Kansakunnan kollektiivinen valhe, vol. 2

Pähkäilin tätä joulupukkihommaa jo kaksi vuotta sitten (tasan, oho!), mutta silloin lähinnä teorian tasolla – käytännön puolella asia ei ollut vielä silloin meidän perheessä ihan ajankohtainen.

No nyt on.

Lähdetäänkö meillä siis mukaan tuohon kansakunnan kollektiiviseen valehtelukertomukseen (tsek tsek se vanha bloggaus, jos et muista – siellä siis kootut ajatukseni aiheesta…), jossa tontut kurkistelevat ikkunoista jo syyskuusta lähtien ja joulupukki tuo kiltille lapsille lahjoja…? Tuhmat saavat risuja ja silleen.

tonttu.jpg

Tirppa-tonttu viime vuonna.

”Kuinka moni teistä on nähnyt jo tonttuja”, kysyi tanssiope.
Lapset viuhtoivat innokkaina, tontut olivat kuulemma vilahdelleet ikkunoiden takana. Silva oli vähän ihmeissään.
”Olethan säkin nähnyt – siinä askartelukirjassa oli, ja sitten siellä Lastenklinikan ikkunoissakin oli niitä punaisia pahvisia tonttuja”, minä supatin.
Minäkin olen nähnyt pahvitonttuja ikkunassa kurkistelemassa!”, tirppa ilmoitti.

*******

Valehteluasiaan löytyi itse asiassa yllättävän luonteva vastaus: ei valehdella. Joulupukki on satuolento niin kuin muumit (hehe ja niin kuin prinsessat, kuten siellä vanhassa bloggauksessa aivopieruilin). Sen sijaan on ollut hyvin helppo kertoa, että jouluna on tapana leikkiä tällaista joulupukkileikkiä.

Meidän perheen joulupukkileikissä isi leikkii joulupukkia, ja Silva ja Seela ovat tonttuja. Isi laittaa siis joulupukin vaatteet päälle, ja sitten leikitään niin kuin isi olisi joulupukki. Tätä varten käydään ennakkoon yhdessä Prismassa ostamassa (apua – toivottavasti siellä vielä on niitä…) isille joulupukin naamari ja tytöille tonttulakit. Sitten yhdessä pukeudutaan tähän leikkiin.

Silva ja äiti laulavat ja leikkivät yhdessä isi-joulupukille Tipe-tipe-tip-tap -leikin; sitä ollaan jo täällä ahkerasti harjoiteltu. Ja sitten, kun tämä koko joulupukkileikki sylissäistumisineen on leikitty, voidaan avata joulukuusen alla olevat pari (huom! oikeasti pari) pakettia.

Tadaa, homma ratkaistu! Joulun taika – check. Joulun valheet – not check.

Miten teillä tämä joulupukkivalehomma on hoidettu?

Kommentit (290)
  1. Minulta jäi kuiteskin täysin ymmärtämättä, kuinka joulupukkivalehtelu eroaisi siitä valehtelusta, että Silva sai isonsiskonlahjan Seelalta synnytyssairaalassa – mutta never mind… Aika siirtyä elämässä eteenpäin. Katse jo pääsiäisessä, kirkkovuoden lempijuhlassani, vaikken uskovainen olekaan. On niin ihanan helppoa laittaa ohraa kasvamaan ja lahjoittaa jollekin suklaamuna, jos siltä tuntuu.
    Ps. Repesin: kirjoitin moneen kertaan varmenteeseen: CAPTCHA ja ihmettelin, kun se ei kelpaa 🙂

  2. Itse keksin saman, kun Päivi Räsänen kertoi televisiossa, että heillä tehdään näin. Kerrankin on sillä räpätädillä jotain viisasta sanottavaa!

    1. Mä kans katsoin sen pätkän netistä – meitsi ja Päivi samaa mieltä, ohhoh! 😀 😀 😀

      …mutta ihan hyvin se sen sanoi ja perusteli, vaikka se ”elävä Jeesus” -osuus ei ihan istu meidän maailmankuvaan mut muuten 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *