Kysy Liikenneturvalta (ja lastenmusiikkiarvonta)

Viime viikonloppuna ajelimme taas meidän mittakaavalla vähän pidemmän matkan, Helsigistä Ikaalisiin ja takaisin. Matka sujui kahden pikkutyypin kanssa yllättävän hyvin, kun onnistuimme ajoittamaan suurimman osan matkaa lasten päikkäriaikaan.

Tällä kertaa emme ajaneet Ikaalisiin minipurkkiautollamme niin kuin viimeksi, vaan meillä oli lainassa isovanhempien isompi auto. Hehe koska meidän omaan autoon eivät olisi kaikki ripulilääkkeet mahtuneet 🙂

kuskina.jpg

Matka jännitti etukäteen (myös) siksi, että tämä oli ensimmäinen pidempi matka, kun lapset olivat takapenkillä ihan kaksistaan – nyt, kun Seelallakin on oma isojen lasten turvaistuin. Viimeksi vielä Seela oli turvakaukalossa, jolloin Joel mahtui (nipin napin) olemaan istuinten välissä takapenkillä.

Tältä tyttöjen Klippanit näyttävät meidän oman auton takapenkillä. Kuva on lavastettu meidän parkkipaikalla sinä päivänä, kun uusi istuin ostettiin – ja tyttöjen turvavyöt on tuossa tosi huonosti kiinnitetty. Tai siis laiskuuttamme jätetty kiristämättä, kun ei oikeasti oltu lähdössä mihinkään. Ei siis näin! Mutta teoriassa siis näyttävät tältä:

molemmat lapset takapenkillä.JPG

Kirjoitin maaliskuussa (täällä) Liikenneturvan yksiselitteisestä suosituksesta, että lapsi matkustaa selkä menosuuntaan päin niin kauan kuin se vaan on mahdollista, vähintään kuitenkin 3-vuotiaaksi asti. Asia herätti silloin paljon keskustelua – ja suht kiivasta vastustustakin. Otin silloin reippaasti yhteyttä meilitse Liikenneturvaan, jossa oltiin niin ystävällisiä, että vastattiin kommenttikenttään tulleisiin muutamiin kysymyksiin.

Suosittelen myös tsekkaamaan tuon aiemman bloggauksen videon – se on hyvin silmiäavaava.

Bloggauksen aiheuttaman keskustelun jälkeen totesin, että hei ollaanpa tuolla Liikenneturvassa aika valmiita vastailemaan kaikenlaisiin kysymyksiin  – niinpä päädyin ehdottamaan heille tällaista ”Kysy Liikenneturvasta” -bloggausaihetta. Eli että me kaikki saamme kysyä liikenneturvallisuudesta ja vaikkapa noista turvaistuimista – ihan mitä vaan meillä tähän aiheeseen liittyen mielessä pyörii. Ja heidän turvallisuusasiantuntijansa vastaa meille tänne blogiin!

Tässäpä siis nyt kommenttikenttä on auki meille kaikille:
Kysy Liikenneturvalta – turvallisuusasiantuntija vastaa!

Kaikkien torstaiaamuun (28.5.2015) klo 8 mennessä kysymyksensä jättäneiden kesken arvotaan kymmenen tällaista meidän lemppari-matkakuuntelu-cd:tä nimeltään Ipanapa liikenteessä.

ipanapa liikenteessä.JPG

Heh pakko kertoa taustat tästä cd-hommastakin. Kyseessä on siis vanha levy, ei mikään uutuus siis, ja itse saimme cd:n kylkiäisosana jotain lastenmusiikkipakettia ostaessa kierrätysryhmästä. Jossain vaiheessa se kulkeutui autoon ja on siitä lähtien ollut meidän vakkari-automusiikkia. Levy kestää ihan mahtavasti suunnilleen tasan sen, minkä Helsingin liikenteessä kestää paikasta a paikaan b. Testattu on mm. matka meidän kotoa Lastenklinikalle tai meidän kotona parinkin naperokaverin luo. Aina tasan tuon levyn verran: parikymmentä minuuttia ja viisi kivaa liikenneaiheista Ipanapa-lastenlaulua.

Nooh, jossain vaiheessa tutkailin levyä ja hoksasin, että hei tässähän on Liikenneturvan logo. Nyt tätä liikenneasiantuntija-apua kysellessäni kysyin sitten samalla, että sattuisikohan heiltä vielä löytyä näitä levyjä jostain kaapinpohjalta. Ja löytyi! Niinpä saatiin tässä kymmenen levyä samalla arvontaan, kiitos vaan!

Mutta joo, sitten tähän väliin pari omaa ajatustani vähän niin kuin näin kysymyksenvirittelymielessä.

1. Isovanhempien autoa lainatessamme kiinnitimme lasten turvaistuimet normaalisti takapenkin isofix-telakkasysteemeihin ja lähdimme liikkeelle. Jonkin matkaa ajettuani tajusin liikenteessä, että pelkääjän penkin taakse oikeaoppisesti selkä edellä kiinnitetty turvaistuin peittää näkyvyyden takasivuikkunaan! Eli just siihen kohtaan, mistä ”sokea kohta” pitää kurkistaa esimerkiksi kaistaa vaihtaessa.

Havainto oli pysähdyttävä: tuohan on tosi iso turvallisuusriski – eihän noin saa olla! …ja että pitääkö nyt tirpan istuin sittenkin kääntää naama menosuuntaan – me kun nimenomaan ollaan iloittu siitä, että näillä Klippaneilla voidaan matkustaa vielä pitkään selkä menosuuntaan.

Matka pärjättiin isovanhempien niin, että Joel tunnollisesti aina kurkisti minulle ”sokean kohdan”, ja kotona omaan autoon vaihtaessa… huh helpotusta! Omassa autossa tätä ongelmaa ei olekaan. Kurkistusikkunan näkymä on tällainen:

ikkunasta näkyy.JPG

Oli kyllä tosi yllättävää, että isovanhempien isossa, uudessa ja kaikin puolin hienossa autossa tämä ongelma oli ja meidän minipurkkisardiinipellenautossa ei.

Kysymys Liikenneturvalle kuitenkin voisi kuulua: jos takapenkille selkä edellä sijoitettu turvaistuin peittää näkyvyyden takasivuikkunaan, kumpi on turvallisuuskannalta järkevämpi vaihtoehto? Eli kääntääkö lapsen kasvot menosuuntaan (esim. meidän tapauksessa lapsi on 3 v 2 kk) vai ajaako sokkona siltä osin ja… …öööö muistaa iltarukouksen?

takapenkki lastentarvike.JPG

2. Turvaistuin- ja vaununlisäosaostoksilla Variston Lastentarvikkeessa huomasin, että kaikki malliturvaistuimet on kiinnitetty selkä menosuuntaan. Kun kyselin tästä aiheesta, Lastentarvikkeessa sanottiin, että heillä ei myydä palkillisia turvaistuimia ollenkaan. Kasvot pelkästään menosuuntaan -istuimia on hyllyssä muutama malli ja niitä myydään vain jos asiakas ihan välttämättä just sellaisen haluaa ostaa eikä hyväksy mitään muita vaihtoehtoja. Ensisijaisesti kuitenkaan ei.

Toinen kysymys voisi olla se sama, jota kyllä kysyin jo aiemmin henkilökohtaisestikin turvallisuusasiantuntijan kanssa jutellessa: jos selkä menosuuntaan on kerran turvallisempi, niin miksi kasvot menosuuntaan -istuimia edes myydään ja valmistetaan? Eikö siihen voisi saada jonkun turvallisuusstandardin?

3. Turvallisuusstandardiin liittyen: lastentarvikkeessa bongasin myös tällaisen. Kolmas oma kysymykseni siis: mitä ihmettä tämä tarkoittaa?

uudet turvallisuusstandardit i size.JPG

No hei mutta nyt annan siis teille kysymysvuoron!

Eli vielä kerran (sori, sorruin jaaritteluun) homman juju:

Esitä joku liikenneturvallisuuteen liittyvä kysymys Liikenneturvan asiantuntijalle! Kaikkien torstaiaamuun mennessä kysymyksensä jättäneiden kesken arvotaan kymmenen Ipanapa liikenteessä -cd-levyä!

Liikenneturvan turvallisuusasiantuntija käsittelee kysymyksiä torstaina, ja pyrin julkaisemaan hänen vastauksensa (ja arvonnan voittajat) perjantain aikana. Vastattavaksi valitaan kymmenkunta keskeistä/yllättävää/hyvää/useimmin kysyttyä tms. kysymystä. Heh eli jos tulee sata kysymystä, en ehkä viitsi velvoittaa asiantuntijaa kuukauden ylitöihin 🙂

Kysymys saa siis olla sama kuin mitä joku muukin on jo kysynyt. Mutta siis ihan vaan joku liikenneturvallisuusasia, johon haluaisit kuulla vastauksen.

maantiellä.jpg

Nyt saa kysyä! 🙂

Aiempia liikenneaiheisia avautumisiani:
http://www.lily.fi/blogit/puutalobaby/pysahdynsuojatieneteen
http://www.lily.fi/blogit/puutalobaby/turvassa-istuimessa
http://www.lily.fi/blogit/puutalobaby/autoiluavautuminen

Kommentit (101)
  1. Tuli vielä mieleen tuosta turvaistuimen aiheuttamasta näkemäesteestä takasivuikkunaan, että jos taustapeiliä käyttää jatkuvasti (muistaisin autokoulun ohjeistuksen olleen n. viiden sekunnin välein vilkaisu peiliin!), ja sivupeilejä samoin, ei sinne kuolleeseen kulmaan ihan hirmu usein kukaan kerkeä niin etteikö sitä olisi jo ennakoinut. Kaupunkiliikenteessä tietysti helpommin sinne joku jää, jos kaistoja on useampia samaan suuntaan ja liikennettä tietysti muutenkin enemmän.
    Oman sivupeilin säädöllä sen kuolleen kulman sijaintia pystyy kuitenkin muuttamaan niin, että peili näyttää vielä siihen istuimen kohdalle asti. Joskus tosin harkitsin myös voisiko/saisiko kiinnittää sellaisen jatkopeilin, kun asuntovaunujen kanssa käytetään. Sillä kaiketi saisi koko kuolleen kulman pois.

  2. Mulla ei ole niinkään kysymys, vaan kommentti. Luin nimittäin taas Liikenneturvan asiantuntijan kommenttia turvaistuin testien tuloksiin liittyen, jossa ohjeistus oli luokkaa ”ehdottomasti kannattaa mennä liikkeeseen ja sovittaa istuinta autoon ja saada kiinnittämisohjeet”. No, kun kaikki istuimen ostajat eivät omista autoa ja kaikkia istuimia ei asenneta aina samaan autoon. Pk-seudulla autottamia perheitä on lukuisia. Siksi olisi kiva jos Liikenneturva joskus listaisi ominaisuuksia yleiskäyttöiselle istuimelle (”näin hankit istuimen joka sopii moneen autoon ja on helppo kiinnittää oikein”). Ymmärrän että koko Suomen mittakaavassa pääosa autonistuimista asennetaan kerran paikalleen ja siinä pysyy, mutta on meitä, joiden autoilukerta alkaa sillä että istuin kiinnitetään autoon (taksi, vuokra-auto, isovanhempien auto jne). Isofix-istuinta ei voi harkitakaan, koska ei ole takeita että autosta löytyisi Isofix. Tällä hetkellä meillä on ratkaista tämä niin, että kun nykyisen istuimen painoraja 18kg tulee täyteen, siirtyy lapsi (nyt reilu 3v./17kg) turvavyöistuimeen (joka on hankittu turvavyöistuinten kategoriassa mahdollisimman hyvin testeissä pärjänneenä). Tiedän ettei ole suositus näin pienelle, mutta ottaen huomioon meidän autoilun satunnaisuuden (3-5krt/vuosi), niin on tarpeeksi turvallinen.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *