Kovaa peliä Kittilässä?

Nyt menee kyllä ohi tämän blogin normaalin aihepiirin niin, että raikaa. Vai meneekö? Toisaalta blogin idea on aina ollut se, että kirjoitan fiilispohjalta juuri siitä, mikä sillä hetkellä päällimmäisenä mielessäni liikkuu.

Nooh, nyt sitten tuo vauva nukkuu mun sylissä Manducassa päikkäreitään ja minä ajattelen Kittilän kunnallispolitiikkaa.

*******

Iiii, seis – älkää lopettako lukemista! Antakaa mä perustelen! Sanotaan, että henkilokohtainen on poliittista. Tässä tapauksessa myös vähän toisin päin: polittinen on (minulle) jostain pienistä hassuista syistä henkilökohtaista.

Ensinnäkin: Anna Mäkelä. Tiedättekö – jotkut ihmiset vaan tekevät lähtemättömän vaikutuksen. Mulle yksi sellainen ihminen on ollut nainen nimeltään Anna Mäkelä. Hän opetti valtiotieteellisessä tiedekunnassa silloin, kun siellä opiskelin. Olisikohan ollut menetelmäkurssilla? Diskurssianalyysin syövereitä ja niin edelleen.

Emme siis olleet mitenkään tuttuja – olin ihan riviopiskelija. Mutta olin ihan hengästyneen myyty Mäkelästä. Hänen tavastaan olla yhtä aikaa todella kriittinen ja analyyttinen, mutta kuitenkin ystävällinen ja empaattinen. Sellainen vankkumaton oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon peräänkuuluttaja – tiedättekö, mitä tarkoitan? Myöhemmin graduahdistuksissani valtsikan kirjastossa puristin hikisin sormin Mäkelän täydellistä gradua. Apua mä en ikinä pysty samaan.

Toiseksikin: Kittilä. Monesssa suhteessa lapsuuteni mielenmaisema. Rakkaat muistot kesistä Ounasjoen rannalla. Bad ja Ryyd esiintymässä Kittilän markkinoilla. Mutkainen tie kohti Reijon kauppaa; linnut pyrähtelivät viime hetkessä auton edestä pois – olen edelleen sitä mieltä, että eno ajoi uudella autollaan liian lujaa. Rullaluistelureissut Sirkkaan syömään Pirkka-mehujäätä. Myöhemmin 17-vuotiaana riehakas Peach-kossukänni, jonka johdosta pussasin yhden illan aikana varmaan jokaista Kittilän kylänraitilla vastaantullutta amisviikseä. Uhhh. Tunnen vieläkin sen krapulan ja morkkiksen jossain syvällä kurkunpäässäni.

Apua onkohan joku heistä nykyään Kittilän kunnanvaltuustossa…?

*******

Muutama vuosi sitten kuulin, että Kittilän kunnanjohtajaksi on nimitetty nuori nainen etelä-Suomesta. Anna Mäkelä nimeltään. Ei hitsi – voiskohan olla…? Toisaalta tuo on varmaan tosi yleinen nimi Suomessa. Mutta… Googlasin ja kyllä: se on tää mun opettaja-Anna. Vau! Ihan mieletöntä! Ja kuulemma feministinainen on otettu hyvin ja ongelmitta vastaan Kittilän kunnallispolitiikkaskeneen.

Jee jee jee hyvä Kittilä! Näin sitä murretaan niitä iänikuisia tuppukyläjunttistereotypioita! Aaltoliikkeitä! Olette saaneet (mun mielestä) ehkä yhden tän maan fiksuimmista ihmisistä johtoonne, jee ja onneksi olkoon!!!

Paitsi nyt näin pari vuotta myöhemmin näen uusimmasta Tulva-lehdestä tämän:

20141009_133134.JPG

(alkuperäinen kuva Kittilän kunta/Timo Veijalainen)

Eiiiih, Kittilä! Mitä siellä oikein tapahtuu?              

Seuraava perustuu Tulva-lehden (3/2014) juttuun, jonka on kirjoittanut Raisa Musakka. Googlasin myös aiheeseen liittyvää keskustelua ja lehtijuttua, mutta… …uhhh. Musakan kirjoittaman perusteella kuvio on mennyt jokseenkin näin:

1. Kunnanjohtaja on kuullut (yhtiön hallituksen puheenjohtajalta) Levin hissien hankintaan liittyvistä mahdollisista epäselvyyksistä. Hommaan liittyi mm. lahjusten ottamista, törkeää petoksen yritystä, luottamusaseman väärinkäyttämistä ja niin edelleen. Kunnanjohtaja teki aiheesta tutkimuspyynnön.

2. Kittilän kunnanhallitus ja -valtuusto peruivat tutkintapyynnöt.

3. Valtakunnansyyttäjä ilmoitti, että esitutkinta avataan uudelleen yleisen edun nimissä.

4. Lapin poliisi käynnisti esitutkinnan, joka siirtyi Keskusrikospoliisin Oulun yksikköön.

5. Kunnanjohtajaa uhkaa laiton irtisanominen. Sitä perustellaan luottamuspulalla kunnanjohtajan ja kunnanhallituksen välillä.

No huhhuh. Vapaasti kärjistettynä: älä nyt hemmetti vie nuori etelän plikka hypi meän varphailla. Niihä se mennee, että homma kuule tehhään niinku on aina tehty, täsä mithän polliiseja kuulla. Epäluottamuslause lähtee tuollasesta, oppiipaha etelän vetelä!

20141009_133144.JPG

…ja koska kunnanjohtaja on nainen, niin huhumylly liikkeelle. Toki. Omapäinen on. Mutta ei silti tee itsenäisiä päätöksiä. Joo joo molemmat kuule yhtä aikaa – tässä mitään ristiriitaa ole… Ja varmaan sillä on suhde sen tyypin kanssa, joka epäselvyyksistä ensin raportoi. Ja niin edelleen.

Pienen ironisen nauruntyrskädyksen aiheutti Mäkelän kommentti siihen, että häntä kuulemma pidetään ”hyvännäköisenä naisena, joka tietää sen”.

20141009_133247.JPG

Voihan nyt hemmetti vie. Voi sun Kittilä sentään, nyt ryhdistäytykää!

Mua niin är-syt-tää, kun jotkut koko elämänsä Kehä III:n sisäpuolella viettäneet pitävät koko loppu-Suomea jonkinlaisena junttilandiana. Kuulkaas, on niitä juntteja ihan joka ostarilla täällä Helsingissäkin. Niin on myös fiksuja, nykymaailmasta perillä olevia ihmisiä. Kyllä: myös Kittilässä.

Onhan?

Kirjotin tämän oikeastaan osittain myös siksi, että tiedän, että kuulolla on varmasti myös kittiläläisiä lukijoita. Mitä ihmettä siellä oikein tapahtuu?

Ja kertokaa, että kaikki kittiläläiset eivät ole tällaisia! Että kunnan johdossa on hyvin tilaa älykkäälle feministille, joka ei lähde mukaan polittisiin kähmintöihin.

Pliis kertokaa! Onko Kittilä kuulolla…?

 

(kaikki kuvat ja tekstilainaukset siis Tulva 3/2014)

Kommentit (29)
  1. Jännää! Mitä olen itsekin ymmärtänyt niin kunnanjohtaja olisi tehnyt päätöksiä muiden selän takana. Ja toisaalta taas tuntuu että joka toinen kittiläläinen haukkuisi Mäkelää johtuen siitä ettei hän ole a) etelästä tai b) mies. 😀
    Mielenkiintoista kuulla että ihan Könkäällä sinulla on sukua (mulla kans)! Kuitenkin niin pieni paikka. Ja niin iso. Tämä blogi siis. Hih!

  2. Tästähän kirjoitti siis ainakin hesari ja yle ennen Tulvaa eli ei ole pelkästään feministien keksimä tai esiin nostama ongelma. Vaikuttaa tosi sekavalta vyyhdiltä kaiken kaikkiaan ja Kittilän kuntapolitiikka kaikkea muuta kuin avoimelta demokratialta. En ota kantaa rikossyytteisiin mutta Mäkelän irtisanominen on useiden asiantuntijoiden mukaan laiton eli sille ei löydy mitään perusteita. Se että kunnanjohtaja tuntuu etäiseltä tai ”elää norsunluutornissa” ei ole syy erottamiselle. Täytyy osoittaa että on tehty virkavirhe ja siihen ei riitä sekään että kunnanhallitus on suuttunut kunnanjohtajan pöytäkirjaan jättämisistä eroavista mielipiteistä (silloin kun päätökset eivät hänen mielestään ole menneet kuntalain mukaan). Ja nyt uusimpana valtuuston puheenjohtaja joutuu kuultavaksi, koska on puolustanut Mäkelää (http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/kittila-kunnanjohtaja-ei-saa-enaa-kirjoittaa-kuntalaisille-ja-valtuuston-puheenjohtaja-joutuu-kuultavaksi/?shared=56402-207a45fa-4). Hämmentää todella paljon, että tälläistä tapahtuu yhä. Asiasta on tulossa juttua A-studioon, olisiko jo huomisessa ohjelmassa.

    1. Uhhuh, luin linkin ja sitä kautta pari muutakin juttua – uhh miten pakka tosiaan on tuolla sekaisin… Tuollahan päätetään näköjään ihan mitä sattuu, laeista viis! Demokratia näyttäisi olevan tosiaan nyt hyvin hyvin kaukana tuosta toiminnasta… Apua.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *