Ikkunoidenpesuopas

Mitä tarvitaan puutalon ikkunoiden pesemiseen?

 • ikkunanpesin
 • ikkunankuivain
 • talouspaperia
 • iso pyyhe
 • mummi kylään
 • isi töistä
 • puukko
 • rautasaha
 • vasara
 • hermot

sdc13705.jpg

Jo talvella todettiin, että puutalossamme on… hmm… aika persoonalliset ikkunankiinnitysmekanismit: saranoiden sijaan makuuhuoneen ikkuna oli TEIPATTU kiinni.

Tänään myös selvisi, miksi alakerran ikkunoita ei oltu pesty ainakaan viimeiseen 8 vuoteen: kiinninaulatut (kyllä: naulatut) ikkunat olivat myös kiilautuneet vuosien saatossa kiinni. Todennäköisesti ikuisiksi ajoiksi.

Emme tarvitsekaan pesurättiä. Tarvitsemme ikkunaremontin.

sdc13703.jpg

Tervetuloa töistä kotiin, isi. Jos ihan vaan nopeasti avaisit tämän ikkunan.

Kommentit (6)
 1. vanhan talon ystävä
  13.7.2012, 08:15

  Kyllähän vanha talo elää ja tietty määrä vinoutta yleensä kuuluu asiaan, jopa tekee taloon sen vanhan talon hengen. Ikkunan kohta on toki herkkä – siinä ei monta millä tarvitse olla ylimääräistä, kun aukeaminen alkaa tökkiä. Ja sekään ei ole hyvä, jos ikkunassa on sentin raot ympärillä, varsinkaan talvella… Tarvittaessa voi vähän hioa pokan reunaa, jos kovin kinnaa kiinni. Ja tietysti kannattaa tarkistaa, ettei perustukset falskaa mistään eikä ole mitään muuta rakenteellista ongelmaa, joka nyt painumista olisi lisännyt jossain päin taloa. Perinteisestihän hirsitalot tehdään niin, että niihin jätetään se ensimmäisten vuosien painumisvara, mutta teidän talo on niin vanha, että sen olisi pitänyt painumisensa jo painua.

  Ja kannattaa sekin tsekata, montako maalikerrosta ikkunassa on päällekkäin. Jos sata vuotta on laitettu aina uutta maalia päälle poistamatta vanhaa, niin siitä tulee jo muutaman millin kerros helposti.

  Ja sitten on tietenkin puutalossa ja puuikkunoissa se normaali puun eläminen ilmankosteuden mukaan. Kostealla säällä puu turpoaa ja kuivalla kutistuu. Kuivilla pakkaskeleillä saa ikkunat helpommin auki (paitsi että nehän on talveksi tilkitty kiinni!) kuin tällaisena sateisena kesänä. Ilmankosteusmittarilla voi seurata tilannetta, myös sisäilman kosteus vaihtelee melkoisesti ja vaikuttaa sisäpokien tilanteeseen.

  Perinnemestarin remonttikirjasta löytyy tietoa ja neuvoja vanhoissa taloissa asuville, ikkunoiden tiivistysohjeetkin kädestä pitäen: http://www.perinnemestari.fi/?id=61&id2=551

 2. Heippa,
  Todellakin taidat tietää, mistä puhut – kuvailit juuri ikkunamme ihan sataprosenttisella tarkkuudella! Ikkunat ovat tosiaan tietääksemme talon alkuperäiset (lähes satavuotiaat) ja tuo ikkunaremontin ajatus on meilläkin nyt ensiangstin häivyttyä unohdettu 🙂

  Yhtä lukuunottamatta saimme loppujen lopuksi kaikki ikkunat pesua varten auki, valitettavasti kyllä pientä vauriota pokiin tuli. Ongelmana tässä avaamisessa oli käsittääksemme myös se, että niitä ei oltu avattu piii-iiitkään aikaan ja ne olivat jotenkin painuneet talon/puun ”eläessä”. Kuulostaako mielestäsi järkeenkäypältä selitykseltä? Toivottavasti siis tulevat ikkunanpesut ovat hieman helpompi urakka. Ulkopuolen kaikkia ikkunoita ei saatu sisältä käsin pestyä – niitä varten täytynee ostaa pitkävartinen pesin, jonka avulla pesemisen voi tehdä ulkoa käsin.

  Tämän talon ostamisen aikoihin lähetin muuten äidilleni kuvia talosta. Hän keksi kaikenlaista syytä, miksi olisi parempi ostaa uusi talo eikä satavuotias, ja yksi syistä oli juuri tämä: ”Huh, mikä vaiva pestä tuollaiset ikkunat” 😀 No, oikeassahan hän tietysti oli, mutta hetkeäkään emme ole tämän talon ostamista katuneet – ikkunanpesuvaivoista huolimatta 🙂

  Talkoot on muuten ihan mainio idea!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *