Hesarin kamalin uutinen

Ennen oli kaikkein kamalinta, jos kissalle tapahtui jotain. Vaikkapa elokuvassa. Saatoin istua 12 tuntia Night Visionsin uumenissa ja katsella japanilaisia splättereitä, joissa aivot roiskitaan tapetille mitä arvaamattomimmilla tavoilla – mutta jos kissalle tapahtui valkokankaalla jotain, alkoi rintaa pakottaa ja sydäntä särkeä.

Ja kappas, nyt kaikkein pahimmat uutiset ovat. No arvaatte-kyllä-mitä.

Niin kuin tämän aamun Hesarissa tämä:

hs_uutinen.jpg

Kahdeksan lasta kuoli elokuun ensimmäisellä viikolla lämpöhalvaukseen eri puolilla Yhdysvaltoja. Auts. Jo otsikon nähtyäni aamupalaleivät alkoivat tuntua tavallista vaikeammilta niellä.

Uutisen mukaan tämän vuoden aikana 23 lasta on kuollut kuumissa autoissa Jenkeissä. Viime vuonna 33 lasta, sitä edeltävänä vuonna 49 lasta. 

No joo, ehkä kuitenkin suht pieniä lukuja verrattuna esim. siihen, kuinka paljon lapsia luultavasti kuolee liikenneonnettomuuksissa. (tosin niitä lukuja en tiedä, mutta näin voisin kuvitella) 

Mutta pitkäaikaisimmat lukijat varmasti muistavatkin, että sattuneista syistä tuo lämpöhalvausriski… hmm, sanotaan nyt että tuntuu näin pohjoisiin olosuhteisiin nähden aika varteenotettavalta – vaikka syy tuolle meidän tapaukselle ei koskaan varsinaisesti selvinnytkään. Pitkän kommentointiketjun tuoreessa päässä muuten myös Vierailija kertoo aivan vastaavantyylisestä tapauksesta. Huh huh, hurjaa…

Okei takaisin uutiseen.

Sen mukaan valtaosa lasten lämpökuolemista ei johdu vanhempien virhearvioista vaan unohduksista. Uhh. Jotenkin vielä pahempaa – vanhempien kannalta siis. Unohdukset tapahtuvat niin äideille kuin isillekin, ja kaikissa sosiaaliluokissa. Yhteisenä tekijänä vanhemman kohonnut stressitaso ja univaje. Kuulostaa aika… …vanhempana olemiselta.

Jos tässä vaiheessa alkaa jo kuristaa kurkkua, ei ehkä kannata lukea eteenpäin. Minä luin.

Suht pieneen uutiseen on mahdutettu mukaan myös esimerkki – todennäköisesti sen osoittamiseksi, että tapaukset eivät ole sattuneet vain ”epämääräisissä” perheissä.

Tietoliikennealan yhtiössä päällikkönä toimiva mies oli unohtanut 17 kuukautta vanhan Payton-tyttärensä autoon maaliskuussa – kamalin seurauksin. Aamulla hän oli käyttänyt vauvaa lääkärissä ja sitten pokkana ajellut työpaikalleen. Ja kun hän illalla töistä lähtiessään oli alkanut laittaa kannettavaansa auton takapenkille, hän löysi lapsen kuolleena takapenkiltä, takaperin olevasta turvaistuimestaan.

Kamalan kamalan kamalan kamalan kamalan kamalan kamalaa. Eli että aika kamalaa.

Kuolleen lapsen löytäminen oli kuulemma elämän vaikein hetki. Toiseksi vaikein hetki oli lapsen äidille kertominen.

(tässä vaiheessa kurkkuuni juuttuneet aamupalaleivät alkoivat jo pyrkiä ylöspäin)

Jatkuu vielä, jatkuu jatkuu:
Lasten unohtaminen autoon on (HS:n siteeraamaan The Washington Postin mukaan) kuulemma kasvanut 90-luvulta lähtien. Syykin esitetään: air bagien yleistyttyä turvaistuimet on siirretty takapenkille ja turvallisuussyistä käänetty selkä menosuuntaan päin. Aika karua: poissa silmistä, poissa mielestä?

Toisaalta kun ajattelee meitä univaje-märkäpahvilaatikkopää-vanhempia, en ihmettele oikeastaan ollenkaan.

Unohdus tai ”tavallinen kuumuus” – meillä Silva siirtyi kesäkuisen tapauksen jälkeen etupenkille matkustamaan (air bag pois päältä, selkä menosuuntaan) silloin, kun ajelemme vauvan kanssa kaksistaan. Näin pystyn paremmin seuraamaan lämpötilaa ja muutenkin vauvan kuulumisia – meidän pikkautossa kun näköjään takana voi olla hyvin erilainen lämpötila kuin edessä. Ja kun Joel on kyydissä mukana, isi ja vauva matkustavat yhdessä takapenkillä.

Myös lämpömittarista on tullut meille vakivaruste – kevytrakenteisten Bugistenkin lämpötila voi nousta hetkessä yli kolmenkymmenen.

Kutsukaa vapaasti neuroottiseksi tai ylivarovaiseksi ja muistuttakaa, että nämä tapaukset ovat Kuitenkin nii-iii-iin harvinaisia – SILTI suosittelen vakavasti lämpömittarin käyttöä kaikille.

Turvallista loppukesän auringosta nauttimista kaikille, ystävät!

Kommentit (12)
  1. parvekkeella vauvaa nukuttanut
    16.8.2012, 05:15

    Otan vielä esiin tuon harson käytön vaunuissa suojana – tosiaan se lämmittää talven lisäksi myös kesällä, että kannattaa miettiä, miten kuuma siellä kopan ja kuomun sisällä on. Lämpömittari on hyvä ja halpa keksintö. Sillä voi tsekata myös talvella, että vaikka ulkona olisi -20, vaunujen sisällä on lämpötila helposti plussan puolella, varsinkin jos ovat auringossa. Vielä jos on peittoja ja jalkapeitettä ym., niin pian vauva jo kiehuu unillaan. Kuomun tuuletusaukkoa kannattaa opetella käyttämään ja muutenkin pitempien unien aikana miettiä, miten aurinko kääntyy porottamaan vaunuihin. Ja jos mahdollista, kannattaa opettaa vauva nukkumaan myös ilman harsoa edessä, niin ei läkähdy niin helposti.

  2. Onneksi meillä ei ole omaa autoa, eli ajellaan harvoin!!

    Kamalan ahdistavaa ajatella pienen lapsen kauhua siellä autossa, yksin, kuumassa ja lukittuna monta tuntia(no liekkö ollut tajuntaa montaa tuntia, mutta SILTI)… Hyi hyi hyi.

    Nyt menen pikkutyttöni viereen, kaappaan hänet kainalooni ja vannon etten ikinä unohda häntä minnekkään ja pidän aina huolta hänestä ja annan pusuja ja ehkä jossain vaiheessa saan nukuttuakin…

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *