Huijattu

Olen kuullut, että huijauksia käsitteleviin lehtijuttuihin on vaikea saada huijattuja henkilöitä esiintymään omilla nimillään – niin paljon oma sinisilmäisyys ja huijatuksi tuleminen hävettää.

No, minä en aio hävetä, vaan kerron tämän tässä ihan suoraan ja heti alkuun: nyt juuri vuodenvaihteessa meitä huijattiin nettikaupoissa lastenvaunuostoksilla. 

Pahasti ja hyvin-hyvin kalliisti.

Tällä seuraavalla (pitkällä) tarinalla on hyvin selvä opetus, joka ei rivienvälistälukua kaipaa:
olkaa ihmiset tosi-tosi huolellisia nettiostoksissanne, erityisesti lastentarvikkeita ostaessanne! 

*******

Koko tarina alkoi iloisesti: sain tutuksi tulleelta blogilukijalta vinkin, että tori.fi:ssä on myynnissä just sellaiset tupla-Bugikset, joista olen haaveillut. Jesh, ihan mahtavaa! Myynti-ilmoitus oli ihan normaali, itseotettuja kuvia muistaakseni jopa viisi. Sisällä säilytetyt vaunut, vuoden käytetyt ja takuuta jäljellä – ja hinta ihan kohdallaan!

Mahtavaa, naputtelin saman tien nopeasti myyjälle viestin (ja pari lisäkysymystä) tori.fi-järjestelmän kautta ja sanoin, että olisin tosi-tosi kiinnostunut ostamaan vaunut.

Seuraavana päivänä myyjä vastasi meilillä: myynnissä ovat edelleen, ja kysymäni osat olivat kaikki myyntipaketissa mukana – ainoastaan hyttyssuojat olivat hukkuneet heillä muuton jälkeen. Mutta niihin käy ihan tavalliset hyttysverkot vaikkapa ihan Prismasta.

Hetken kuluttua myyjä soitti.

Puhuimme puhelimessa varmasti puoli tuntia. Myyjä kertoi ummet ja lammet vaunuista ja niiden käytöstä – oli todellinen Bugaboo-asiantuntija. Takuukuitista ja alkuperäisen ostospaikan takuukäytännöistä hän kertoi myös pitkät pätkät ja oli muutenkin aivan hurjan puhelias: kertoi lapsistaan (nimillä) ja elämästään. Välillä päädyin pyörittelemään Joelille äänettömästi silmiäni, että ”mentäis jo asiaan”. Taustalta kuului lapsen ja miehen ääniä – välillä myyjä vähän lapselle tiuskikin, että mene nyt isäsi kanssa, niin äiti saa puhua rauhassa puhelimessa.

Myyjä oli selvittänyt valmiiksi Matkahuollon kustannukset ja toimitusajat. Pakkaustarpeetkin jo olivat ja hän otti osoitteeni siinä puhelimessa saman tien ja kirjoitti sen suoraan toimituslappuun. Puhelinnumeronkin, koska Matkahuollon ilmoitus tulee usein tekstiviestillä. Hän mittaili ostamaansa kuplamuovia ja rapisteli sen kanssa, välillä mieskin kävi auttamassa. Minä vakuutin, että voin tietty maksaa ekstraa pakkaustarpeita varten, jos sitä pitää ostaa lisää.

Myyjä oli myös vähän ärsyyntynyt: hän oli saanut hurjasti yhteydenottoja ja kysymyksiä sähköpostiinsa. Hän oli jollekin ostajalle vastannut varmasti kymmeneen kysymykseen, ja sitten sen jälkeen ostaja ei ollut enää ollenkaan vastannut. Kamalan vaivalloista tämä homma ja sähköpostien naputtaminen – ja ärsyttäviä ostoaikeettomia ”ikkunaostosten” tekijöitä liikkeellä. Minä vakuutin, että hei me kyllä ihan oikeasti ostetaan nämä.

Ja sitten: se maksupuoli. 

Mitenkäs tämä nyt kannattaisi hoitaa, kun myyjä asuu eri puolella Suomea…

Myyjä sanoi, että jotkut ostajat olivat jopa tarjoutuneet maksamaan koko hinnan sellaisenaan pankkitilille. Ja minä:
”Joo, joo – ei se ole mikään ongelma. Totta kai.”

*******

Kaikki voivat tässä vaiheessa hihkaista yhteen ääneen: Virhe! Virhe! Virhe!

Totta kai se oli virhe. Ihan älyttömän typerää ja hyväuskoista. Missä tahansa yhteydessä, jos meiltä teoriassa kysyttäisiin, että maksaisitko ison kauppahinnan tuntemattomalle henkilölle näkemättä itse tuotetta, sanoisimme, että no ei tietenkään!

Mutta mikä siinä onkin, että itse tilanteessa sitä sitten vaan haksahtaa…? Poliisi sanoi jälkikäteen, että nämä huijarit ovat vain niin taitavia siinä, mitä tekevät. Isommissa huijauksissa vielä taitavampia. He tekevät sitä, koska se on niin helppoa.

*******

Tässä kohdassa bloggausta oli ensin piiiiitkä kertomus seuraavista tapahtumista. Mutta tarinasta tuli aivan liian pitkä ja polveileva, ja kaikki kuitenkin tietävät jo lopputuloksen: vaunuja ei siis koskaan tullut. 

Yhteydenpito myyjän kanssa ei kuitenkaan loppunut maksuun. Jostain syystä hän viestitteli minulle vielä useasti – ja vielä soittikin toisen piiiiiitkän puhelun, jossa taas kertoi ummet ja lammet elämästään. Vaikka meidän rahamme olivat hänen antamalleen tilille siirtyneet jo viikkoa aikaisemmin. Ehkä hän yritti viivyttää epäilyksiemme heräämistä. En tiedä. Kummallista.

*******

Okei. Tilanne nyt:

Rikosilmoitus on tietysti jo tehty, henkilö poliisin tiedossa ja juttu poliisitutkinnassa, ja seuraavaksi tapaus menee oikeuteen. Samoilla vaunuilla huijattuja oli tällä erää kymmenkunta ympäri Suomen.

Mutta karseaa on tämä: on erittäin-erittäin todennäköistä, että emme tule koskaan saamaan rahojamme takaisin. Käräjäoikeus voi määrätä (ja varmaan määrääkin) myyjän maksamaan – mutta millä rahalla? Tämäntyyppisillä tyypeillä on usein hengästyttävä määrä vastaavia tuomioita jo saatuina eikä niitäkään rahoja maksettuna. Ongelma on se, että huijari ei vaan välitä rikosmerkinnöistä ja tuomioista. Aina voi laittaa uuden ilmoituksen (uudella tekaistulla nimellä) nettimarkkinapaikoille. Kiinnijääminen ja tuomio ovat vain pieniä näpäytyksiä, jotka eivät tyyppiä hetkauta.

*******

Enimmän osan aikaa olen ollut koko hommasta jokseenkin sanaton. 

Tuplavaunuihin säästämämme rahat ovat nyt joka tapauksessa mennyttä, ja vaunuja meillä ei ole. Meitä on huijattu. Ihan todellakin. Voisin varmasti kirkua ja huutaa ja raivota ja olla ikuisesti katkera, mutta se ei tuo takaisin rahoja. Eikä vaunuja.

Tämä täytyy vaan hyväksyä.

Meitä on huijattu.

 

PS. Olen poliisilta tarkistanut, että tämän verran saan tapauksesta kertoa. Valitettavasti enempää en voi. 

Tämän jutun tarkoitus on (ja pidin tämän kirjoittamista tosi-tosi tärkeänä) varoittaa muita nettiostosten tekijöitä: vaikka kuinka olisi harjaantunut ja kokenut ostaja (niin kuin minä; voi kuinka monet nettikaupat olenkaan viimeisen kymmenen vuoden aikana onnistuneesti tehnyt!), ei tarvita kuin yksi haksahdus, niin voi menettää huijarille ison määrän rahaa. Ja niitä ei saa takaisin!

Ja nyt minä vanhana nettikauppa- ja kierrätysfanina joudun ikäväkseni sanomaan näin:
(sydän itkee verta: minä kun aina olen halunnut hehkuttaa nettikirpputorien ihanuutta)

Älkää ikinä ostako (kallista) tavaraa näkemättä, että se todellakin on olemassa. Asiansa osaavia huijareita on liikkeellä – etenkin lastentarvikkeita myymässä!

Kommentit (131)
  1. Tori Huijaus | Turku Uutiset
    16.3.2020, 08:37

    […] Huijattu – Puutalobaby | Lily – Koko tarina alkoi iloisesti: sain tutuksi tulleelta blogilukijalta vinkin, että tori.fi:ssä on myynnissä just sellaiset tupla-Bugikset, joista olen haaveillut. Jesh, ihan mahtavaa! Myynti-ilmoitus oli ihan normaali, itseotettuja kuvia muistaakseni jopa viisi. […]

  2. Yksi huijattuihin liittynyt
    13.10.2015, 08:11

    Kurja juttu, mutta hienoa, että olet avoimesti kertonut tapauksesta. Kunpa olisin ollut lukemassa sitä ennen omaa haksahdustani.. Minäkin fiksu, kouluja käynyt ihminen ja ennenkin nettikauppoja tehnyt …

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *