään hammasta suussa. Äitini lohdutteli, että ei ole koskaan kuullut hampaattomasta 10-vuotiaasta. Kyllä ne sieltä tulevat, ihan varmasti.

Niitä odotellessa purulelut saavat siis kyytiä. Ja kaikki muutkin lelut. Ja kaikki muutkin. Kaikki.

Mutta ei, ei hampaita.

 

Eilen illalla oltiin jo ihan varmoja, että nyt niitä hampaita tulee ja rutinalla. (tai hui, mieluummin ilman mitään luiden rutinaa...) Yöllä näin unta, että Silvalla oli aamulla kaikki hampaat suussa. Se oli painajainen: "siis MITEN tää nyt merkataan vauvakirjaan", muistan ajatelleeni hätääntyneenä.

Aamulla ei ollut hampaita. Silvan huulessa oli flunssan jälkitautina mojova huuliherpes. APUA!

(minulta tarttunut - vaikka olin niiii-iiin tarkka, yhyy)

 

 

Mutta ei, ei hampaita.

 

Kommentit

Silkkitassu

Rokkibeibi, tuo lelu!

Silkkitassu

Ja vielä varmistus sieltä sivulta lelun nimi on:

BABYONO PURULELU PERHONEN

Kristaliina
Puutalobaby

Jee, se oli nopea! Heitäpäs mulle meiliä ja postiosoitteesi, niin sieltä Rokkibeibistä laitetaan postia tulemaan.

Saat varmaankin valita noista peruspuruleluista, mutta suosittelen kyllä lämpimästi tuota perhosta! On nimittäin ihan ehdottomasti ykkönen meidän puruleluista, kun siinä on niin monta erilaista pintaa ja siitä on hyvä pitää kiinni. Saa ihan hurjaa kyytiä tuo lelu kyllä :) Tai no tuo sudenkorento näyttää tietty olevan tosi paljon samantyyppinen...

Mut joo laita meiliä niin viestitetään ja sovitaan tarkemmin! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä eletään jo tuon maitohammasjatkumon toista päätä: 5v:n kavereilta on alkanut syksyn aikaan hampaita lähteä tasaiseen tahtiin. Ihmettelin, että ei kai nyt vielä, eikös 1-2 -luokkien luokkakuvissa yleensä lapset ole etuhampaattomia. Vaan toisin kävi: joulun jälkeen huomasin lapsen hampaita pestessä, että toinen alaetuhampaasihan heiluu. Tyttö sitä kitkutteli pari päivää ja eilen yllättäen totesi: oho, nythän se irtos. Ja kuinka ollakaan, ikenessä kuopan pohjalla tuntuu jo uusi hammas vaikkei vielä näykään. Myös toinen alaetuhammas jo hivenen liikkuu. Milloin mun pienestä 8kk ensi hampaansa saaneesta tuli noin iso?!?

silmukansaalistaja (Ei varmistettu) http://silmukansaalistus.blogspot.fi/

Täällä on tuoreessa muistissa tuo ensimmäisen hampaan odotus. Voi kun se aika tuntui pitkältä ja kun juuri nuo samat merkit oli ilmassa ja silti: ei hammasta. No, sitten kun ensimmäinen hammas tuli, niin sittenhän niitä alkoi tulemaan urakalla :D Nyt 1v5kk poikamme on saanut jo kaikki 8 etuhammasta nyt tehdään poskihampaita urakalla. Viime yönä oli taas kovat itkut hammaskivun takia, mutta heti kun poika näki särkylääkepullon hän rauhoittui :) Että kyllä niitä hampaita vielä "teillekkin" tulee ;D Sympatiat täältä! :)

phocahispida

Meillä on hampaita kaksi alhaalla, neljä ylhäällä.

Juuri kun edelliset kuolakaaoksen aiheuttavat, yöunet vievät ja päivisin kitisyttävät pahuksen kirsakkeet olivat pistäneet päänsä esiin...

Alas taitaa olla tulossa taas kaksi. Apua.

Maami (Ei varmistettu)

Kääk, älä nyt liikaa toivo hampaita!:D meidän tyttö sai ekan 5kk iässä ja imettäminen ei ollut sen jälkeen mitään herkkua! Kumeilla se ei meillä onnistunut lainkaan...juu, siis MEILLÄ.
Nyt tyttö on 1v 2kk ja hampaita on alhaalla 3 ja ylhäällä 6 ja 3 viimeisintä hammasta on puhenneet kaikki kuluneen viikon sisään...voi sitä yökitinää :(

phocahispida

PS. Sikäli siis onni, että meillä on aina imetetty rintakumin kanssa.

Amma
Why you little!!

täällä odotellaan myös, kuolaa on valunut litratolkulla kohta kaks kuukautta. Hirveen kiva jos pitää oottaa vielä tuplasti tuo.. No mutta, olen kyllä itsekin todennut, että helpompaahan tää imetys ny on.

Jyviä ja ohdakkeita

Hampaiden syyksi laitettiin meilläkin monta kuukautta kaikki kitinät. Lopulta eka hammas ilmeistyi esikoiselle 9,5 kk iässä, kuopukselle lähempänä vuotta. Voitte nauttia vielä ajasta, kun hampaita ei tarvitse harjata! :)

Torey
Näissä neliöissä

Meiän tytön enat hampaat tuli noin 8 kuukauden iässä. Nyt 1v4kk ja hamapaita 12. On myös keksinyt sen kuinka kivaa on purra. Että ei niillä hampailla kiire ole. 

 

T: pikku vampyyrin äiti :D

Vierailija (Ei varmistettu)

mä oon kans kesästä asti kuitannu kaiken kiukuttelun, järsimisen ja kuolaamisen sillä "ku just on tulossa hampaita". nyt jouluaattona 7,5kk iässä vihdoinki tuli se eka, ja 4 päivää myöhemmin toinen. :) eikä meillä edes oltu mitenkään kiukkusia, paljon herkkäunisempia kyllä.

meillä varma vihje siihen et nyt se hammas on ihan oikeesti tulossa oli se et pari päivää aikasemmin se ien oli siitä hampaan kohdasta pitkään ihan punanen, ja siis siitä edestä, ei siitä mistä se puskee läpi.
eli kannattaa tarkkailla ikeniä! :)

-E

Pulina (Ei varmistettu)

Minäkin sain huuliherpeksen äidiltäni vauvana, veljeni sen välttivät. En ole kenellekään sitä onnistunut tähän mennessä tartuttamaan, toivottavasti myös omat (vielä syntymättömät) lapseni pysyvät siltä turvassa, varsinainen maanvaiva, ja yleensä sen huomaa nousevan juuri silloin, kun ei yhtään olisi varaa esiintyä mojova rakkula huulessa tai minun tapauksessani jopa nenässä.

HelloAochi

Kainilla on jo 6 hammasta ja seuraavat kaksi tuntuvat jo ikenen läpi, eikä se KERTAAKAAN ole minua tissistä puraissut. Eli siis vahingossa, halutessaan hän osaa kyllä purra, varpaani sen tietävät. En kyllä olisi osannut kuvitellakaan, että vauva vahingossa puraisisi imiessään :S

Annuskainen (Ei varmistettu)

Joo, älä turhaan toivo niitä hampaita, niillä purraan sit sitä tissiä ja kovaa, ja tässä vaiheessa (1v10kk) jo kaikkea muutakin, kuten äidin kättä, käsivartta, olkapäätä, jalkaa... Yleensä iltapesun ja pukemisen yhteydessä, kun olis just se "nyt ei ole aikaa kulta" -hetki. Kiellot ei auta. Suukapula sille pitäis laittaa. Mutta joo, muistan myös miten niitä ekoja hampaita odotettiin... ja odotettiin... ja odotettiin... Meillä ei pahemmin kitinää koskaan, mutta voi sitä kuolan määrää.

phocahispida

Meidän äiti lopetti toisen veljeni imettämisen lopulta siihen, kun tämä puri 10kk iässä ihan jokaisella syöttöyrityksellä, paitsi yöllä puoliunissaa, niin että veri tirskui. Yäk.
 

HelloAochi

P.S. Minäkin sain lapsena äidiltäni huuliherpeksen, ärtinpurrin. Kainiin en ole vielä tainnut sitä tartuttaa.

HelloAochi

Oho. Ei tuo vaan pure.

Nonariina
Kahvia ja unelmia

Filipalle puhkes eka hammas eilen illalla!!!!!!!

Liisa
Osasin!

Ei sitä hampaattomuutta tosiaankaan ainakaan surra kannata, koska mm. imettäminen on huomattavasti kivempaa ilman puraisuja. Ilo tosin tykkäsi "purra" jo pelkillä ikenilläkin sekä rintaa että esim. meidän käsiä. Sillä tavalla huomasin ensimmäisten hampaidenkin puhjenneen, että siellä tuntui jotain terävää kun hän jäyti sormeani.

Tiiana (Ei varmistettu)

Meillä tuli ensimmäiset kaksi hammasta paria päivää ennen kun poika täytti 3kk. Pureminen on aivan järkyttävää ja sattuu tajuttomasti, mitkään kieltämiset eikä kiljaisut ei auta.... Päinvastoin niistä aletaan kikattamaan ja purraan entistä kovempaa. Nyt kun ikää on jo 5kk ja ylös on juurikin puhkeamassa seuraavat hampaat meillä opetellaan kovaa vauhtia kiinteiden syömistä, mä en kertakaikkiaan kykene jatkamaan imettämistä jos tää tästä vielä pahenee uusien hampaiden myötä. Esikoista imetin 11kk mutta tän jäpikkäisen kanssa saattaa jäädä lyhyempään.

Kristaliina
Puutalobaby

Huih joo no tuota puremista en todellakaan kovin innolla odota, auts :) Mutta tietysti näitä uusia kehittymissteppejä tulee aina odotettua, että koska koska koska... Ja kun Silva täyttää kohta tuon 9 kk, niin ollaan kyllä jo niiii-iiin monesti oltu ihan-ihan varmoja, että no nyt tuo on varmaan hammasvaivoja. Niin kuin Tiliakin sanoo, meilläkin on tainneet monet kitinät mennä hampaiden piikkiin varmaan viimeisen puolen vuoden ajan :)

Todennäköisesti sitten kun ne hampaat tulevat, alan siis haikeilla, että oi niitä hampaattomia aikoja :)

Hyvin muuten toimii tuo Helsingin neuvolan takaisinsoittopalvelu, GRRR! Jätin sinne jo aamulla soittopyynnön, olisin tuosta huuliherpeksen hoidosta siis kysellyt... Kiva kiva, ja sen hoito kun pitäisi aloittaa mahdollisimman nopeasti. Oon päivystänyt koko päivän puhelin puolen metrin ulottuvuudella, mutta eivätpä soittaneet. Grrr.

Joo, mä kans oon aikoinaan saanut tuon huuliherpeksen omalta äidiltäni. Mulla se on ollut ennen tosi lievä ja harvinainen, mutta nyt imetysaikana se on ollut jo KOLMESTI. Kahdella eka kerralla onnistuin olemaan tartuttamatta, mutta vaikka olin niin niin niiiiin varovainen, niin tarttuihan se. Ehkä Silvan flunssa madalasi vastustuskykyä tai jotain. Silva tykkää tarrata äidin huulista/nenästä kiinni, luultavasti se on tarttunut jossain sellaisessa kohdassa, vaikka yritin kyllä kovasti väistellä ja välillä desinfioin Silvan käsiäkin.

Nyt oon ihan superpaineissa, että kuinkakohan ärhäkkäästi se Silvaan leviää, eka kerta kuulemma kun on rajuin. Voi apua, voi kultaparka.

M-M

Meillä on menny jo pari kuukautta Millan huono syöminen nuiden ylähampaiden tekoon. Nyt on onneksi toinen läpi jo, toista odotetaan. Ien on ihan valkoinen siitä edestä, mutta ei vielä läpi näy.
Tässä kerran just ajattelin, että koskahan äiti ymmärtää, ettei me olla enää me, vaan vauva on ihan oma persoonansa :)

Kristaliina
Puutalobaby

Tsihihihi joo vauvahan tajuaa tämän erillisyyden jossain vaiheessa, mutta kehityspsykologian kirjat eivät taida kertoa, koska äiti sen tajuaa :D

Lennu (Ei varmistettu)

Itselläni ei lapsia vielä ole, mutta muistan kyllä kerran jos toisenkin, kun äitini on joskus voivotellut, miten minulla oli hampaat jo melkein syntyessäni (tai tulivat siis hyvin pian). Oli kuulemma välillä vähän jännät paikat sekä imettämisen että myös hampaiden pesemisen kanssa. Joten jos jotain hyvää haluaa etsiä, niin Silva on ainakin jo vanhempi ymmärtämään hampaiden pesua kuin aika paljon reippaasti nuoremmat. :)

Miitu (Ei varmistettu)

Voi hampaat +£*#!/¤

Meillä ekat alahampaat tuli suht helpolla, ekat ylähampaat tuotatti sitten kuukauden syömättömyyden. Ja heti perään toiset alaetuhampaat. Sitten odoteltiinki lähemmäs puoli vuotta, koska alkaa seuraavia tulla. Noh, nyt noita pirun hampaita on teetelty elo-syyskuusta lähtien, ja juuri, kun ajattelin, että viimeinen tuosta kuuden setistä on ihan päivien päässä, niin eiköhän tuo rontti alkanu hinkata takaposkihampaita ja kulmia. Siis KAHDEKSAN vielä tähän perään. Heti. Eilen palasin töihin huikaisevan 1,5 tunnin unen voimin - koko syksy on vedelty yhteensä 3-6 tunnin unilla pätkissä. Huoh.

Että miten niin sattui kohdilleen tämä kirjoitus :P Onhan niistä hampaista ny iloakin, kuten syöminen on huomattavan paljon sujuvampaa poskihampaiden kanssa jne., mutta mutta...

Vierailija (Ei varmistettu)

Mie kanssa ensimmäiseks lukiessani aattelin, että voi, älkää nyt niitä hampaita toivoko. Jouduin esikoiseni kanssa lopettamaan imetyksen, kun hampaiden tulon jälkeen alkoi systemaattisesti purra minua. Siis sinnittelin niin kauan ku tissit oli ihan kipeenä ja sit pidin taukoa ja siihen se sit jäi. Toisella lapsella 4kk iässä alko ikenien läpi näkyä hampaat ja vaivasivat myös, mutta vasta 10kk ikäisenä ensimmäiset hampaat tuli läpi. Hän ei kylläkään koskaan purrut minua, mutta esikoiselta on jäänyt tuo imetystrauma, huh, sattuu vieläkin ku ajattelenkaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kaverini onnistui ehdollistamaan oman vauvansa: jos puree niin ruoan tulo loppuu siihen. On kuulema toiminut hyvin, eikä neljällä hampaalla varustettu pikkuneiti kuulema nyt 10kk ikäisenä leiki vampyyria juurikaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Meiän vauva sai alahampaat 2,5 kk iässä!!! :D Ja ylös tuli 4 hammasta 5 kk iässä... Täysimetin 6kk mutta voin sanoa että SATTUU kun neiti joskus on ruokailun jälkeen yhtäkkiä päättänyt leikkiä alligaattoria.. xD pitää vaan nopeasti vetää nänni pois suusta kun imeminen loppuu!
Joten kadehdin kyllä vähän hampaattomia vauvoja... ;)

cpop (Ei varmistettu)

Mie oon jääny ihan aut tuosta rokkipeipi jutusta): Tosin oon aut ihan kaikesta muustakin, kun ei jaksa/ehdi olla omalla koneella, joka kaikenlisäksi tekee kuolemaa. Itsekkin taidan tehdä kuolemaa, ainakin tuntuu siltä että aivot ja kaikki sisäelimet yrittää nenän kautta ulos.

Meidän neidolle tuli ekat kaksi hampia muistaakseni 7 tai 8 kuisena. Iik! Miten sekin on jo 10kk(täytti eilen)!!!

Laura S (Ei varmistettu) http://minimeandmama.blogspot.fi/

Meidänkään almost 9kk vanhalla neidillä ei löydy vielä yhden yhtäkään hammasta. Ja niitähän on tosiaan "tehty" jo elokuusta lähtien, ainakin neuvolantädin/mummien/kumminkaimojen mukaan :D Monesti olen itsekin itkukiukkukuola-päivän jälkeen ajatellut, että NYT niitä tulee, mutta edelleenkin meiltä löytyy hampaaton vauva. Noo, tulevat kun ehtivät.

Ja vielä tuosta neuvolan takaisinsoittosysteemistä, soitin sinne eilen puolenpäivän aikaan, soittivat takaisin tänään 16.30... Eli ei kannata jäädä odottelemaan, jos on akuuttia asiaa!

Vierailija (Ei varmistettu)

Huuliherpes on pysynyt mulla jo pitkään kurissa b-vitamiinin avulla (tai niin ainakin uskon). Bevi-Tabsia olen syönyt jo vuosia ja herpekset ovat harventuneet huomattavasti.

Jos sen kuitenkin saa, kannattaa käyttää tartunnan ehkäisemiseksi näpyn päälle laitettavia läpinäkyviä lääkelaastareita, joiden nimeä en nyt millään muista.

Pikaista paranemista!

Hellu123 (Ei varmistettu)

Jep, nyt just 9 kk ikäinen poikani aloitti hammashommat 4 kk iässä, aina saaden kaksi hammasta kerralla. Nyt suussa 8 hammasta. Voi sitä kuolan määrää, herranjestas. Kaikki tosiaan menee suuhun ja kaikkea pitää mutustaa ja lutustaa ja kuolata ja maiskutella. Ihan kaikki.. On joo ollut vähän levottomia nuo yöt, mutta aina jälkikäteen huomataan, että hei, täällä on taas kaksi hammasta tulossa!! Esikoisen kohdalta en muista enää mitään näitä vauva-ajan juttuja, joten tää on ihan kreisiä all over.

EveryDayLife (Ei varmistettu)

Heippa :) Käyn aina välillä lukemassa teidän kuulumisia ja kirjoittelen samalla omaa EveryDayLife-blogia. Hammasasia on meilläkin ajankohtainen tällä hetkellä, ihan samalla kaavalla mennään, ikeniä kutittelee ja kaikki pitää laittaa suuhun! ;)

Kristaliina
Puutalobaby

Hei kiitos, Vierailija 23:32 tuosta Bevi-Tabs -vinkistä, testaan ihan ehdottomasti! Mä oonkin vähän liian laiskasti viime aikoina syönyt monivitamiiniani, hmmm... Mulla tosiaan joskus tuli tuo huuliherpes tosi harvoin, taisi olla parin vuoden taukojakin. Mutta nyt KOLMESTI, ja raskausaikanakin oli. Veikkaan, että liittyy jotenkin hormoneihin...

Niitä laastareita (Compeed) testasin kans itse viimeksi, mutta mulla se paraneminen kesti niillä tosi paljon pidempään kuin perus-Zoviraxilla, jolla se lähtee ennen kuin edes ehtii rakkulaksi asti. Nyt hankittiin sellaisia kuitenkin Silvalle, kun sitä Zoviraxia ei saa tietystikään mennä esim. silmiin. Ja ajattelin, että se lappunen hyvin myös ehkäisisi leviämistä, kun siihen ei pääse koskemaan... Toivotaan näin!

Hih MUTTA - tänä aamuna sitä rakkulaa tuskin oli silmin havaittavissa! Mietin, että olikohan se huuliherpes sitten kuitenkaan, eihän se noin nopeasti voi parantua. Toivottavasti oli väärä hälytys.

Suu tuolla vauvelilla on joka tapauksessa tosi-tosi kipeä, yölläkin valvottiin monta tuntia, kun Silva ei saanut unta, kun suuta kolotti... Yhyy. Vasta suppo auttoi asiaa.

Hei luin muuten jostain, että joillain vauvoilla voi olla jopa syntyessä suussa jo valmiina hammas. Aika hurjaa :)

Mindeka
Ma-material Girl

Kaikki hampaathan ovat vauvoilla suussa jo syntyessään, mutta ei vaan puhjenneina ;) Hammaslääkäri tämän meille informoi ja nyt muistan Kättärillä lastenlääkärinkin siitä maininneen, kotiinlähtötarkastuksessa, kun kikattelin sen kommentille: "Ei yhtään hammasta puhjenneena". 

Gabrielin eka hammas puhkesi n.8kk iässä ja imetys sujui hyvin, siitä huolimatta. Kyllä se pari kertaa taisi nappasta mua, mutta kiljumisestani varmaankin tajusi, ettei se ollutkaan kivaa.

Nyt 1v 5kk iässä, Gabriel puree paljon ja usein. Yleensä minua, mutta joulun alla myös isäänsä (haaroista!). Tässä iässä se kuulema liittyy lapsen innostukseen ja voi siksi olla hankalaa kitkeä pois, mutta eiköhän se pian unohdu...

Perhe Koossa

Heh, ajanohtainen aihe siis muillakin! Juuri kirjoittelin samasta aiheesta itse ja vasta nyt huomasin, että tätähän on pohdittu jo muuallakin! :D

Meilläkään ei ole siis vieläkään hampaita, vaikka merkkejä on ollut ilmoilla jo kolmisen kuukautta. No, eivätköhän nuo sieltä pikku hiljaa putkahtele...

Kristaliina
Puutalobaby

Uijuijui joo näinkin jossain sellaisen kuvan (röntgen?), jossa oli näkyvillä sekä vauvan maitohampaat että pysyvät hampaat siellä jemmassa. Hrrr, se oli aika rajun näköinen jostain syystä :D

Mamma Koo, hih joo samoissa vaiheissa mennään siis täälläkin :)

hammasvierailija (Ei varmistettu)

Meidän beibille tuli kaksi alahammasta noin viiden kuukauden iässä, jonka jälkeen oli viiden kuukauden breikki ja nyt on puhkeamassa neljä ylähammasta ja kolme lisää alas. Yhtä aikaa siis ja ei, meillä ei ole rauhallisia öitä. Kahvin voimalla vaan... :) Toivon, ettei Silvalle päätä tulla kaikki kerralla.

Vierailija (Ei varmistettu)

Vesirokkoa vastaan on kehitetty rokote ja meille sitä neuvolassa suositeltiin juuri siksi, että se jotenkin toimii muita herpestartuntoja ehkäisten... Herpesvirustyyppejähän on kaikkiaan 8.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.